Ελληνικά

Έτσι νομίζω, είναι όμως έτσι;

Μέσα από μια διδακτική πραγματική ιστορία, του μικρού Γαλιλαίου που άλλαξε τον κόσμο θα  εξερευνήσεις:

  • πώς σκέφτονται και πως δρουν οι επιστήμονες
  • πώς ένα νεαρό αγόρι στην Ιταλία άλλαξε για πάντα τον κόσμο
  • πώς να μετράς τον χρόνο και  πώς τον μετρούσαν παλιά 
  • και πως… δεν είναι απαραίτητα έτσι, επειδή έτσι νομίζεις

Παρακολούθησε αυτήν την εισαγωγή. Στο τέλος του βιντεο υπάρχει ένα διαδραστικό στοιχείο ερώτηση. Επέλεξε την σωστή απάντηση και πάτησε συνέχεια.

Συνέχισε την ιστορία μέσα από αυτό το βίντεο περισσότερα διαδραστικά στοιχεία 🙂

Μπες στο e-lab και περιεργάσου το με τον δικό σου ρυθμό. Προσπάθησε να καταλάβεις πως λειτουργούν και τί κάνουν τα κουμπιά ελέγχου παραμέτρων (άνω δεξιά) και τί κάνουν τα όργανα μέτρησης (κάτω αριστερά)

Οι  παρακάτω διαδραστικές εικόνες θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα τα εργαλεία του lab αν δεν τα κατάφερες μέχρι τώρα "παίζοντας".

Έλα να δούμε μαζί πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία ενός e-lab για να μπορέσεις να πειραματιστείς και να εξάγεις συμπεράσματα ελέγχοντας τις υποθέσεις σου και πιθανώς (μακάρι!) να τις διαψεύδεις.

Και τώρα με πραγματικά αντικείμενα στον πραγματικό κόσμο

Δες το τέλος της ιστορίας

Δες την εκπληκτική συσκευή-ρολόι που κατασκέυασε ο Γαλιλαίος τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής, βασισμένο στην επιστημονική γνώση που απέκτησε με τον πειραματισμό του στο εκκρεμές. Το ρολόι αυτό ήταν η πιο ακριβής μέτρηση χρόνου που είχαμε μέχρι και πριν 100 χρόνια (για 3 ολόκληρους αιώνες αξεπέραστη!)

Διάβασε αν θέλεις περισσότερα για τον Γαλιλαίο και την ζωή του στις παρακάτω πηγές:

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα Μπέρτολντ Μπρεχτ αφορά στην ζωή του Γαλιλαίου και τον ρόλο των επιστημόνων. Σου προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσεις. Εδώ μπορείς να το βρεις και μεταγλωτισμένο στα ελληνικά σε κινηματογραφική ταινία.