ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

[ΠΗΓΕΣ : https://www.lavart.gr/6-pinakes-polemos/

https://www.alfavita.gr/koinonia/169576_oi-14-diasimoteroi-antipolemikoi-pinakes-zografikis]

********

Το Πρόσωπο του Πολέμου -Salvador Dali 1941

 

 

Το Πρόσωπο του Πολέμου -Salvador Dali 1941

Σκηνή Πολέμου - Maximilien Luce - 1914-1918

Σκηνή Πολέμου - Maximilien Luce - 1914-1918

Pablo Picasso, Guernica, 1937

Ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος αντι-πολεμικός πίνακας, η Guernica του Picasso έχει γίνει σύμβολο της τραγωδίας του πολέμου. Εμπνευσμένος από τον βομβαρδισμό της ομώνυμης ισπανικής πόλης από τους Ναζί, πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό σύνολο από μορφές, ζώα, νεκρούς και ακρωτηριασμένα άκρα.

 

Guernica

Francisco Goya, Η 3η Μαΐου 1808, 1814

Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς πίνακες του Goya, στον οποίον απεικονίζεται η εκτέλεση Ισπανών επαναστατών που εκτελούνται από Γάλλους στρατιώτες του Ναπολέοντα. Κεντρική φιγούρα της σύνθεσης είναι ο επαναστάτης με τα χέρια σηκωμένα, μια φιγούρα που έχει παρομοιαστεί από πολλούς με τον Χριστό και τον μαρτυρικό του θάνατο στον σταυρό. Σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης Κένεθ Κλαρκ, αυτός είναι “ο πρώτος μεγάλος πίνακας που μπορεί να χαρακτηριστεί επαναστατικός με κάθε έννοια της λέξης, στο ύφος, το αντικείμενο, και την πρόθεση”.

Η 3η Μαΐου 1808, Francisco Goya

Ivan Aivazovsky, Η Ναυμαχία του Τσεσμέ τη νύχτα, 1848

Καράβια τυλιγμένα στις φλόγες και μαύρος καπνός που καλύπτει σχεδόν τον μισό πίνακα συνθέτουν μια τρομακτική εικόνα της ναυμαχίας του Τσεσμέ, όπου η νίκη της Ρωσίας έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σηματοδότησε και την κυριαρχία της πρώτης στο Αιγαίο.

Η Ναυμαχία του Τσεσμέ τη νύχτα, Ivan Aivazovsky

Eugène Delacroix, Η Σφαγή της Χίου, 1824

Ένας πίνακας που συγκίνησε τους κύκλους της Ευρώπης, Η Σφαγή της Χίου αποτελεί μια ανατριχιαστική απεικόνιση της καταστροφής του νησιού από τους Οθωμανούς το 1822.

 

Η Σφαγή της Χίου, Eugène Delacroix

Leave a Reply