Ελληνικά

Diffit: ένα παράδειγμα αξιοποίησης του σε πολυπολιτισμικές τάξεις

Το Diffit (https://web.diffit.me/) είναι ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάστηκε ώστε να βοηθά τους εκπαιδευτικούς στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού εύκολα και γρήγορα. Πρόκειται για ένα ευκολα προσβάσιμο εργαλείο που κυκλοφορεί τόσο σε δωρεάν έκδοση, που απαιτεί μονάχα την εγγραφή του χρήστη, όσο και σε premium έκδοση επί πληρωμή.

Υπάρχουν δύο βασικές λειτουργίες του εργαλείου, η πρώτη είναι η δημιουργία-παραγωγή ενός εκπαιδευτικού πόρου και η δεύτερη η τροποποίηση-διαφοροποίηση ενός υπάρχοντος εκπαιδευτικού υλικού. Το μεγάλο πλεονέκτημα του  Diffit είναι η δυνατότητα που δίνει στον/στην εκπαιδευτικό να διαφοροποιήσει το περιεχόμενο της διδασκαλίας του ανάλογα με το γνωστικό επίπεδο των μαθητών και μαθητριών του, γεγονός που θα μπορούσε να το καταστήσει έναν πολύτιμο σύμμαχο για τον εκπαιδευτικό που διδάσκει στη σύγχρονη πολυπολιτισμική τάξη, όπου τα ελληνικά είναι δεύτερη γλώσσα για πολλούς μαθητές.

Διερευνώντας τις λειτουργίες και τα αποτελέσματα του εργαλείου, επιχειρήθηκε στην πράξη η διαφοροποίηση ενός κειμένου από το μάθημα της Γλώσσας Δ' Δημοτικού, ώστε να δούμε αν και κατά πόσο μπορεί να εξυπηρετήσει ανάγκες μαθητών με χαμηλή ελληνομάθεια που φοιτούν σε αυτήν την τάξη. Πιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκε το κείμενο ¨Από το πρώτο τηλεφώνημα στο πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα!" (σελ. 53-54) της 14ης ενότητας του Γ' τεύχους του Βιβλίου του μαθητή. Στην αρχική σελίδα του Diffit, εισήχθη το κείμενο σε μορφή pdf και επιλέχθηκε η επιλογή "3rd grade" σε ελληνική γλώσσα. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

 

Η πρώτη εικόνα δείχνει το πραγματικό κείμενο στο Βιβλίο του Μαθητή, ενώ οι επόμενες εικόνες δείχνουν τις προσαρμογές που έκανε το εργαλείο Diffit σύμφωνα με τις παραμέτρους που δόθηκαν (δηλαδή 3rd grade-ελληνική γλώσσα). Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό. Αρχικά, στην πρώτη εικόνα βλέπουμε μία απλοποιημένη μορφή του πραγματικού κειμένου, στη δεύτερη εικόνα βλέπουμε μία περίληψη και το λεξιλόγιο που εντοπίζεται στο συγκεκριμένο κείμενο με ορισμούς και παραδείγματα και τέλος, στην τρίτη εικόνα βλέπουμε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, σύντομης απάντησης και ανάπτυξης. Ένα πολύ θετικό είναι ότι τα αποτελέσματα είναι επεξεργάσιμα, οπότε ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να προβεί σε αλλαγές, προσθήκες ή αφαιρέσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στο εκάστοτε επίπεδο ενός μαθητή. Συμπερασματικά, θεωρώ ότι το εργαλείο Diffit είναι ένα πολύ εύκολο στη χρήση εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολυπολιτισμικές τάξεις εξυπηρετώντας τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών.

 

Δημούδη Αναστασία

  

Πνευματικά δικαιώματα και Τεχνητή Νοημοσύνη

Άρθρο της ¨Εφημερίδας των Συντακτών¨ που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα κατά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Chat GPT στην εκπαίδευση. Δημιουργία test μέσω του Little Proffesor

Πολλοί κάνουν λόγο για την αρνητική επίδραση του chat gpt στην εκπαίδευση με την χρήση του από μαθητές και φοιτητές για την συγγραφή εργασιών.

Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό, αν και εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά έχει πολλά να προσφέρει στον χώρο της εκπαίδευσης και στους ανθρώπους της.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα βλέπουμε από online μάθημα στα πλαίσια του προγράμματος Chat GPT Power User που συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Εργαστήριο ΤΠΕ Ήρων τον ακαδημαϊκά υπεύθυνο του προγράμματος Θανάση Δαβαλά με την χρήση του chatgpt και του plugin Little Professor να δημιουργεί ένα test εξακρίβωσης γλωσσικής ικανότητας των σπουδαστών στην αγγλική γλώσσα.

Το ChatGPT plugin "Little Professor" είναι ένα ενδιαφέρον εργαλείο που προστέθηκε στην ήδη πολυλειτουργική πλατφόρμα ChatGPT. Αυτό το plugin ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες δυνατότητες του ChatGPT με επιπλέον εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες. Ας το δούμε αναλυτικά:

Εκπαιδευτική Βοήθεια: Το Little Professor παρέχει εξειδικευμένη βοήθεια σε μαθησιακά θέματα, ιδανική για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μπορεί να προσφέρει λεπτομερείς εξηγήσεις σε σύνθετα εκπαιδευτικά ζητήματα, να λύσει ασκήσεις ή να παρέχει παραδείγματα για καλύτερη κατανόηση.

Υποστήριξη Έρευνας: Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ερευνητές και φοιτητές, καθώς μπορεί να προσφέρει βοήθεια στην εύρεση ακαδημαϊκών πηγών, να προτείνει θεματικές για έρευνα και να παρέχει συμβουλές για τη σύνταξη ερευνητικών εργασιών.

Βοήθεια στη Γραφή: Το plugin μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατύπωση και σύνταξη κειμένων, είτε αυτά είναι ακαδημαϊκά, είτε για άλλους σκοπούς. Μπορεί να προσφέρει υποδείξεις για βελτίωση της γραφής, να βοηθήσει στη δομή των παραγράφων και να παρέχει συμβουλές για καλύτερη έκφραση ιδεών.

Προσαρμοσμένες Απαντήσεις: Με βάση τις ερωτήσεις και τις ανάγκες του χρήστη, το Little Professor προσαρμόζει τις απαντήσεις του, ώστε να είναι πιο σχετικές και χρήσιμες για το συγκεκριμένο πλαίσιο.

Διαδραστική Μάθηση: Το plugin ενθαρρύνει μια διαδραστική μορφή μάθησης, όπου οι χρήστες μπορούν να εμβαθύνουν σε θέματα μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων, αυξάνοντας την κατανόηση και την εμπλοκή τους στο αντικείμενο.

Συνοπτικά, το Little Professor plugin είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την εκπαίδευση και την έρευνα, προσφέροντας εξατομικευμένη υποστήριξη και βοήθεια σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Μπορείτε να γνωρίσετε περισσότερα για το πρόγραμμα Chat GPT Power User στην ακόλουθη ιστοσελίδα https://www.labheron.gr/chat-gpt-greek/

Δημιουργήθηκε από Lab ICT Heron, στις 30 Ιαν. 2024

Γνωριμία με το chatGPT

Παρουσίαση στα πλαίσια της διάχυσης των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος ΚΑ122 του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου-Κορδελιού 2023-23 (δημιουργία παρουσίασης Σαράφη Μαρία, ΠΕ02)

https://www.slideshare.net/slideshow/chatgptpptx/263295860

 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στο σχολείο. Διαδικτυακή Διάλεξη - Συζήτηση που διοργανώθηκε από το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας. ( 4/3/2023 )

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η αξιοποίησή της στην εκπαιδευτική διαδικασία

Η τεχνητή νοημοσύνη και στο πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ένα βίντεο ενημέρωσης που διοργανώθηκε από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης