Ελληνικά

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

 

Το ιστορικό κτίριο του πρώην Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης μας. Έχει συνδεθεί με την απελευθέρωση της το 1913, αλλά και στον αιώνα που ακολούθησε ήταν το σύμβολο της απονομής δικαιοσύνης γιατί λειτουργούσε ως δικαστήριο. Το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας κτίστηκε το 1896 από τον Χιώτη Καϊμακάμη, που ήταν διοικητής της Καβάλας, υπαγόμενος στον Εμίν Πασά. Ήταν το Διοικητήριο της Καβάλας έως το 1913 και αργότερα έγινε Δημαρχείο, παρόλο που ο Δήμος Καβάλας συστάθηκε επίσημα το 1918, κατά την απελευθέρωση της πόλης. Στο μπαλκόνι του κτιρίου υψώθηκε την 26 Ιουνίου 1913 για πρώτη φορά, από το 1361, η Ελληνική σημαία και αναγγέλθηκε η ενσωμάτωση της Καβάλας στην Ελλάδα από τον πλωτάρχη του πλοίου «Δόξα» Αντώνιο Κριεζή. Το 1934 στεγάστηκε εκεί το μουσείο και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως δικαστήριο μέχρι το 2009. Η αξιοποίηση του παλιού ΔικαστικούΜεγάρου παραμένει ζητούμενο, για πολλά χρόνια, παρά
τις προτάσεις και επιθυμίες των
πολιτών και των εκπροσώπων της
πολιτείας να παραχωρηθεί από το
Υπουργείο Δικαιοσύνης στον Δήμο για
να ανακαινιστεί όσο το δυνατό συντομότερα.

 Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Το κτίριο έχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου και δεν θυμίζει σε τίποτα την παλιά του αίγλη. Eσωτερικά έχει υποστεί σημαντικές φθορές. Πλέον δεν υπάρχουν παράθυρα, οι τοίχοι του έχουν φουσκώσει και από στέγη του μπαίνουν νερά όταν βρέχει.

Η σημερινή κατάσταση του κτιρίου

 

 

 

 

 

Το παλιό μέγαρο θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πνευματικό κέντρο. Εκεί θα μπορούσε να στεγαστεί  το Λύκειο Ελληνίδων που έχει σημαντική πολιτιστική δράση και προωθεί τις παραδόσεις του τόπου μας. Θα μπορούσαν επίσης  να λειτουργήσουν εργαστήρια ξυλογλυπτικής, ζωγραφικής, πηλού και ερασιτεχνικού θεάτρου που να μπορούν να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι. Επίσης να δημιουργηθεί μια βιβλιοθήκη όπου θα προβάλλονται τα βιβλία Καβαλιωτών συγγραφέων, ποιητών και ιστορικών, καθώς και να υπάρχει εκθεσιακός χώρος που να φιλοξενεί έργα ζωγραφικής και συλλογές Καβαλιωτών αλλά και άλλων.  Έτσι οι Καβαλιώτες θα έχουν ένα σημαντικό ιστορικό κτίριο ανακαινισμένο, που θα συνεχίζει να προβάλει την πολιτιστική τους κληρονομιά και ιστορία του τόπου μας.

(ΑΜΑΝΕΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΜΕΓΓΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ)

 

Αφήστε μια απάντηση