Χρήση της τεχνολογίας: SDG12  Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή

  1. Προγραμματίζω έναν έξυπνο φωτισμό των πόλεων, ώστε τα φώτα των δρόμων να ανάβουν μόνο όταν το επίπεδο φωτισμού του χώρου δεν είναι επαρκής.

Χρήση της τεχνολογίας: SDG13  Κλιματική Αλλαγή

1 )  Δημιουργώ έναν συναγερμό πυρκαγιάς για να σώσω τα δάση.

2) Δημιουργώ ένα φωτεινό μονοπάτι που θα φωτίζεται αυτόματα το βράδυ για να οδηγήσει με ασφάλεια τις μικρές χελώνες στην θάλασσα.

Χρήση της τεχνολογίας: SDG3  Καλή υγεία και ευημερία

1  )  Δημιουργώ μια έξυπνη συσκευή που αντιλαμβάνεται την πτώση ενός ανθρώπου και στέλνει ασύρματα μήνυμα συναγερμού και καλεί σε βοήθεια. Χρήση σε ηλικιωμένους ανθρώπους .

2  ) Δημιουργώ έναν καρδιακό παλμογράφο, για την παρακολούθηση της σωστής λειτουργίας της καρδιάς

 

Χρήση της τεχνολογίας για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων (1)

Τα τμήματα της Στ, αναλαμβάνουν να δουλέψουν σε ομάδες (breakout rooms) και να κωδικοποιήσουν με την βοήθεια του micro:bit λύσεις σε πραγματικά προβλήματα που σχετίζονται με τους 17 Σχόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στην ολομέλεια, συζητήσαμε τα προβλήματα και γράψαμε τους αλγορίθμους. Οι μαθητές, μοιρασμένοι σε ομάδες και υποβοηθούμενοι από ημιτελή προγράμματα με οδηγίες που τους παρείχε ο εκπαιδευτικός, προσπάθησαν να προγραμματίσουν τα Microbit τους και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που είχαν επιλέξει.

 

Βεβαίωση Υποστηρικτή – Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2021:Beat the hacker!

Εξ αποστάσεως διδασκαλία λόγω πανδημίας Covid19 και διακοπής ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αθήνας λόγω ισχυρών χιονοπτώσεων! Μόνο 6 μαθητές μπορούσαν να συνδεθούν και εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την δυνατότητα των  breakouts rooms του Webex και να συμπληρώσουμε το  Beat the hacker padlet που ετοίμασαν οι φίλοι μας από την Κροατία!

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου SID2021: Δημιούργησε ισχυρούς κωδικούς ασφαλείας

Οι μαθητές, προκειμένου να διασφαλίσουν τα προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο, προγραμματίζουν το BBC Micro: bit για τη δημιουργία ισχυρούς κωδικούς ασφαλείας . Πατώντας το κουμπί A, το micro: bit θα εμφανίσει έναν τυχαίο αριθμό, το κουμπί B θα δώσει ένα τυχαίο γράμμα και πατώντας τα κουμπιά A + B θα λάβουμε ένα τυχαίο σύμβολο. Οι μαθητές χρησιμοποίησαν το microbit τους για να δημιουργήσουν έναν κωδικό πρόσβασης 8 χαρακτήρων και  το δοκιμάσαν στο εργαλείο HowSecureIsYourPassword.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου SID2021:Τι ξέρουν οι εφαρμογές σου για σένα?

Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων IoT, οι μαθητές έμαθαν ότι οι έξυπνες συσκευές του σπιτιού τους μπορούν να προσπελαστούν  και να διαχειρίζονται εξ αποστάσεως από εγκαταστημένες εφαρμογές στα κινητά τους. Συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό είναι λοιπόν να διασφαλίσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα. Έψαξαν στο Διαδίκτυο για να μάθουν σε ποια προσωπικά δεδομένα μπορούν να έχουν πρόσβαση μερικές από τις πιο κοινές εφαρμογές των κινητών μας,  και παρουσίασαν τη δουλειά τους χρησιμοποιώντας το Whiteboard.fi web2.0.

Η Ελένη μας παρουσιάζει το έξυπνο σπίτι της!

Εισαγωγή στο Έξυπνο Σπίτι και στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Η Ελένη ανέλαβε πρωτοβουλία και παρουσίασε τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού της και πως τις χρησιμοποιεί. Οι ερωτήσεις και οι απορίες πολλές από τους συμμαθητές της.

Παρουσιάσεις έξυπνων συσκευών από τους μαθητές (μέρος 1)

Γυρίσαμε τον τροχό της τύχης των έξυπνων συσκευών και κάθε ομάδα ανέλαβε να εξερευνήσει και να δημιουργήσει μια αφίσα με θέμα "Η έξυπνη συσκευή μου και εγώ"