Ο Μάης με τα στεφάνια του- Εργατική Πρωτομαγιά.

*μόνιππο: άμαξα με έναν ίππο, ένα άλογο.

Αύριο είναι Πρωτομαγιά, αλλά δυστυχώς λόγω της κατάστασης, η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι διαφορετική. Ευτυχώς όμως οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται μετά την άρση των μέτρων για το Σάββατο 9 Μαΐου. Ας δούμε όμως τι ακριβώς γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά και τι ήθη και έθιμα έχουμε στην Ελλάδα.

Ο εορτασμός της πρωτομαγιάς έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα καθώς οι εκδηλώσεις που γίνονταν είτε για τη Θεά Δήμητρα είτε για τον Διόνυσο είχαν σκοπό να γιορτάσει ο κόσμος τη γονιμότητα των αγρών, την καρποφορία της γης, την άνθιση της φύσης, το οριστικό τέλος του χειμώνα και τον ερχομό του καλοκαιριού.

Στην Ελλάδα σήμερα εορτάζεται εθιμοτυπικά με τη δημιουργία στεφανιών από λουλούδια, το μαγιάτικο στεφάνι.

Εκτός από το μαγιάτικο στεφάνι, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αναβιώνουν ακόμα και στις μέρες μας κάποια ενδιαφέροντα έθιμα που έχουν λυτρωτικές, εξαγνιστικές ιδιότητες και κυρίως έχουν να κάνουν με την καλοτυχία και την υγεία. Στην Κέρκυρα, ένα νησί που φημίζεται για τις ξεχωριστές της παραδόσεις και για τους ανθρώπους της που παραμένουν πιστοί σε αυτές, το Μαγιόξυλο έχει την τιμητική του.Οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά. Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το πήδημα στη φωτιά είναι μία απαραίτητη τελετουργική διαδικασία που θα αποτρέψει τις αρρώστιες εξασφαλίζοντας την καλή υγεία. Νέοι και γυναίκες μεγάλης ηλικίας μαζεύονται την παραμονή της Πρωτομαγιάς, μόλις δύσει ο ήλιος και ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά που έχουν συγκεντρώσει αρκετές μέρες πριν. Όσο η φωτιά είναι αναμμένη οι γυναίκες χορεύουν κυκλικούς χορούς γύρω από τη φωτιά και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά. Τα νέα παιδιά, αφού βρέξουν τα μαλλιά και τα ρούχα τους, πηδούν πάνω από τις φωτιές σαν μία συμβολική πράξη που αποσκοπεί στο να διώξει τον χειμώνα και την αρρώστια. Στην συνέχεια όλοι παίρνουν έναν δαυλό από φωτιά και την πηγαίνουν στο σπίτι τους για να φύγουν όλα τα κακά.

Στην Ήπειρο, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, τα παιδιά πηγαίνουν στους κήπους, χτυπώντας μαγειρικά σκεύη και λέγοντας μαγικά ξόρκια για να διώξουν μακριά τα φίδια. Τα ξόρκια και τα μάγια είναι συνδεδεμένα με τον μήνα Μάιο, γιατί κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ο Μάιος ήταν ο μήνας αφιερωμένος στους νεκρούς.

Ένα πολύ θεατρικό έθιμο είναι η Ανάσταση του Μαγιόπουλου, που το συναντάμε σε περιοχές όπως ο Βόλος, το Ζαγόρι Ηπείρου, ο Καστανιάς Στυμφαλίας κ.α. Ανά περιοχές μπορεί να το ακούσετε ως Φουσκοδένδρι ή Ζαφείρη. Ένας έφηβος παριστάνει στους αγρούς τον πεθαμένο Διόνυσο. Οι κόρες του χωριού του τραγουδούν τον «Κορμό» ένα θρηνητικό τραγούδι με σκοπό να τον αναστήσουν και μαζί με αυτόν και ολόκληρη τη φύση.

Βλέπω το βίντεο για την Εργατική Πρωτομαγιά και μετά λύνω τις ασκήσεις.

Ακούω τραγούδια για την Πρωτομαγιά:

-Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου- Πρωτομαγιά

-Πρωτομαγιά

-Μανώλης Μητσιάς, Δήμητρα Γαλάνη- Παράξενη Πρωτομαγιά

-Διονύσης Σαββόπουλος- Πρωτομαγιά

-Δόμνα Σαμίου - Χορωδία - Δεν ήρθι Μάης κι Άνοιξη (Θράκης)

Καλή συνέχεια σε όλους με υγεία.

Καλή Πρωτομαγιά! Ξανά μαζί τη Δευτέρα!

Οι δασκάλες της τάξης:

Αγγελική Βασιλοπούλου- Ελένη Χατζηπέτρου.

 

Leave a Reply