Ο Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν (Michael Jeffrey Jordan, 17 Φεβρουαρίου 1963) είναι Αμερικανός πρώην καλαθοσφαιριστής, τωρινός ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς. Θεωρείται ευρέως ως «ο καλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών».[42][43][44] Έχει παίξει στους Σικάγο Μπουλς και στους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς (Washington Wizards,) όπου και τερμάτισε την καριέρα του το 2003 στα 40 του χρόνια.
Σχεδόν όλη του την καριέρα την πέρασε στους Σικάγο Μπουλς στους οποίους ηγήθηκε στην δημιουργία της δυναστείας της ομάδας που κατέκτησε 6 πρωταθλήματα σε 8 χρόνια μέσα στην δεκαετία του 1990. Από τον Οκτώβριο του 1993 μέχρι το Μάρτιο του 1995, αποσύρθηκε από το μπάσκετ και έκανε καριέρα στο μπέιζμπολ. Στις 20/3/1995 επέστρεψε στην ενεργό δράση με την περίφημη φράση: "I'm back"[45]
Όσον αφορά τις ατομικές του διακρίσεις, έχει 10 τίτλους πρώτου σκόρερ του NBA, εκ των οποίων οι επτά συνεχόμενοι από το 1987 ως το 1993, πέντε βραβεία MVP του NBA και έξι βραβεία MVP των τελικών του πρωταθλήματος.
Όλες αυτές οι διακρίσεις του στο μπάσκετ τον έκαναν διάσημο, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν αυτός και οι μεγάλες εταιρίες που σχετίζονται με τον αθλητισμό, και όχι μόνο. Από το 1984 έχει δικιά του σειρά παπουτσιών, τα Air Jordans, την παραγωγή των οποίων ανέλαβε μεγάλη αθλητική εταιρεία, ενώ έχει αποτέλεσει το απόλυτο πρότυπο για την νεολαία την δεκαετία του 1980 και 1990.
Συγκαταλέγεται στους πιο αναγνωρίσιμους αλλά και πιο πλούσιους αθλητές παγκοσμίως όλων των εποχών και από όλα τα αθλήματα. Το όνομά του είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στο χώρο του μπάσκετ και συνδυάστηκε με τεράστια εμπορική επιτυχία για τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάστηκε. Μέχρι και ο αντίπαλός του Λάρι Μπερντ παραδέχτηκε ότι ποτέ το μπάσκετ δεν γνώρισε καλύτερο παίκτη από τον Τζόρνταν. Το Δεκέμβριο του 1999 ψηφίστηκε 4ος "αθλητής του αιώνα" από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).[46]
Πριν από το Μπάσκετ
Ο Τζόρνταν γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης την 17 Φεβρουαρίου του 1963 και ήταν γιος της Ντελόρις και του Τζέιμς Τζόρνταν. Όταν ο ίδιος ήταν ακόμη μωρό αυτός και η οικογένειά του μετακόμισαν στο Γουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας. Εκεί ξεκίνησε να παίζει ράγκμπι και μπέιζμπολ ενώ σε πιο μεγάλη ηλικία άρχισε και η ενασχόλησή του με το μπάσκετ.
Καριέρα
Γυμνάσιο
Ο Μάικλ Τζόρνταν,φοίτησε στο τοπικό γυμνάσιο Έμσλεϊ Α. Λέινι. Το 1978, όταν ο ίδιος ήταν 15 χρονών και μαθητής της 4ης τάξης του γυμνασίου, έκανε την πρώτη του απόπειρα να μπει στην σχολική ομάδα μπάσκετ. Έμεινε όμως εκτός της δωδεκάδας, αφού έχασε την τελευταία διεκδικούμενη θέση λόγω του ύψους του που τότε δεν ξεπερνούσε τα 1,80 μ. Την θέση μάλιστα την πήρε ο ύψους 2 μέτρων Χάρβεστ Σμιθ που ήταν φίλος και συνομήλικος του Τζόρνταν και έγινε ο μοναδικός μαθητής της τάξης του που μπήκε στην ομάδα εκείνη την χρονιά.
Έτσι λοιπόν περιορίστηκε σε μια θέση στην 2η ομάδα που αγωνίζονταν σε αντίστοιχο πρωτάθλημα. Το όλο γεγονός τον πείσμωσε ωθώντας τον να δουλέψει σκληρά προκειμένου να βελτιωθεί, ενώ παράλληλα κατάφερε να δείξει για πρώτη φορά την αξία του με την 2η ομάδα της οποίας ηγήθηκε μετρώντας σε κάθε παιχνίδι 30 ή 40 πόντους.
Την επόμενη χρονιά, έχοντας ψηλώσει πάνω από 10 εκατοστά σε σχέση με πέρσι και ύστερα από πολλές ώρες εξάσκησης, ήταν πλέον πολύ πιο αθλητικός και βελτιωμένος και δε δυσκολεύτηκε να μπει στην πρώτη ομάδα. Αν και σαν σύνολο έκαναν μέτρια σεζόν με ρεκόρ 9-7 στις νίκες ο Τζόρνταν μέτρησε 24,6 πόντους και 11,9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο και ενώ ήταν ακόμα σχεδόν τελείως άγνωστος άρχισε σιγά - σιγά να εξαπλώνεται η φήμη του.
Ο πρώτος που τον εντόπισε ήταν ο νεαρός τότε Ρόυ Γουίλιαμς, βοηθός του προπονητή Ντιν Σμιθ στην ομάδας μπάσκετ του Νορθ Καρολάινα Γιουνιβέρσιτι, ενός τοπικού κολεγίου που είχε όμως ένα από τα καλύτερα προγράμματα σε εθνικό επίπεδο. Ο Γουίλιαμς άκουσε τα καλά λόγια του Μάικλ Μπράουν, του υπευθύνου του αθλητικού τμήματος του γυμνασίου Λέινι, και του κίνησαν την περιέργεια προτείνοντας στην ομάδα να κάνουν σκάουτινγκ στον παίκτη. Ο Μπιλ Γκάθριτζ ανέλαβε να τον παρακολουθήσει και τον ξεχώρισε με αποτέλεσμα ο Τζόρνταν να κληθεί στο καμπ του Ντιν Σμιθ, μαζί με άλλα 400 παιδιά από την περιοχή όπου εντυπωσίασε τους ανθρώπους του Νορθ Καρολάινα. Λίγο αργότερα έλαβε μέρος και στο Garfinkel’s Five Star Camp όπου εξάπλωσε κι' άλλο τη φήμη του και έγινε γνωστός και σε άλλα κολέγια. Το καλοκαίρι του 1980 είχε ήδη δεχθεί προτάσεις για υποτροφία από πολλά πασίγνωστα κολέγια εκτός του Νορθ Καρολάινα, συμπεριλαμβανομένου του Ντιούκ, του Σάουθ Καρολάινα, του Σίρακιουζ, του UCLA και του Βιρτζίνια. Ο ίδιος πήρε σχετικά γρήγορα την απόφασή του σχετικά με το κολλέγιο που θα αγωνίζονταν και την 1η Νοεμβρίου του 1980, προτού αρχίσει την τελευταία του χρονιά στο γυμνάσιο, ανακοίνωσε την απόφασή του να αγωνιστεί στο Νορθ Καρολάινα. Εξήγησε ότι το έκανε αυτό ώστε να αγωνιστεί χωρίς πίεση αλλά και για να επικεντρωθεί μόνο στο να παίζει μπάσκετ.
Η δημοσιότητα του γυμνασίου ύστερα από όλα αυτά ανέβηκε κατακόρυφα και μάλιστα λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Νοεμβρίου, στο πρώτο παιχνίδι της ομάδας για τη νέα σεζόν απέναντι στο γυμνάσιο του Πέντερ το γήπεδο γέμισε ασφυκτικά από φιλάθλους που ήθελαν να παρακολουθήσουν το νέο αστέρι του Νορθ Καρολάινα. Μάλιστα πολύς κόσμος αναγκάστηκε να μείνει έξω από το κλειστό ενώ ο Τζόρνταν οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 33 πόντους και 14 ριμπάουντ. Ολοκλήρωσε την σεζόν κάνοντας τριπλ νταμπλ μετρώντας 29,2 πόντους, 11,6 ριμπάουντ και 10,1 ασίστ ανά αγώνα με αποτέλεσμα να επιλεγεί στην "Ολ Αμέρικαν Πεντάδα των Μακ Ντόναλντ".
Κολλέγιο
Το 1981 όταν εντάχθηκε στην ομάδα του Νορθ Καρολάινα θεωρούνταν ένας από τους πιο καλούς πρωτοετείς παίκτες στο κολεγιακό πρωτάθλημα και εκείνος δεν άργησε να δείξει το γιατί. Κέρδισε την θέση του βασικού στην ομάδα του και σε 34 αγώνες μέτρησε 13,5 πόντους και 4,4 ριμπάουντ ανα παιχνίδι. Το Νορθ Καρολάινα με την πολύ καλή ομάδα των Τζέιμς Γουόρθι, Κέντρικ Πέρκινς, Μπαζ Πέτερσον, έφτασε μέχρι τον τελικό του πρωταθλήματος απέναντι στο Τζώρτζταουν όπου αγωνίζονταν ο Πάτρικ Γιούιν, μετέπειτα αστέρας των Νιου Γιορκ Νικς. Ο Τζόρνταν μάλιστα πέτυχε το καλάθι που έκρινε την αναμέτρηση στα 15 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα και ολοκλήρωσε την χρονιά σαν πρωταθλητής αλλά και σαν βραβευμένος ως Ο Καλύτερος Πρωτοετής της χρονιάς στο NCAA.
Την επόμενη χρονιά το Νορθ Καρολάινα θα ξεκίναγε και πάλι σαν ένα από τα φαβορί για τον τίτλο όμως στα προημιτελικά της διοργάνωσης γνώρισαν την ήττα και αποκλείστηκαν από την συνέχεια. Ο Τζόρνταν μέτρησε 20 πόντους και 5,5 ριμπάουντ ανά ματς και κατάφερε να συμπεριληφθεί στην Καλύτερη Πεντάδα του NCAA.
Την σεζόν 1983–1984 οι Ταρ Χιλς θα ήταν και πάλι από τα πιο μεγάλα φαβορί για τον τίτλο. Η ομάδα στηρίζονταν στην τετράδα των Τζόρνταν, Μπραντ Ντόχερτι, Κέντρικ Πέρκινς και Κένι Σμιθ, και μάλιστα όλοι εξ αυτών έκαναν αξιοπρόσεκτη καριέρα τα επόμενα χρόνια στο NBA. Έχοντας ξεκινήσει μάλιστα με 22 νίκες στη σειρά γρήγορα έγιναν το πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα. Ωστόσο στους "16" της διοργάνωσης γνώρισαν ήττα - έκπληξη από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα που είχε προπονητή τον Μπόμπυ Νάιτ έναν από τους, κατά γενική ομολογία, καλύτερους προπονητές στην ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος. Ο Τζόρνταν με 19,6 πόντους και 5,3 ριμπάουντ ήταν και πάλι μέλος της Καλύτερης Πεντάδας του NCAA, ενώ βραβεύθηκε κέρδισε το βραβείο Νέισμιθ για τον καλύτερο παίκτη της χρονιάς αλλά και το βραβείο Τζον Γούντεν για τον καλύτερο παίκτη της χρονιάς.
Ο Τζόρνταν αποφάσισε εκείνη την χρονιά να αφήσει το Νορθ Καρολάινα και το κολλεγιακό πρωτάθλημα, αν και θα μπορούσε να αγωνιστεί εκεί για άλλον ένα χρόνο ως την προγραμματισμένη αποφοίτησή του. Δήλωσε έτσι συμμετοχή στα ντραφτ του 1984. Σε ένδειξη τιμής για την συνεισφορά του η φανέλα του με το νούμερο 23 αποσύρθηκε. Επέστρεψε στο Νορθ Καρολάινα για να πάρει το πτυχίο του το 1986.
Καριέρα στο NBA
Ντραφτ
Ο 21 ετών, τότε, Τζόρνταν δήλωσε συμμετοχή στα ντραφτ του 1984 και αποτέλεσε έναν από τους πιο περιζήτητους παίκτες της χρονιάς εκείνης εξαιτίας των εμφανίσεών του στο NCAA και αναμένονταν να είναι από τους πρώτους που θα επιλεγούν κατά τη διαδικασία. Την πρώτη επιλογή την είχε το Χιούστον, τη δεύτερη το Πόρτλαντ και στη συνέχεια οι Σικάγο Μπουλς οι οποίοι στόχευαν στην επιλογή του Τζόρνταν βλέποντας σε αυτόν τον επόμενο ηγέτη τους. Η πρώτη επιλογή ήταν ο Χακίμ Ολάζουον ενώ το Πόρτλαντ έχοντας το Κλάιντ Ντρέξλερ ως βασικό σούτινγκ γκαρντ προσπέρασαν τον Τζόρνταν επιλέγοντας τον Σαμ Μπούι έναν σέντερ ύψους 2,16 μ. με αξιοπρόσεκτη κολεγιακή καριέρα που ήταν, όμως, συνδεδεμένη με αρκετά προβλήματα τραυματισμών τα οποία συνέχισαν να τον ακολουθούν. Η επιλογή αυτή του Στου Ίνμαν, γενικού διευθυντή των Μπλέιζερς, αποτελεί σήμερα κατα γενική ομολογία μια από τις πλέον άστοχες επιλογές σε ντραφτ στην ιστορία. Τελικα οι Μπουλς επέλεξαν τον Τζόρνταν στο Νο3.
Η ρούκι χρονιά
Ο Τζόρνταν προσέλαβε, ύστερα από υπόδειξη του πρώην προπονητή του, Ντιν Σμιθ τον ατζέντη Ντόναλντ Μπελ ο οποίος ανέλαβε το συμβόλαιο με τους Μπουλς το οποίο έκανε τον νεαρό αθλητή τον τρίτο πιο ακριβοπληρομένο ρούκι ως τότε στην ιστορία του NBA μετά τους "δίδυμους πύργους" των Χιούστον Ρόκετς, Ολάζουον και Σάμπσον. Στη συνέχεια ο Μπελ, λόγω φόρτου εργασίας ανέθεσε στον συνεργάτη του Ντέιβιντ Φολκ την ευθύνη για την υπογραφή συμβολαίου μεταξύ του Τζόρνταν και εταιρίας αθλητικής ένδυσης και τελικά επελέγη η εταιρία Nike η οποία αναζητούσε ένα πρόσωπο πάνω στο οποίο θα στήριζε την διαφημιστική της καμπάνια. Τελικά το συμβόλαιο που υπεγράφη με την εταιρεία ήταν πενταετές και περιλάμβανε ετήσιες αμοιβές ύψους 1 εκ. δολαρίων.
Στο επαγγελματικό του ντεμπούτο στις 26 Οκτωβρίου του 1984 οδήγησε τους Μπουλς στην εντός έδρας νίκη απέναντι στους Ουάσιγκτον Μπούλετς με 16 πόντους, 6 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 5/16 σουτ. Τρεις μέρες αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του στην σαιζόν απέναντι στους Μιλγουόκι Μπακς σημειώνοντας 37 πόντους μαζί με 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε 34 λεπτά και συμβάλλοντας στην νίκη των "Ταύρων" με τελικό σκορ 116-110.
Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου πέτυχε την πρώτη σαραντάρα καθώς και το πρώτο νταμπλ-νταμπλ της καρίερας του στην νίκη της ομάδας του με 120-117 επί των Σπερς ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 45 πόντους και 10 ριμπάουντ. Τα επιτεύγματά του είχαν ως αποτέλεσμα να βγει εξώφυλλο στο Σπορτς Ιλουστρέιτιντ στο τεύχος της 10ης Δεκεμβρίου δύο μόλις μήνες, ουσιαστικά, από την έναρξη της επαγγελματικής του καριέρας.
Στις 14 Ιανουαρίου του 1985 στην νίκη των Μπουλς με 122-113 επί των Ντένβερ Νάγκετς σημείωσε και το πρώτο του τριπλ-νταμπλ με 35 πόντους, 14 ριμπάουντ και 15 ασίστ.
Απέκτησε γρήγορα πολύ μεγάλη δημοσιότητα και έτσι κλήθηκε στο Ολ Σταρ Γκέιμ της χρονιάς εκείνης που διεξήχθη στην Ινδιανάπολη. Ο αγώνας έληξε με 140-129 υπέρ της δύσης με τον Τζόρνταν να έχει 7 πόντους και μόνο 9 προσπάθειες στα 22 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ. Επίσης συμμετείχε και στον διαγωνισμό καρφωμάτων τον οποίο τελικά κατέκτησε ο Ντομινίκ Ουίλκινς των Ατλάντα Χοκς. Αργότερα δόθηκε στην δημοσιότητα το σχέδιο που είχαν εφαρμόσει ορισμένοι συμπαίκτες του στο παιχνίδι αυτό, με πρωτεργάτη τον πόιντ γκαρντ και μεγάλο σταρ των Ντιτρόιτ Πίστονς, Αϊζέια Τόμας που αποσκοπούσε στο να μην του πασάρουν την μπάλα για να μην κάνει καλή εμφάνιση. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αιτία για το σχίσμα στις σχέσεις μεταξύ Τζόρνταν και Τόμας το οποίο ποτέ δεν γεφυρώθηκε.
Λίγες μέρες μετά το Ολ Σταρ Γκειμ αντιμετώπισε τον Τόμας σε αγώνα των Μπουλς με τους Πίστονς και έκανε νέο ρεκόρ καριέρας σε πόντους και ριμπάουντ μετρώντας 49 και 15 αντίστοιχα ενώ τις 17 Μαρτίου ακολούθησε και δεύτερο τριπλ -νταμπλ απέναντι στους Μπακς που συνοδεύτηκε με καινούριο ρεκόρ καριέρας σε ασίστ (32 πόντοι, 11 ριμπάουντ και 16 ασίστ).
Ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος μετρώντας κατά μέσο όρο 28,2 πόντους, 6,5 ριμπάουντ, 5,9 ασίστ, 2,4 κλεψίματα και 0,8 κοψίματα σε 38,3 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Ηγήθηκε της ομάδας του σε τέσσερις στατιστικές κατηγορίες (πόντους, ριμπάουντ, ασίστ και κλεψίματα) και έγινε έτσι ο πρώτος ρούκι στην ιστορία του πρωταθλήματος που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Βραβεύθηκε ως "Ρούκι της Χρονιάς" και φυσικά συμπεριλήφθηκε στην Καλύτερη Πεντάδα των Ρούκι καθώς και στην Δεύτερη Καλύτερη Πεντάδα του Πρωταθλήματος, ενώ αναδείχθηκε 3ος σκόρερ και 4ος σε κλεψίματα.
Οι Μπουλς έκαναν 11 περισσότερες νίκες σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και ύστερα από 4 χρόνια μπήκαν ξανά στα πλέυ οφς όπου αποκλείστηκαν στον 1ο γύρο με 3-1 νίκες από τους Μιλγουόκι Μπακς με τον Τζόρνταν να ολοκληρώνει τη σειρά με 29,3 πόντους, 5,8 ριμπάουντ, 8,5 ασίστ και 2,8 κλεψίματα σε 42,8 λεπτά ανα παιχνίδι.
Ο τραυματισμός και η επιστροφή
Η αγωνιστική περίοδος 1985-86 ξεκίνησε με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες για τους Μπουλς. Ωστόσο στο τρίτο παιχνίδι της χρονιάς απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ο Τζόρνταν ύστερα από μια άτσαλη πτώση στο παρκέ είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο πόδι. Ενώ αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι θα έμενε εκτός για 6-8 εβδομάδες οι γιατροί της ομάδας τον συμβούλεψαν να μείνει εκτός για το υπόλοιπο της χρονιάς.
Ζήτησε από την ομάδα να επιστρέψει για την αποθεραπεία του στο Τσάπελ Χιλ όπου θα τον αναλάμβαναν οι προπονητές του κολεγίου του Νορθ Καρολάινα και το ιατρικό τους επιτελείο με σκοπό να μπορέσει να πάρει και το πτυχίο του. Εκεί, δίχως οι Μπουλς να το γνωρίζουν ξεκίνησε και αγωνιστικά διπλά και, βλέποντας ότι είναι σε κατάσταση να αγωνιστεί ξανά, επέστρεψε στο Σικάγο δηλώνοντας έτοιμος να επανέλθει. Η απάντηση που εισέπραξε όμως ήταν αρνητική και, βλέποντας ότι οι Μπουλς έκαναν κάκιστη πορεία, πίστεψε ότι δεν τον άφηναν να αγωνιστεί ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν μια υψηλή επιλογή για το ντραφτ της επόμενης χρονιάς διεκδικώντας έναν εκ των Μπραντ Ντόχερτι και Λεν Μπάιας. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι σχέσεις του με την διοίκηση να φτάσουν σε κάκιστο σημείο και ιδιαίτερα με τον γενικό διευθυντή των Μπουλς, Τζέρρυ Κράουζε.
Ύστερα από συνεχείς πιέσεις του, επέστρεψε για τα τελευταία 15 παιχνίδια της χρονιάς, με τον όρο όμως ότι δεν θα έπαιζε πάνω από 7 λεπτά ανά περίοδο, μια ευθύνη που βάραινε τον προπονητή Σταν Άλμπεκ υπό την απειλή της απόλυσης. Οι Μπουλς έκλεισαν την χρονιά με 5 νίκες στα 6 τελευταία παιχνίδια και κατόρθωσαν να μπουν στα πλέυ οφς παρά το γεγονός ότι είχαν ρεκόρ 30-52, το οποίο την εποχή εκείνη ήταν το πέμπτο χειρότερο στην ιστορία του πρωταθλήματος για ομάδα που συνεχίζει στην ποστ-σίζον.
Έχοντας τερματίσει στην 8η θέση της Ανατολικής περιφέρειας αντιμετώπισαν τους πρωτοπόρους Μπόστον Σέλτικς των Λάρι Μπερντ, Κέβιν ΜακΧέιλ, Ντένις Τζόνσον και Ρόμπερτ Πάρις οι οποίοι ήταν και το ακλόνητο φαβορί. Στο πρώτο παιχνίδι της σειράς ο Τζόρνταν πήρε 36 προσπάθειες, ευστόχησε στις 18, και τελείωσε το ματς με 49 πόντους, με τους Σέλτικς να επικρατούν εύκολα με 123-104. Στο επόμενο παιχνίδι έκανε νέο ρεκόρ πόντων από ένα παίκτη σε ένα ματς στα πλευ οφς σημειώνοντας 63 με 22/41 σουτ ωστόσο δεν κατάφερε να αποτρέψει το 2-0 των Σέλτικς που διαμορφώθηκε ύστερα από δυο παρατάσεις με σκορ 135-131. Η Βοστώνη πήρε άλλη μια νίκη στο Σικάγο και τελείωσε τη σειρά την οποία ο Τζόρνταν ολοκλήρωσε με 43,7 πόντους, 6,3 ριμπάουντ, 5,7 ασίστ και 2,3 κλεψίματα σε 45 λεπτά ανά αγώνα. Οι εμφανίσεις του μάλιστα έκαναν τον Λάρι Μπερντ να αναφέρει σχετικά: "That's not Michael Jordan, that's God disguised as Michael Jordan" (Αυτός δεν είναι ο Μάικλ Τζόρνταν, αυτός είναι ο Θεός μεταμφιεσμένος σε Μάικλ Τζόρνταν).
Μετά το πέρας των αγωνιστικών του υποχρεώσεων για τη σαιζόν, ο Τζόρνταν ξεκίνησε και μια μακρόχρονη διαφημιστική συνεργασία με τον Σπάικ Λι.
Η ακόλουθη χρονιά ξεκίνησε με αλλαγή προπονητή για τους Μπουλς οι οποίοι έδιωξαν τον Άλμπεκ και προσέλαβαν τον, 35χρονο, τότε Νταγκ Κόλλινς με τον οποίο ο Τζόρνταν ανέπτυξε αρκετά καλές σχέσεις. Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σαιζόν ο Τζόρνταν, πετυχαίνοντας τους 21 από τους τελευταίους 31 πόντους της ομάδας του, τους οδήγησε στην νίκη με 108-103 επί των Νικς, σταματώντας εν τέλει στους 50 πόντους και κάνοντας νέο ρεκόρ πόντων που σημειώνονται από έναν παίκτη σε ένα παιχνίδι στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν. Συνολικά στη σαιζόν ξεπέρασε σε 8 παιχνίδια τους 50 πόντους, σε 37 τους 40 ενώ σε 9 συνεχόμενα παιχνίδια σημείωσε πάνω από 40 πόντους. Αγωνίστηκε και στο Ολ Σταρ Γκέιμ στο Σιάτλ όπου είχε 11 πόντους ενώ κέρδισε στον διαγωνισμό καρφωμάτων με το περίφημο κάρφωμα "kiss the rim". Οι καλύτερες επιδόσεις του ήρθαν τις 4 Μαρτίου του 1987 απέναντι στους Πίστονς όπου είχε 61 πόντους και στις 16 Απριλίου, στο προτελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου με τους Χοκς όταν είχε επίσης 61 πόντους, σημειώνοντας μάλιστα και 23 συνεχόμενους.
Οι Μπουλς μπήκαν ξανά στα πλέυ οφ, και πάλι ως 8οι στην Ανατολή, με ρεκόρ 40-42 και αντιμετώπισαν ξανά τους Σέλτικς. Όπως και πριν ένα χρόνο, το σύνολο από τη Βοστώνη τελείωσε τη σειρά με 3-0 νίκες με τους Μπουλς να μην προβάλουν αντίσταση, εκτός του Τζόρνταν που είχε 35,7 πόντους 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 κλεψίματα ανά παιχνίδι.
Ο Τζόρνταν έκλεισε την σεζόν κατορθώνοντας στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος να φτάσει σε σύνολο τους 3.041 πόντους και να γίνει ο δεύτερος, και τελευταίος ως τώρα, μετά τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν που ξεπερνά τους 3.000 σε μια αγωνιστική περίοδο. Επίσης έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που καταγράφει 200+ κλεψίματα και 100+ κοψίματα σε μια αγωνιστική περίοδο. Είχε τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής από κάθε άλλον (3.281 σύνολο, δηλαδή 40 ανά ματς) και σημείωσε κατά μέσο όρο 37,5 πόντους, 5,2 ριμπάουντ, 4,6 ασίστ, 2,9 κλεψίματα και 1,5 κοψίματα με 48.4% ποσοστό ευστοχίας στα σουτ εντός παιδιάς και 85,7% στις ελεύθερες βολές, το οποίο ήταν και το καλύτερο στην καριέρα του. Κατέκτησε τον πρώτο τίτλο πρώτο σκόρερ στην καριέρα του, βρέθηκε στην "Καλύτερη Πεντάδα του Πρωταθλήματος", ωστόσο δεν κατόρθωσε να κατακτήσει το βραβείο του MVP καθώς ήρθε δεύτερος στη σχετική ψηφοφορία πίσω από τον Μάτζικ Τζόνσον.
Η κόντρα με τους Πίστονς και οι "Jordan Rules"
Σε μια προσπάθεια να ανέβει η ομάδα επίπεδο, ύστερα από τρεις συνεχόμενους αποκλεισμούς στον πρώτο γύρο των πλέυ οφ, ο τζένεραλ μάνατζερ Τζέρρυ Κράουζε επιδίωξε την ενίσχυση μέσω των Ντραφτ όπου απέκτησε τον Σκότι Πίπεν και τον Χόρας Γκραντ. Οι Μπουλς έκαναν ρεκόρ 50-32 και τερμάτισαν στην 3η θέση της Ανατολικής Περιφέρειας με τον Τζόρνταν να ηγείται του πρωταθλήματος σε πόντους με 35 ανά αγώνα με 53,5% ευστοχία στα σουτ μαζί με 5,5 ριμπάουντ και 5,9 ασίστ. Είχε επίσης 3,2 κλεψίματα και τα 161 κοψίματα που πέτυχε ( 1,6 μέσο όρο) είναι τα περισσότερα στην ιστορία από γκαρντ. Κέρδισε το βραβείο του MVP της χρονιάς, και παράλληλα βρέθηκε στην "Καλύτερη Πεντάδα και στην Καλύτερη Αμυντική Πεντάδα" του NBA. Με τους 40 πόντους του στο Ολ Σταρ Γκέιμ αναδείχθηκε σε MVP του αγώνα και κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον διαγωνισμό καρφωμάτων απέναντι στον Ντομινίκ Ουίλκινς και έγινε ο πρώτος που το καταφέρνει. Μάλιστα έγινε και ο πρώτος που αναδεικνύεται ως πρώτος σκόρερ και πρώτος σε κλεψίματα στο NBA, κάτι που θα επαναλάμβανε άλλες δυο φορές στο μέλλον.
Στον πρώτο γύρο οι Μπουλς αντιμετώπισαν τους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Στα δύο πρώτα παιχνίδια στο Σικάγο ο Τζόρνταν με 50 και 55 πόντους οδήγησε τους Μπουλς στο 2-0. Στο Κλίβελαντ όμως ακολούθησαν δύο ήττες και η σειρά επέστρεψε στο Σικάγο για το 5ο και καθοριστικό παιχνίδι στο οποίο με 39 πόντους βοήθησε τος Μπουλς να κερδίσουν. Αυτή θα ήταν και η πρώτη νικηφόρα σειρά πλέυ οφ στην καριέρα του την οποία έκλεισε με 45,2 πόντους ανά αγώνα, που είναι και η καλύτερη επίδοση της καριέρας του. Στον 2ο γύρο οι Μπουλς αντιμετώπισαν με μειονέκτημα έδρας τους Ντιτρόιτ Πίστονς. Παρά το γεγονός ότι οι Μπουλς κέρδισαν στο δεύτερο παιχνίδι και μάλιστα εκτός έδρας ισοφαρίζοντας σε 1-1 οι Πίστονς με την εφαρμογή του αμυντικού συστήματος γνωστού ως "Jordan Rules" , προσηλωμένου στην αναχαίτιση του Τζόρνταν, δεν του επέτρεψε να σημειώσει πάνω από 25 πόντους σε κανένα από τα τρία τελευταία παιχνίδια της σειράς. Τελικά οι Πίστονς ήταν αυτοί που προκρίθηκαν με 4-1 νίκες στον επόμενο γύρο.
Πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 1988–89, ο Τζόρνταν ήρθε ξανά σε κόντρα με τον Κράουζε ύστερα από την ανταλλαγή που συμφωνήθηκε με τους Νικς με την οποία παραχωρήθηκε ο βασικός πάουερ φόργουορντ των Μπουλς, Τσαρλς Όουκλι για τον σέντερ, Μπιλ Κάρτραιτ, κίνηση με την οποία ο Τζόρνταν διαφωνούσε. Μάλιστα για να δείξει ότι η κίνηση απόκτησης του Κάρτράιτ ήταν εσφαλμένη συνήθιζε να αναδεικνύει το πρόβλημα που είχε στα χέρια του κάνοντας του κακές πάσες στις προπονήσεις. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ο Τζόρνταν, από τις 22 Νοεμβρίου ως τις 29 Νοεμβρίου του 1988, μέτρησε ένα σερί τεσσάρων αγώνων με νταμπλ-νταμπλ. Στις 24 Μαρτίου του 1989 έκανε ρεκόρ καριέρας σε ασίστ μετρώντας 17 στη νίκη απέναντι στους Μπλέιζερς. Από τις 25 Μαρτίου ως τις 6 Απριλίου έκανε 7 συνεχόμενα τριπλ-νταμπλ, ενώ ως τις 14 του ίδιου μήνα είχε αγωνιστεί σε 11 παιχνίδια, έχοντας πετύχει 10 τριπλ-νταμπλ. Συνολικά στη σαιζόν είχε τον αριθμό ρεκόρ των 14 τριπλ-νταμπλ ενώ εξαιτίας τραυματισμών είχε αγωνιστεί στα τελευταία 24 παιχνίδια στη θέση του πλέυ μέικερ. Στην πιο ολοκληρωμένη, ίσως, χρονιά της καριέρας του είχε τους εξής μέσους όρους 32,5 πόντους, 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 2,8 κλεψίματα σε 40,2 λεπτά ανά αγώνα. Παρ'όλα αυτά οι Μπουλς έκαναν άσχημο τελείωμα χάνοντας τα 8 από τα τελευταία 10 παιχνίδια τους και με ρεκόρ 47-35 τερμάτισαν μόλις 6οι στην Ανατολή.
Στα πλέυ οφς, στα πλαίσια του πρώτου γύρου, θα αντιμετώπιζαν τους Κλίβελαντ Καβαλίερς των 57 νικών, οι οποίοι ήταν το μεγάλο φαβορί, έχοντας αντιμετωπίσει τους Μπουλς έξι φορές για την κανονική περίοδο με ισάριθμες νίκες εναντίον τους. Στο πρώτο παιχνίδι ωστόσο το Σικάγο έκανε την έκπληξη και επικράτησε με 95-88 με τον Τζόρνταν να έχει 31 πόντοος και 11 ασίστ. Οι Καβαλίερς νίκησαν το επόμενο παιχνίδι και η σειρά μεταφέρθηκε στο Σικάγο όπου οι Μπουλς, με τον Τζόρνταν να έχει 44 πόντους και 10 ασίστ να κάνουν το 2-1 στη σειρά. Μάλιστα με τους 50 πόντους του στο επόμενο παιχνίδι οι Μπουλς έφτασαν κοντά στο 3-1 και την πρόκριση αλλά ένα ολέθριο λάθος του Κάρτραιτ, έδωσε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να ισοφαρίσουν σε 2-2. Η σειρά επέστρεψε στο Κλίβελαντ για τον αγώνα που θα έκρινε την ομάδα που θα προκρίνονταν στην επόμενη φάση. Με καλάθι του Κραιγκ Ίλο 3 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη οι Καβαλίερς πήραν προβάδισμα 99-98. Ο Τζόρνταν όμως με το περίφημο The Shot, έδωσε τη νίκη και την πρόκριση στην ομάδα του σε νεκρό χρόνο.
Επόμενος αντίπαλος οι Νιού Γιορκ Νικς. Με τον Τζόρνταν να πετυχαίνει τριπλ-νταμπλ βοήθησε τους Μπουλς να κάνουν το 1-0.Αν και στο επόμενο παιχνίδι ήταν αρνητικός με μόλις 15 πόντους και 7/17 σουτ και οι Νικς ισοφάρισαν σε 1-1 οι Μπουλς κέρδισαν τα επόμενα τρία παιχνίδια στην έδρα τους και πέρασαν στους Τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας με 4-2 νίκες. Εκεί ο Τζόρνταν καλούνταν να αντιμετωπίσει και πάλι τους Ντιτρόιτ Πίστονς και τους Jordan Rules. Με τους 32 πόντους του έδωσε το προβάδισμα με 1-0 με τους Μπουλς να "σπάζουν" την έδρα του Ντιτρόιτ. Στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι των Μπουλς στη σειρά είχε 46 πόντους και έδωσε ξανά το προβάδισμα στους Μπουλς με 2-1. Εντούτοις οι Πίστονς και πάλι κέρδισαν τα τρία τελευταία ματς, περιορίζοντας τον σημαντικά, και προκρίθηκαν στους τελικούς.
Η ερχόμενη χρονιά ξεκίνησε με την αποχώρηση του Νταγκ Κόλλινς από τη θέση του πρώτου προπονητή και την αντικατάστασή του από τον μέχρι βοηθό του τις προηγούμενες 2 σαιζόν , τον Φιλ Τζάκσον. Αυτή θα ήταν πρώτη δουλειά του Τζάκσον ως πρώτου προπονητή στο NBA , έχοντας ξαναδουλέψει ως πρώτος μόνο σε πιο άσημα αμερικανικά πρωταθλήματα. Παρ' όλα αυτά , είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών και με την εφαρμογή της τριγωνικής επίθεσης οι Μπουλς παρουσιάστηκαν βελτιωμένοι. Η χρονιά ξεκίνησε ιδανικά με νίκη επί των Κλίβελαντ Καβαλίερς, σε ένα παιχνίδι όπου ο Τζόρνταν είχε 54 πόντους. Στις 28 Μαρτίου του 1990 ο Τζόρνταν αντιμέτωπος και πάλι με τους Καβαλίερς θα έκανε ρεκόρ καριέρας με 69 πόντους έχοντας επίσης 18 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Οι Μπουλς ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο με 55 νίκες κάνοντας ένα πολύ καλό δεύτερο μισό. Ο Τζόρνταν ήταν και πάλι πρώτος σκόρερ και πρώτος σε κλεψίματα και βραβεύθηκε ως μέλος της Καλύτερης Πεντάδας και της Καλύτερης Αμυντικής Πεντάδας.
Στα πλέυ οφ οι Μπουλς απέκλεισαν τους Μιλγουόκι Μπακς με 3-1 νίκες και ακολούθως ξεπέρασαν εύκολα το εμπόδιο των Φιλαδέλφεια 76ερς με 4-1 νίκες. Στους τελικούς της Ανατολής σειρά είχαν και πάλι οι Πίστονς. Το Ντιτρόιτ κέρδισε τα πρώτα δύο παιχνίδια, με τον Τζόρνταν να έχει συνολικά 17/43 σουτ, ωστόσο οι Μπουλς στην έδρα τους τους κέρδισαν και τις δύο φορές και ισοφάρισαν τη σειρά με τον ηγέτη των Μπουλς να έχει σε αυτές τις αναμετρήσεις 47 και 42 πόντους. Οι δύο ομάδες πήραν τα επόμενα ματς στην έδρα τους και με τη σειρά ισόπαλη με 3-3 νίκες , αυτό σηματοδοτούσε το πρώτο 7ο παιχνίδι στην καριέρα του Τζόρνταν. Οι Μπουλς όμως κατέρρευσαν. Ηττήθηκαν με 93-74 με τον Τζόρνταν που είχε 31 πόντους, 8 ριμπάουντ και 9 ασίστ να είναι ο μόνος που διασώθηκε του αγωνιστικού ναυαγίου.
Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο Τζόρνταν έβρισκε απέναντί του τους Πίστονς στα πλέυ οφ μετρώντας ισάριθμος αποκλεισμούς. Το γεγονός αυτό ανέδειξε τους Jordan Rules ως μία από τις κορυφαίες αμυντικές τακτικές στην ιστορία του αθλήματος.
Το "Three Peat"
Ύστερα από τον αποκλεισμό από τους Πίστονς στους Τελικούς τη Ανατολής το 1990 ο Τζόρνταν ξεκίνησε μια, μακροχρόνια όπως αποδείχθηκε , συνεργασία , με τον γυμναστή Τιμ Γκρόβερ. Την ίδια ώρα οι Μπουλς ενισχύθηκαν επιλέγοντας τον Κλιφ Λέβινγκστον και τον Ντένις Χόπσον.
Οι Μπουλς με τον Τζόρνταν να κερδίζει το 2ο βραβείο MVP στην καριέρα του , είχαν το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ με 61-21 στην κανονική περίοδο. Στην ποστ-σίζον θα καλούνταν να αντιμετοπίσουν τους Νικς στον πρώτο γύρο. Η νίκη των Μπουλς με 41 πόντους διαφοράς στο πρώτο παιχνίδι έδειξε και την έκβαση που θα είχε η σειρά με τους Μπουλς να επικρατούν εύκολα με 3-0.
Ακολούθησαν οι Σίξερς του Τσαρλς Μπάρκλεϋ. Οι Μπουλς κέρδισαν τα 2 πρώτα παιχνίδια και γνώρισαν μόνο μια ήττα στο 3ο παιχνίδι, όπου ο Τζόρνταν είχε 46 πόντους. Στο 5ο παιχνίδι της σειράς είχε άλλη μια εντυπωσιακή εμφάνιση με 38 πόντους και 19 ριμπάουντ οδηγόντας το Σικάγο στην πρόκριση με 4-1.
Στους τελικούς περιφέρειας ήταν και πάλι αντιμέτωποι με τους Πίστονς. Ωστόσο πλέον οι Μπουλς είχαν καλύτερη ομάδα και κέρδισαν εντυπωσιακά τη σειρά με 4-0 με τον Τζόρνταν να έχει 53,5% ευστοχία στα σουτ και 7 ασίστ ανά αγώνα σε αυτή τη σειρά αναμετρήσεων.
Με αυτόν τον τρόπο οι Μπουλς βρισκόντουσαν στους τελικούς κόντρα στους Λος Άντζελες Λέικερς οι οποίοι τις τελευταίες 12 σεζόν είχαν προκριθεί στους τελικούς του ΝΒΑ 9 φορές. Στο 1ο παιχνίδι οι Λέικερς απέδρασαν από το Σικάγο με νίκη χάρη σε τρίποντο του Πέρκινς , παρά τους 36 πόντους και 12 ασίστ του Τζόρνταν στο ντεμπούτο του σε τελικούς. Ωστόσο ακολούθησε μια εύκολη νίκη των Μπουλς και η σειρά μεταφέρθηκε στο Λος Άντζελες ισόπαλη. Στο 3ο παιχνίδι ο Τζόρνταν ισοφάρισε στην εκπνοή του αγώνα το σκορ με σουτ μπροστά στον ύψους 2,16 μ. , Βλάντε Ντίβατς. Η νίκη που ήρθε τελικά στην παράταση ήταν κομβική για την έκβαση της σειράς. Επικράτησαν και στα άλλα δυο παιχνίδια και κατέκτησαν τον τίτλο με 4-1 νίκες.
Ήταν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία των Μπουλς αλλά για τον Τζόρνταν. Ο ίδιος βραβεύθηκε ως MVP των τελικών μετρώντας κατά μέσο όρο στην σειρά 31,2 πόντους, 11,6 ασίστ , 6,6 ριμπάουντ , 2,8 κλεψίματα και 1,4 κοψίματα με 55,8% στα σουτ , 50,0% στα τρίποντα και 84,8% στις βολές χάνοντας μόλις 25 αγωνιστικά λεπτά από τα 245 συνολικής διάρκειας των τελικών του 1991.