Loading...
Εξελίξεις στην τεχνολογία

Η SONY

Η Sony ( είναι ένας παγκόσμιος όμιλος επιχειρήσεων που ιδρύθηκε στις 7 Μαΐου 1946 από τους Μασάρου Ιμπούκα και Ακίο Μορίτα με έδρα το Τόκυο. Η εταιρία της Sony είναι η μητρική εταιρεία του ομίλου Sony και συμμετέχει στην επιχείρηση μέσω έξι λειτουργούντων τμημάτων της - ηλεκτρονική, μουσική, παιχνίδια, εικόνες, οικονομικές υπηρεσίες και άλλα. Σαν κατασκευαστής ημιαγωγών, η Sony είναι παγκοσμίως μεταξύ των 20 μεγαλύτερων πωλητών ημιαγωγών.Στην Ελλάδα η Sony δραστηριοποιείται από το 1992.

Είναι και επιχειρηματική μονάδα ηλεκτρονικών ειδών και δραστηριοποιείται στις τέσσερις λειτουργικές συνιστώσες της: ηλεκτρονικά (προϊόντα AV, πληροφορικής και επικοινωνιών, ημιαγωγοί, βιντεοπαιχνίδια, υπηρεσίες δικτύου και ιατρικές επιχειρήσεις), κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, μουσική (δισκογραφικές και μουσικές εκδόσεις) και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (τραπεζικές και ασφαλιστικές). Αυτά κάνουν τη Sony μία από τις πιο ολοκληρωμένες εταιρείες ψυχαγωγίας στον κόσμο. Η ομάδα αποτελείται από τις Sony Corporation, Sony Pictures, Sony Mobile, Sony Interactive Entertainment, Sony Music, Sony Financial Holdings και άλλα.

Η Sony ξεκίνησε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1946, ο Masaru Ibuka ξεκίνησε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα σε ένα πολυκατάστημα στο Τόκιο. Η εταιρεία ξεκίνησε με κεφάλαιο ύψους 190.000 και συνολικά οκτώ υπαλλήλους. Τον Μάιο του 1946, η Ibuka προσχώρησε από τον Akio Morita για να ιδρύσει μια εταιρεία που ονομάζεται Tokyo Tsushin Kogyo 東京 通信 工業 (Τεχνολογία Τηλεπικοινωνιών Τόκιο). Η εταιρεία δημιούργησε την πρώτη μαγνητοταινία της Ιαπωνίας, που ονομάζεται Type-G. Το 1958, η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε "Sony".

 

Η Sony είναι από τους ηγέτες των ημιαγωγών πωλήσεων και από το 2016, ο πέμπτος μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεόρασης στον κόσμο μετά τις Samsung Electronics, LG Electronics, TCL και Hisense.

Το σημερινό σύνθημα της εταιρείας είναι Be Moved. Τα προηγούμενα συνθήματά τους ήταν το One and Only (1980-1982), είναι μια Sony (1982-2002), όπως καμία αλλή (2005-2009) και make.believe (2009-2014).

Όταν η εταιρία Τόκιο Τσούσιν Κόγκιο αναζητούσε ένα ρομαντισμένο όνομα για να το χρησιμοποιήσει για να εμπορευθούν οι ίδιοι, σκεπτόταν να χρησιμοποιει τα αρχικά του, το TTK. Ο πρωταρχικός λόγος δεν ήταν ότι η σιδηροδρομική εταιρεία Tokyo Kyuko ήταν γνωστή ως TTK. Η εταιρεία χρησιμοποίησε περιστασιακά το ακρωνύμιο "Totsuko" στην Ιαπωνία, αλλά κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Morita ανακάλυψε ότι οι Αμερικανοί είχαν πρόβλημα να προδώσουν αυτό το όνομα. Ένα άλλο πρώιμο όνομα που δοκιμάστηκε για λίγο ήταν το "Tokyo Teletech" μέχρι ο Akio Morita ανακάλυψε ότι υπήρχε μια αμερικανική εταιρεία που ήδη χρησιμοποιεί την Teletech ως εμπορικό σήμα.

Το όνομα "Sony" επιλέχθηκε για το εμπορικό σήμα ως μείγμα δύο λέξεων. Ο ένας ήταν η λατινική λέξη "sonus", η οποία είναι η ρίζα της ηχητικής και ηχητικής, και η άλλη ήταν "sonny", ένας κοινός όρος αργαλειού που χρησιμοποιήθηκε στην Αμερική το 1950 για να καλέσει ένα νεαρό αγόρι. Στη δεκαετία του 1950, η Ιαπωνία "sonny boys" ήταν μια δανέζικη λέξη στα ιαπωνικά, η οποία περιελάμβανε έξυπνους και ευφάνταστους νέους άνδρες, τους οποίους θεωρούσαν οι ίδιοι οι ιδρυτές της Sony Akio Morita και Masaru Ibuka.

Το πρώτο προϊόν με το εμπορικό σήμα Sony, το ραδιόφωνο τρανζίστορ TR-55, εμφανίστηκε το 1955, αλλά το όνομα της εταιρείας δεν άλλαξε στη Sony μέχρι τον Ιανουάριο του 1958.

Τη στιγμή της αλλαγής, ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο για μια ιαπωνική εταιρεία να χρησιμοποιεί ρωμαϊκές επιστολές για να γράψει το όνομά της αντί να την γράψει σε kanji. Η κίνηση δεν ήταν χωρίς αντιπολίτευση: η τράπεζα της TTK εκείνη την εποχή, ο Mitsui, είχε έντονα συναισθήματα για το όνομα. Παίρνουν ένα όνομα όπως η Sony Electronic Industries ή η Sony Teletech. Ωστόσο, ο Akio Morita ήταν σταθερός, καθώς δεν ήθελε το όνομα της εταιρείας να συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη βιομηχανία. Τελικά, ο πρόεδρος της Ibuka και της Mitsui Bank έδωσε την έγκρισή τους.

Leave a Reply