Ελληνικά

ΤΟ ΣΧΟΛΕΊΟ ΤΟΥ ΕΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Κάποιος μπορεί να διακρίνει πολλές διαφορές και ελάχιστες ομοιότητες συγκρίνοντας τα τότε σχολικά χρονιά με τα σημερινά. Η κύρια αλλαγή έχει να κάνει με τον ρόλο του δάσκαλου και τον τρόπο συμπεριφοράς του προς τους μαθητές. Παλαιοτέρα ο δάσκαλος ήταν αυταρχικός, αυστηρός και αρκετά βίαιος .Χρησιμοποιούσε τη βέργα και τον χάρακα για να τιμωρεί τους άτακτους και αδιάβαστους μαθητές και πίστευε πως αυτός ήταν το κέντρο διδασκαλίας. Σήμερα είναι πολύ ευγενικός με τους μαθητές και δεν χρησιμοποιεί τέτοιου είδους μεθόδους τιμωρίας, αντίθετα συνομιλεί μαζί τους και τους βοηθά να λύσουν τα προβλήματά τους . Ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές διαφορές ως προς την ενδυμασία, τον τρόπο μάθησης και τις κτιριακές εγκατάστασης

Όσον άφορα τις ομοιότητες , όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω είναι ελάχιστες , όμως αυτό που θα μείνει ίδιο και πότε δεν θα αλλάξει είναι οι σχέσεις φίλιας και αλληλοσεβασμού που δημιουργούνται μεταξύ των μαθητών

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Το σχολείο στο παρελθόν είχε αρκετές διαφορές από το σημερινό αλλά υπάρχουν και λίγες ομοιότητες. Τα παλαιότερα χρόνια ο τρόπος εκπαίδευσης ήταν πολύ πιο αυστηρός σε σχέση με σήμερα. Τα περισσότερα δεν είχαν βιβλία, διότι δεν είχαν λεφτά για να τα αγοράσουν. Αν δεν έδειχναν σεβασμό στον δάσκαλο, τους περίμενε σκληρή τιμωρία όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στο σπίτι.

Το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα είναι πιο ελεύθερο. Ο καθηγητής δεν είναι το κέντρο της τάξης. Τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, να συμφωνήσουν αλλά και να διαφωνήσουν μεταξύ τους. Υπάρχουν οι ομαδικές εργασίες, για τις οποίες τα παιδιά συνεργάζονται και αλληλοβοηθούνται. Οι δάσκαλοι προσπαθούν να κάνουν το μάθημα με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Δεν υπάρχουν πια μαυροπίνακες αλλά διαδραστικοί πίνακες.

Τα χρόνια εκείνα τα παιδιά το μόνο που είχαν ήταν μια πλάκα, ένα κοντύλι, ένα σφουγγάρι και το ταγάρι. Τα πιο πλούσια παιδιά αγόραζαν ένα βιβλίο ή μια σάκα. Από την άλλη, σήμερα το κάθε παιδί έχει δικά του τετράδια, βιβλία, τσάντες και όμορφα σχέδια, στυλό και μολύβια.

Ομοιότητες δεν υπάρχουν πολλές αλλά μια ομοιότητα που διέκρινα είναι αυτής της φιλίας. Μέσα στο σχολείο δημιουργούνται φιλίες που κρατάνε χρόνια.

Φωτογραφικό άλμπουμ “Το σχολείο άλλοτε”

Ομαδική εργασία των μαθητών του Β1 Μπελλενείου Γυμνασίου κατά το σχολικό έτος 2019-20 με το συνεργατικό ψηφιακό εργαλείο jamboard της Google. Εικόνες από τη σχολική πραγματικότητα του προηγούμενου αιώνα.

https://jamboard.google.com/d/1cNsvxGvi3N-TQOiTQChHPSPGvPnEoGEDppKazpdKIMM/viewer?f=0

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. ΑΡΧΙΚΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ .ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΝΤΟΥΣΑΝ . ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΝΕΑ ΜΕΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ , Ο ΠΡΟΤΖΕΚΤΟΡΑΣ , ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ , ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ.