Πατήστε τη γραμμή για να συγκρίνετε τους οκτώ πλανήτες
Το Ηλιακό σύστημα βρίσκεται σε έναν από τους βραχίονες του σπειροειδούς Γαλαξία μας και απέχει 27.000 χιλιάδες έτη φωτός (δηλαδή περίπου 255 επί 10 στην 15η χιλιόμετρα!) μακριά από το κέντρο του. Το Ηλιακό σύστημα χρειάζεται περίπου 250 εκατομμύριαχρόνια για να συμπληρώσει μια τροχιά γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας καθώς τρέχει με μια ταχύτητα περίπου των 780.000 χμ/ώρα γύρω από το κέντρο του, και πιστεύεται ότι έχει κάνει ήδη 25 περιφορές.
Το Ηλιακό σύστημα έχει ακτίνα περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (απόσταση Ήλιου-Ποσειδώνα). Περιλαμβάνει 8 πλανήτες (και 5 πλανήτες-νάνους). Οι τέσσερις πρώτοι είναι βραχώδεις πλανήτες: Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, που είναι γνωστοί και ως εσωτερικοί πλανήτες (γήινοι) και οι υπόλοιποι τέσσερις είναι αέριοι γίγαντες-πλανήτες (δίινοι): Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας που είναι γνωστοί και ως εξωτερικοί πλανήτες.
Πώς ορίζεται ένας πλανήτης;
Πλανήτης σύμφωνα με τον σύγχρονο ορισμό της Διεθνούς Αστρονομικής Εταιρείας (IAU), ονομάζεται κάθε ουράνιο σώμα που περιφέρεται γύρω από έναν αστέρα (ή και περισσότερους) και πληρεί τις εξής προϋποθέσεις:
α) Έχει αρκετή μάζα ώστε να είναι σφαιρικό υπό την επίδραση της δικής του βαρύτητας
β) Δεν έχει τόσο μεγάλη μάζα ώστε να προκληθεί πυρηνική σύντηξη
γ) Η γειτονική περιοχή του σώματος αυτού δεν περιέχει πλανητικά θραύσματα.
Σύμφωνα με την Διεθνή Αστρονομική Εταιρεία το Ηλιακό σύστημα αποτελείται από:
– 8 πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας)… [ήταν 9 πλανήτες (Πλούτωνας)]
– 5 πλανήτες-νάνους (Πλούτωνας, Δήμητρα, Haumea, Makemake και ’Eρις)
– 181 δορυφόρους
– περίπου 566.000 αστεροειδείς
– περίπου 3.100 κομήτες