Οι αιτιολογικές προτάσεις είναι ευχάριστες επειδή . . .

Η 4η ενότητα της Γλώσσας έχει ως στόχο να μάθουμε να αιτιολογούμε την άποψή μας. Γιατί μάθαμε πως όλοι έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε τη σκέψη μας, τη γνώμη μας! Αλλά (!) για να γίνει η άποψή μας δεκτή, θα πρέπει να συνοδεύεται από τα κατάλληλα επιχειρήματα.

Ένας ακόμη στόχος όμως είναι να γνωρίσουμε και τα επίθετα! Ναι, είπαμε τον ορισμό  ότι τα επίθετα είναι ένα μέρος του λόγου, που έχει τρία γένη και «στολίζει» ένα άλλο μέρος του λόγου, τα ουσιαστικά. Όμως, τι γίνεται στην πράξη;
Τι γίνεται όταν πρέπει να χαρακτηρίσουμε κάποιον με ένα επίθετο;
Κάποιος είναι ευαίσθητος.

Κάποια είναι ανυποχώρητη.

Κάποιος άλλος ίσως είναι αυθόρμητος και κάποια άλλη αφελής.

Ε, τότε ξεκινάει το challenge μεταξύ των ομάδων μας.Ποια ομάδα θα καταφέρει να χαρακτηρίσει με περισσότερα επίθετα διάφορους ανθρώπους; Ποια ομάδα θα καταφέρει να γράψει τις περισσότερες σωστές προτάσεις και να κερδίσει πόντους;

Φυσικά, καμία δήλωση δε γίνεται δεκτή χωρίς την κατάλληλη αιτιολόγηση.
Και σε αυτό είχαμε βοηθούς: ΜΑ φυσικά τους αιτιολογικούς συνδέσμους γιατί ,επειδή, διότι. Επειδή αυτές οι λεξούλες ξέρουν πολύ καλά να δίνουν την εξήγηση σε ό, τι λέμε.
Κάθε ομάδα πήρε καρτελάκια με διάφορα επίθετα. Τα λεξικά βγήκαν και οι ρόλοι μοιράστηκαν. Κάποιος έψαχνε τη σημασία στο λεξικό, κάποιος έγραφε, κάποιος σκεφτόταν ιδέες και όλοι μαζί βοηθούσαν, ώστε να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα για την ομάδα τους.

Για τους πολύ γρήγορους όμως, υπήρχαν και επιπλέον λέξεις, οι λέξεις bonus. Έτσι, όποια ομάδα τέλειωνε με τα πρώτα επίθετα, μπορούσε να πάρει δύο ακόμα, για να χαρακτηρίσει δύο επιπλέον ανθρώπους και να κερδίσει περισσότερους πόντους.

Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό! Οι προτάσεις που σχηματίστηκαν χαρακτηρίζοντας κάποιους ανθρώπους με ένα επίθετο, αλλά και αιτιολογώντας τον ισχυρισμό αυτό, ήταν αμέτρητες.


Και πώς λέγονται όλες αυτές οι προτάσεις που αιτιολογούν την άποψή μας; ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΕΣ!
Και ποιες λεξούλες μας βοηθούν να αιτιολογούμε την άποψή μας;
ΟΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ γιατί- επειδή- διότι
Και γιατί είναι απαραίτητο να αιτιολογούμε την άποψή μας;
Μα φυσικά για να γίνεται δεκτή από τους γύρω μας.

Μάθαμε πολλά μέσα από το challenge. Μα το πιο σημαντικό είναι η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
Όλες οι ομάδες εργάστηκαν πολύ για το καλύτερο αποτέλεσμα, ΣΥΝ-εργάστηκαν και αυτό φυσικά είναι η σημαντικότερη νίκη, η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Μέσα από τέτοιες ΣΥΝ-εργασίες όλες οι εργασίες θα είναι νίκη!

Άννα Μίχου

 

Οι προτάσεις των ομάδων όλες σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο:

Leave a Reply