Τα ταξίδια του παππού μου.

 

 

Το κείμενο που μόλις διάβασες είναι απόσπασμα από το διάσημο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού "Το μόνον της ζωής του ταξείδιον". 

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Βιζυινός;

Με το τίτλο αυτό ο συγγραφέας αναφέρεται στο μοναδικό ταξίδι που μπόρεσε να κάνει ο παππούς του, δηλαδή το θάνατο . Ο θάνατος είναι ένα αιώνιο παντοτινό ταξίδι που κανένας δεν μπορεί να αποφύγει.   

Αφηγητής του διηγήματος είναι ο εγγονός ο οποίος αρχικά περιγράφει το ταξίδι του στη πόλη με την ιδιότητα του Ραφτόπουλου του αρχιράφτη της Βαλιδές-Σουλτάνας και αναμένει να του συμβούν όσα του έχει αφηγηθεί ο παππούς του . Ωστόσο, η πραγματικότητα διαφέρει από τις περιπέτειες που του διηγήθηκε ο παππούς του, γεγονός που τον αναστατώνει και τον στεναχωρεί χωρίς όμως να χάσει την πίστη του στο αγαπημένο του αυτό πρόσωπο . Ενώ δουλεύει στην πόλη , έρχεται ο Θύμιος , ο υπηρέτης του παππού , προκειμένου να τον μεταφέρει στο χωριό και να δει τον παππού του πριν πεθάνει . Ο εγγονός επισκέπτεται του παππού του και του διηγείται το ταξίδι του στη πόλη ενώ τον
ρωτά για τα ταξίδια που έκανε αυτός .  

Μετά από αυτή τη συζήτηση αποκαλύπτεται πως ο παππούς όχι μόνο δεν έχει κάνει κανένα ταξίδι στη ζωή του , αλλά πως και αυτά που είχε διηγηθεί στον εγγονό του τα είχε ακούσει από τη μαμή και τη γυναίκα του. Στη συνέχεια ο παππούς περιγράφει την παιδική του ηλικία, το γάμο του σε μικρή ηλικία , καθώς και το παράπονό του για το ατελείωτο ταξίδι του. Την επόμενη μέρα της συζήτησης  ο παππούς πεθαίνει πραγματοποιώντας , έστω μέσω του θανάτου , το μοναδικό ταξίδι της ζωής του.         

Το διήγημα αυτό το 2001 έγινε ταινία και απέσπασε 7 Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και ανάμεσά τους αυτό της καλύτερης ταινίας Μυθοπλασίας, ενώ πολλοί θίασοι στην Ελλάδα τον έχουν ανεβάσει σε θεατρική παράσταση. Δες παρακάτω ένα απόσπασμα από την ταινία.

 

Για να δούμε ποια ήταν τα ταξίδια του παππού;

Ας δουλέψουμε αρχικά με τις τρεις πρώτες παραγράφους του κειμένου.

Λύσε τις ασκήσεις:

Άσκηση 1  Άσκηση 2

Κάνω εξάσκηση στην ορθογραφία:

Άσκηση 1  Άσκηση 2  Άσκηση 3  Άσκηση 4  Άσκηση 5  Άσκηση 6 

Καλή συνέχεια σε όλους με υγεία.

Οι δασκάλες της τάξης:

Αγγελική Βασιλοπούλου- Ελένη Χατζηπέτρου

 

Leave a Reply