Updated on April 1, 2024
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου, 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.
Η αφίσα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2024
«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!»
Φέτος υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες. Το 2018 τιμήθηκε από την ΙΒΒΥ με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τη συγγραφέα και εικονογράφο Nana Furiya, που γεννήθηκε στο Τόκιο.
Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!
Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα,
λαχταρώντας ν’ ακούσουν
το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας.
Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει. Πετάω παντού, με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, καμιά φορά και με τα λεπτά φτερά της άμμου. Πετάω βέβαια και με τα φτερά των μεταναστευτικών πουλιών, ακόμα και με τα φτερά των αεροπλάνων. Στέκομαι δίπλα σου. Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία, εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις. Θα σου άρεσε μια παράξενη και απίστευτη ιστορία; Ή μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία; Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα θα θέλεις. Όταν θέλεις, λοιπόν, φώναξε: «Ιστορία που ταξιδεύεις έλα! Κάθισε δίπλα μου!». Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου.
Έχω τόσες ιστορίες να σου πω! Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που είχε βαρεθεί τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο; Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια στον ουρανό; Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Αγιοβασίλης;
Ω! Ακούω την καρδιά σου να χτυπάει όλο και πιο γρήγορα: Τικ τακ, τίκι τακ, τίκι τίκι τακ! Η ιστορία που ταξιδεύει βρήκε τρόπο να μπει μέσα σου κι έκανε την καρδιά σου να χτυπάει. Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία με φτερά, έτοιμη να πετάξει. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ακόμη μια ιστορία που ταξιδεύει!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η Βιβλιοθήκη του σχολείου μας παρουσιάζει 5 μικρά αφιερώματα και 2 bonus videos με σκοπό τη μετάδοση της αγάπης για τα βιβλία στους μικρούς μας φίλους και τις μικρές μας φίλες, τα παιδιά! Και φυσικά, μη ξεχνάτε όλα τα βιβλία, ψηφιακά και ηχητικά, που μπορούν να γεμίσουν τον ελέυθερο χρόνο σας με τη μαγεία και τη φαντασία των ιστορίων! Απλά ανοίξτε με ένα Click τις ψηφιακές θύρες και περιηγηθείτε στις σελίδες της ΨΗΦΙΑΚΗΣ & ΗΧΗΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ...
“Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρις Λέσμορ”
Εμπνευσμένη από τον Μάγο του Οζ, τον τυφώνα Κατρίνα, τον κωμικό Buster Keaton και την αγάπη για τα βιβλία eίναι η 15λεπτη ταινία “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”. Η ταινία εξιστορεί το τι συνέβη στον ήρωα Μόρις Λέσμορ που μετά την επέλαση ενός τυφώνα βρίσκεται σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου τα βιβλία έχουν ζωντανέψει και συμπαραστέκονται στους ανθρώπους.
Μια καταπληκτική ταινία 15 λεπτών που αναμιγνύει διάφορες κινηματογραφικές τεχνοτροπίες (μινιατούρες, κινούμενα σχέδια με τη χρήση υπολογιστών, 2D animation). Κέρδισε το Όσκαρ μικρού μήκους animation για το 2012. Η σχέση ανθρώπου και βιβλίου σε ένα πολύ όμορφο 15λεπτο βίντεο.
"Η ιστορία του Ηλία που αγαπούσε τα βιβλία"
Ζούσε κάποτε ένα αγόρι που το λέγανε Ηλία, όλοι ξέρανε καλά πως λατρεύει τα βιβλία. Ποιο ήταν όμως το βιβλίο που ο Ηλίας αγαπούσε, δεν το χόρταινε ποτέ και γι’ αυτό όλο μιλούσε; Η Ιστορία του Ηλία που αγαπούσε τα βιβλία είναι ένα εμπνευσμένο βιβλίο, πραγματική ΑΠΟΘΕΩΣΗ του ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟΥ, δηλαδή την ένταξη δεύτερων και τρίτων ιστοριών μέσα στη βασική αφήγηση.
“Η Βιβλιοθηκάριος της Βασόρας!’’
Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο “Η Βιβλιοθηκάριος της Βασόρας” («The Librarian of Basra») από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε μετάφραση του Γιάννη Παπαδόπουλου, μιλάει για μια αληθινή ιστορία.
(κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε ή να κατεβάσετε το βιβλίο)
Η εισβολή στο Ιράκ έφτασε μέχρι τη Βασόρα στις 6 Απριλίου του 2003. Με τη βοήθεια φίλων και γειτόνων, η Αλία Μοχάμεντ Μπέικερ, υπεύθυνη βιβλιοθηκάριος στην κεντρική βιβλιοθήκη της Βασόρας, κατάφερε να διασώσει το εβδομήντα τοις εκατό των βιβλίων της βιβλιοθήκης, προτού αυτή παραδοθεί στις φλόγες εννέα μέρες αργότερα. Τα γεγονότα αποκαλύφθηκαν στον κόσμο από τη δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times, Σέιλα Κ. Ντιούαν.
‘’Πώς σώθηκε το τελευταίο βιβλιοπωλείο’’
Tι γίνεται όταν 3 φίλοι προσπαθούν να σώσουν το τελευταίο βιβλιοπωλείο εν Έτει 2121; Δείτε την ιστορία της ComicTales από την πένα της Ζωής Καραγεωργίου και την εικονογράφηση της Maira Tranou (TranouEducation).
(Συνεργασία Εκπαιδευτικών Σελίδων για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 2 Απριλίου 2021)
Το δικό σου "Μικρό βιβλίο"
Recent Comments