Αποφράδα Ημέρα 29 Μαϊου 1453: Τι ακριβώς έγινε + πικρές αληθινές

1.Ο Μωάμεθ είναι στ' αλήθεια ο ….

Μια μεγάλη αλήθεια που πρέπει να ξέρεις για τον Μωάμεθ Β'! Τον φωνάζουμε Πορθητή, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, ενώ στην πραγματικότητα, ήταν ΝΟΜΙΜΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ της Κωνσταντινούπολης! Εσείς μπορεί να γελάσετε αλλά πώς γίνεται ο Μωάμεθ να είναι διάδοχος;

Όταν αυτοκράτορες του Βυζαντίου ήταν οι Κομνηνοί(Δυναστεία Κομνηνών), ένας από αυτούς εξορίστηκε και έγινε μουσουλμάνος. Ονομάστηκε Σουλεϊμάν Σαχ.  Παιδί του ήταν ο Ερτογρούλ. Ο Ερτογρούλ, παιδί του είχε τον Οσμάν, τον πρώτο σουλτάνο των Οθωμανών. Ήταν πρόγονος του Μωάμεθ. Αν κατάλαβες, ο Σουλεϊμάν Σαχ ήταν στην αρχή στη δυναστεία των Κομνηνών. Έτσι, οι απόγονοί του, από τον Οσμάν και μετά μπορούσαν να πάρουν τον θρόνο στην Κωνσταντινούπολη, όπως είχε τον θρόνο μέχρι την αποφράδα η μέρα ο Κωνσταντίνος  Δραγάτσης Παλαιολόγος. Οπότε, αν ο Παλαιολόγος πάθαινε κάτι και απεβίωνε(πέθαινε), ο Μωάμεθ έπρεπε να αναλάβει το θρόνο. Άλλο που ο Μωάμεθ φέρθηκε σκληρά στους Πολίτες, όταν μπήκε στην Πόλη.

2.Ο Ιουστινιάνης, ο μισθοφόρος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Ιουστινιάνης Λόγγο

 

Ο Ιωάννης Λόγγο Ιουστινιάνης, προερχόταν από μια πλούσια οικογένεια, τους Λόγγο, στην Γένουα. Ήρθε κι αυτουνού η ώρα να πάει στην Πόλη με 700 Γενουάτες, να βοηθήσει τον αυτοκράτορα. Μεγάλος απατεώνας πιθανόν, να πάει στην Πόλη μόνο για να παίρνει χρήματα. Αν δεν πληρώνοταν όταν έπρεπε, είχε πει πως θα εγκατέλειπε την Κωνσταντινούπολη. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αντίθετα, με τον σεβασμό του προς τον Λόγγο, έκανε τήξη ακόμα και τα κειμήλια της Αγιάς Σοφιάς για να πληρωθούν ένα βαρέλι λεφτά οι  μισθοφόροι. Ο Λουκάς Νοταράς, δεξί χέρι του αυτοκράτωρ αλλά καθίκι και αυτός, τον είχε φέρει μπροστά σε παππάδες, άρχοντες και τον Αυτοκράτορα σε δύσκολη θέση τον Ιουστινιάνη. Φώναζε όσο δεν μπορούσε: "Τι σας λέω, όσο ρέει το χρήμα στην Πόλη, θα είναι εδώ. Μετά θα μας κάψει!" Ο Ιουστινιάνης είχε μια υποστήριξη από τον Παλαιολόγο, ο οποίος είχε μπει σε δύσκολη θέση.

Η 29η  Μαϊου μπαίνει και ο Μωάμεθ έχει μια επιτυχία με τα κανόνια. Τα Θεοδοσιανά Τείχη γκρεμίζονται. Πολλοί λένε πως ο Ιουστινιάνης τραυματίστηκε από τοξότη Γενιτσάρων και μόλις μπήκε στο πλοίο για την Λήμνο, ξεψύχησε. Λένε όμως μερικοί πως την νύχτα αυτή, μας πούλησε κι έφυγε από την Πόλη, ενώ γυναίκες σπάραζαν για την νεκρή τους οικογένεια. Τελικά, ο Ιουστινιάνης μας πούλησε κι έφυγε.

 

       

Ιωάννης Λόγγο Ιουστινιάνης                Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

 

Λουκάς Νοταράς

 

 

Έχει και δεύτερο μέρος...

Leave a Reply