Loading...
Κινητές συσκευές

Τι ονομάζουμε smartphone

Τι ονομάζουμε smartphone

 

Smartphone ονομάζουμε το κινητό τηλέφωνο το οποίο μπορεί να προσφέρει λειτουργίες ενός υπολογιστή κι όχι μόνο τις επικοινωνιακές δυνατότητες που προσφέρει ένα συμβατικό κινητό τηλέφωνο.
Τα σύγχρονα smartphone προσφέρουν πολλαπλές λειτουργίες ενός υπολογιστή πάνω στο τηλέφωνο, έχουν πρόσβαση στο internet, κι ένα λειτουργικό σύστημα ικανό να εγκατασταθούν εφαρμογές που θα διευρύνουν ακόμη περισσότερο τις λειτουργίες του.

Λειτουργικό σύστημα ενός smartphone
Τα πρώτα smartphone εμφανίστηκαν to 2002 χρησιμοποιώντας το λειτουργικό σύστημα symbian. Η nokia ήταν αυτή που το υιοθέτησε πρώτη στα κινητά της τηλέφωνα. Το λειτουργικό ήταν φτιαγμένο σε γλώσσα προγραμματισμού C++ ενώ μπορούσε να τρέξει εφαρμογές γραμμένες σε java.
Τα σύγχρονα smartphone έχουν υιοθετήσει τα τρία γνωστά λειτουργικά.
Android. Οι περισσότερες κατασκευαστές χρησιμοποιούν το λειτουργικό Android που έχει διαθέσει δωρεάν η google.
IOS. Λειτουργικό που έχει κατασκευάσει και χρησιμοποιούν μόνο τα smartphone και τα προιόντα της apple.
Windows. Χρησιμοποιήθηκε στα smartphone Microsoft και Nokia χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Επιπλέον χαρακτηριστικά στο hardware ενός smartphone
Wifi: Ασύρματη επικοινωνία στο internet ή αλληλεπίδραση με άλλες συσκευές που μπορούν να συνδεθούν μέσω wifi. Η συνδεσιμότητα με άλλες συσκευές wifi γίνεται ή άμεσα ή μέσω ειδικών εφαρμογών .apk που εγκαθιστούμε στο smartphone
Gps: Σύνδεση μέσω δορυφόρων για εντοπισμό του στίγματος σε ψηφιακούς χάρτες. Το smartphone εκμεταλλεύεται το στίγμα του που εντοπίζεται μέσω δορυφόρων και μέσω εγκατεστημένων εφαρμογών μπορεί να κάνει πλοήγηση, να μας εντοπίσει ένα εφημερεύον φαρμακείο κ.ο.κ
Γυροσκόπιο: Ο αισθητήρας που καταλαβαίνει την κίνηση και την θέση που βρίσκεται το κινητό μας τηλέφωνο. Το χαρακτηριστικό που άνοιξε τον δρόμο για να βλέπουμε βίντεο 360 και να παίζουμε virtual reality παιχνίδια με το κινητό μας τηλέφωνο.
Bluetooth: Ασύρματη επικοινωνία με άλλες συσκευές που διαθέτουν τεχνολογία bluetooth. Οι εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι απεριόριστες.

Πηγή: https://www.9volto.gr/blog/ti-einai-to-smartphone/

 

Leave a Reply