Ελληνικά

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

 

Το ιστορικό κτίριο του πρώην Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης μας. Έχει συνδεθεί με την απελευθέρωση της το 1913, αλλά και στον αιώνα που ακολούθησε ήταν το σύμβολο της απονομής δικαιοσύνης γιατί λειτουργούσε ως δικαστήριο. Το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας κτίστηκε το 1896 από τον Χιώτη Καϊμακάμη, που ήταν διοικητής της Καβάλας, υπαγόμενος στον Εμίν Πασά. Ήταν το Διοικητήριο της Καβάλας έως το 1913 και αργότερα έγινε Δημαρχείο, παρόλο που ο Δήμος Καβάλας συστάθηκε επίσημα το 1918, κατά την απελευθέρωση της πόλης. Στο μπαλκόνι του κτιρίου υψώθηκε την 26 Ιουνίου 1913 για πρώτη φορά, από το 1361, η Ελληνική σημαία και αναγγέλθηκε η ενσωμάτωση της Καβάλας στην Ελλάδα από τον πλωτάρχη του πλοίου «Δόξα» Αντώνιο Κριεζή. Το 1934 στεγάστηκε εκεί το μουσείο και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως δικαστήριο μέχρι το 2009. Η αξιοποίηση του παλιού ΔικαστικούΜεγάρου παραμένει ζητούμενο, για πολλά χρόνια, παρά
τις προτάσεις και επιθυμίες των
πολιτών και των εκπροσώπων της
πολιτείας να παραχωρηθεί από το
Υπουργείο Δικαιοσύνης στον Δήμο για
να ανακαινιστεί όσο το δυνατό συντομότερα.

 Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Το κτίριο έχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου και δεν θυμίζει σε τίποτα την παλιά του αίγλη. Eσωτερικά έχει υποστεί σημαντικές φθορές. Πλέον δεν υπάρχουν παράθυρα, οι τοίχοι του έχουν φουσκώσει και από στέγη του μπαίνουν νερά όταν βρέχει.

Η σημερινή κατάσταση του κτιρίου

 

 

 

 

 

Το παλιό μέγαρο θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πνευματικό κέντρο. Εκεί θα μπορούσε να στεγαστεί  το Λύκειο Ελληνίδων που έχει σημαντική πολιτιστική δράση και προωθεί τις παραδόσεις του τόπου μας. Θα μπορούσαν επίσης  να λειτουργήσουν εργαστήρια ξυλογλυπτικής, ζωγραφικής, πηλού και ερασιτεχνικού θεάτρου που να μπορούν να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι. Επίσης να δημιουργηθεί μια βιβλιοθήκη όπου θα προβάλλονται τα βιβλία Καβαλιωτών συγγραφέων, ποιητών και ιστορικών, καθώς και να υπάρχει εκθεσιακός χώρος που να φιλοξενεί έργα ζωγραφικής και συλλογές Καβαλιωτών αλλά και άλλων.  Έτσι οι Καβαλιώτες θα έχουν ένα σημαντικό ιστορικό κτίριο ανακαινισμένο, που θα συνεχίζει να προβάλει την πολιτιστική τους κληρονομιά και ιστορία του τόπου μας.

(ΑΜΑΝΕΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΜΕΓΓΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ)

 

Εγκαταλελειμμένα δικαστήρια

Η λειτουργία των παλιών δικαστηρίων άρχισε το 1896 και λειτουργεί έως και σήμερα. Είναι χτισμένο εδώ και 100 χρόνια δηλαδή έναν αιώνα! Το χρησιμοποιούσαν σαν καπναποθήκη και μουσείο κέρινων ομοιωμάτων. Από το μπαλκόνι του κτηρίου αυτού 108 χρόνια πριν. 

 

ΤΌΤΕ ΤΩΡΑ 

Εγκαταλειμμένη Παλιά Εγνατία Οδός

     

Η Καβάλα έχει την τύχη να διατηρεί ένα μεγάλο τμήμα από την Παλιά Εγνατία Οδό. Η Εγνατία οδός ήταν ένας  από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και εμπορικούς δρόμους του αρχαίου κόσμου.

     

Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι ότι παρά την τουριστική της σπουδαιότητα η Εγνατία Οδός έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια (χορταριασμένα κιόσκια, στερεμένες από νερό βρύσες και καταστραμμένα φωτιστικά).

     

Για να υπάρχει ευκολότερη και πιο ασφαλή πρόσβαση από τους επισκέπτες καλό θα ήταν ο χώρος να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε έτσι να παρέχονται όλες οι απαιτούμενες συνθήκες για την ομαλή, ασφαλή και ευχάριστη πρόσβαση του κάθε πολίτη που θα αποφασίσει να το επισκεφτεί.

(Ποιμενοπούλου Δέσποινα και Κωνσταντίνος Χατζηγεωργίου)

Παλιά Δικαστήρια Καβάλας

Η γνώμη μας γι'αυτό το κτήριο είναι ότι είχε πολύ μεγάλη αξία γι'αυτους που το χρησιμοποιούσαν και γι'αυτό είμαστε τόσο στεναχωρημένοι που καταστράφηκε.
Χρησιμοποιούνταν για να τιμωρούνται οι άνθρωποι που εκαναν εγκλήματα και κακές πράξεις.
Το κτήριο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σχολείο, βιβλιοθήκη, εμπορικό κέντρο ακόμα και ως ξενοδοχείο. Ωστόσο είναι κρίμα που αυτό το κτήριο δε χρησιμοποιείται άλλο.

Το εγκαταλελειμμένο κτίριο

Τα Παλιά Δικαστήρια στην πόλη της Καβάλας είναι ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που στέκεται ανεκμετάλλευτο στο κέντρο της Καβάλας .Εσωτερικά το κτίριο είναι κατεστραμμένο με χαλασμένους τοίχους και μουχλιασμένα έπιπλα .Αντί  να αδιαφορούμε γι' αυτό το κτίριο ,θα έπρεπε να το αξιοποιήσουμε κάνοντας το ξενοδοχείο ή μουσείο και άλλα.... Είναι σημαντικό γιατί εξυπηρετούσε πολύ κόσμο .

                 

Παλιά Δικαστήρια Archives - KAVALA POST                          Καβάλα: η ιστορία της βυζαντινής Χριστούπολης

ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ

H Βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λειτουργεί από το 1989. Το 2002 μετονομάστηκε σε Τμήμα Εκδόσεων και Βιβλιοθήκης και αποτελεί αυτοτελές τμήμα του Ιδρύματος

Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας: οι «βιβλιοφάγοι» και το πιο διαβασμένο βιβλίο του μήνα | Kavala News Τα Νέα της Καβάλας Online

 

 

 

 

Άυλη 2 Πoλιτιστική Κληρονομιά Καβάλας

 

 Έθιμο Κλήδονα

Ο Κλήδονας εντάσσεται στη νεοελληνική λαϊκή λατρεία και ιδιαίτερα στα περιοδικά λατρευτικά έθιμα, όσα συνοδεύουν το εορτολόγιο και τις εποχές του έτους. Ανήκει στην έντεχνη ή τεχνική και την έμμεσα νεοελληνική μαντεία. Το έθιμο του Κλήδονα γίνετε κάθε χρόνο στα Ποταμούδια εδώ και πολλά χρόνια στις 24 Ιουνίου.

Θρησκεία

 Ο Απόστολος Παύλος ή αλλιώς Σαούλ ήταν ο πρώτος χριστιανός που μίλησε για τον χριστιανισμό στην Καβάλα. Στην Καβάλα έχουμε το μνημείο  του  Απόστολου  Παύλου.

Ψάρεμα 

 Η Καβάλα έχει πολύ καλό εμπόριο λόγω λιμανιών 

Θέατρο 

Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων βρίσκεται στην Αρχαία πόλη. Το θέατρο Φιλίππων δημιουργήθηκε  στα μέσα του 4ου αιώνα.

Ποντιακοί χοροί 

υλική πολιτιστική κληρονομιά Καβάλας

Θέατρο Φιλίππων  

Το αρχαίο θέατρο φιλίππων βρίσκεται στην αρχαία πόλη(Κρηνίδες). Η πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε το 360 π. Χ. ως αποικία των Θασίων. Η στιγμή της άνθισης για τους Φιλίππους έγινε τον 2ο αι. Μ.Χ,. όπως αποδεικνύεται από τα λαμπρά κτίρια που κοσμούσαν την πόλη

 

Φρούριο Καβάλας

Το Φρούριο Καβάλας είναι κτισμένο στην κορυφή της Χερσονήσου της Παναγίας, στην τοποθεσία "Ακρόπολις". Είναι ένας οχυρωμένος χώρος, που ακολουθεί τη διαμόρφωση και την κλίση του εδάφους και χωρίζεται σε δύο μέρη από ένα τείχος.

Καμάρες

Το Παλαιό Υδραγωγείο, γνωστό και ως Καμάρες, είναι ένα καλά διατηρημένο υδραγωγείο στην πόλη της Καβάλα και είναι ένα από τα ορόσημα της πόλης. Οι Καμάρες έχουν μέγιστο ύψος 25 μέτρα.

Φάρος της παναγίας

Η Καβάλα, με το υπέροχο λιμάνι της και τους ψαράδες της που πηγαινοέρχονται καθημερινά με την «ψαριά» τους, έχει αρκετούς φάρους, με πιο χαρακτηριστικό  αυτόν στην περιοχή της Παναγίας.

Φυσική πολιτιστική κληρονομία Καβάλας

ο Δρόμος του Νερού 

Ο δρόμος του νερού είναι ένα μονοπάτι 5,5 χιλιομέτρων στην περιοχή της Καβάλας και ξεκινάει από τον Άγιο Κωσταντίνο καταλήγοντας στην Μάνα του νερού, είναι πολύ ωραίο μονοπάτι να επισκεφτεί κάποιος τουρίστας διότι περνάμε από τον Άγιος Κωνσταντίνο, από 4 γεφύρια, από το Παλιό καλντερίμι, από τη Παλιά δεξαμενή, από των παλιό αγωγό και τέλος στην Μάνα του Νερού.

 

Δημοτικός Κήπος Καβάλας 

Ο κήπος της καβάλας είναι κοντά στο λιμάνι με πολλά όμορφα δέντρα που είναι κάτω από το δημαρχείο,

File:Thasos.jpg ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ 

Aυτό το πανέμορφο νησί αποτελείται από  περίπου 12.000 κατοίκους και έχει έκταση 379 km, επίσης το μήκος των ακτών φτάνει γύρο στα 115 χλμ. 

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά Καβάλας

  Ο κλήδονας είναι ένα έθιμο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και γίνεται κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου. Στο έθιμο αυτό οι άνθρωποι πηδάνε πάνω από μια φωτιά.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΨΑΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
                         ΘΡΗΣΚΕΙΑ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΩΞΟΙ : ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

 

  Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ