Ενημερώθηκε στις 17 Μαΐου, 2020
ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ
Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα μπορούσες να ζυγίσεις το κεφάλι σου;
Τι κάνανε τα κορίτσια για να ζυγίσουν τα κεφάλια τους;
Ποιο κεφάλι πιστεύεις ότι βγήκε πιο βαρύ; Το πιο μεγάλο;
Μη βιαστείς να απαντήσεις…
Καταρχήν η ιδέα μάλλον δεν ήταν δική τους.
Την είχε πρώτος κάποιος που έζησε πριν 2.200 χρόνια.
Γιατί ένα κεφάλι θα βγάλει πιο πολύ νερό; Γιατί ένα στέμμα από χρυσάφι θα ανεβάζει πιο πολύ το νερό σε ένα δοχείο από ένα ίδιο στέμμα με χρυσάφι και ασήμι μαζί;
Αφού τα στέμματα είναι ίδια θα πιάνουν τον ίδιο χώρο, θα έχουν τον ίδιο όγκο και άμα τα βυθίσουμε στο νερό θα πρέπει να ανεβάσουν τη στάθμη του νερού το ίδιο. Αλλά δεν το κάνανε γιατί διέφεραν σε κάτι: στη μάζα.
Το κουτί που θέλουμε να βάλουμε τα αυτοκίνητα μπορεί να χωρέσει 2 αυτοκίνητα που θα ζυγίζουν 4 τόνους ή 8 αυτοκίνητα που θα ζυγίζουν 16 τόνους. Ο όγκος του κουτιού δεν αλλάζει, αλλάζει η μάζα που θα έχει μέσα. Η μάζα που υπάρχει στον όγκο ενός σώματος τη λέμε πυκνότητα.
Οι κύβοι είναι ίδιοι, έχουν ίσο όγκο. Αλλά ο ένας κινείται πιο δύσκολα από τον άλλο. Γιατί; Σωστά, γιατί είναι πιο βαρύς. Και γιατί είναι πιο βαρύς; Γιατί έχει τη μεγαλύτερη μάζα. Άρα ποιος κύβος έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα, ο πιο βαρύς ή ο πιο ελαφρύς;
Δες πειράματα με την πυκνότητα:
Γιατί συμβαίνουν αυτά που είδες παραπάνω; Δες.
Μετά από όλα αυτά σχεδίασε το δικό σου πείραμα για να μελετήσεις την πυκνότητα. Χρησιμοποίησε πράγματα που βρίσκεις γύρω σου, κάνε το και πες μας τα αποτελέσματα.