Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε την τεχνολογία να εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό, σε όλους σχεδόν τους τομείς.
Η ψηφιακή τεχνολογία επηρέασε σημαντικά τόσο την παραγωγή όσο και τη χρήση των ίδιων των βιβλίων, τα οποία για αιώνες αποτέλεσαν την κιβωτό διάδοσης της γνώσης. Παρακάτω γίνεται μια ιστορική αναδρομή για την εξέλιξη του βιβλίου:
Αρχικά ο γραπτός λόγος ξεκίνησε να αποτυπώνεται σε πίνακες και στη συνέχεια σε περγαμηνές και παπύρους. Αυτά ήταν τα πρώτα χειρόγραφα βιβλία τα οποία ήταν σπάνια. Τα χειρόγραφα αυτά φυλάγονταν σε βιβλιοφυλάκια ή βιβλιοθήκες και η πρόσβαση σε αυτά ήταν περιορισμένη. Ήταν ένα είδος πολυτελείας που απολάμβανε κυρίως ένα μέρος της αριστοκρατίας και της άρχουσας τάξης που ήταν και η ισχνή μειοψηφία.
Αργότερα, με τη βοήθεια της τυπογραφίας δημιουργήθηκαν τυπωμένα βιβλία κι έτσι μπορούσε ο κόσμος να τα διαβάσει πιο εύκολα.
Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε οι βιβλιοθήκες αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρονικούς καταλόγους στο διαδίκτυο που έκαναν ευκολότερη την καταχώρηση και την εύρεση των βιβλίων με πολλούς πλέον τρόπους (τίτλο, συγγραφέα, θέμα, λέξη κλειδί κτλ).Έτσι σήμερα μπορεί κάποιος να ψάξει και να βρει πληροφορίες για ένα βιβλίο που τον ενδιαφέρει από το σπίτι του, ακόμα και σε καταλόγους βιβλιοθηκών που βρίσκονται σε άλλη χώρα ή και άλλη ήπειρο.Η επανάσταση του διαδικτύου, την οποία κάποιοι συγκρίνουν με εκείνη της ανακάλυψης της τυπογραφίας, δίνει σήμερα την ευκαιρία στον κάθε ενδιαφερόμενο να μάθει πολύ ευκολότερα για την ύπαρξη ενός βιβλίου, να διαβάσει την περίληψή του ή και κριτικές και απόψεις άλλων για το βιβλίο, πριν καν το πάρει στα χέρια του. Μπορεί επίσης να το παραγγείλει και να το αγοράσει από ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία! Η παρουσία τόσων πολλών πληροφοριών για ένα βιβλίο σε ιστοσελίδες και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο ευεργετική μπορεί να είναι για το ίδιο το βιβλίο, τον συγγραφέα αλλά και για τον αναγνώστη.
Επίσης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας το γράψιμο έγινε ευκολότερο (από την πέννα και το χαρτί περάσαμε στη γραφομηχανή και τώρα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή). Ακόμα ευκολότερη έγινε και η επεξεργασία του κειμένου, η σελιδοποίηση, η εκτύπωση του βιβλίου και όπως είδαμε πιο πάνω η διάδοσή του.
Κάπου στις αρχές του 21ου αιώνα, το έντυπο βιβλίο άρχισε να αμφισβητείται από τις νέες τάσεις της τεχνολογίας που έφεραν στο προσκήνιο το ηλεκτρονικό βιβλίο. Κατ’ αρχάς το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι, συνήθως λόγω κόστους παραγωγής και διάδοσης φτηνότερο από το έντυπο. Μπορεί κάποιος να ανατρέξει σε αυτό, και πολύ ευκολότερα να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο σημείο, μια πληροφορία που τον ενδιαφέρει κάνοντας απλά μια αναζήτηση, ενώ στο έντυπο βιβλίο θα έπρεπε να μετροφυλλήσει τις σελίδες ολόκληρου του βιβλίου μία προς μία, μέχρι να την εντοπίσει. Είναι γεγονός πως ειδικά στα τεχνικά και επιστημονικά βιβλία, η ηλεκτρονική μορφή είναι πιο εύχρηστη, κάτι που δεν ισχύει με τα λογοτεχνικά βιβλία.
Καπανδρέου, Α. (2018). Πώς η Τεχνολογία επηρεάζει το Βιβλίο και τις Βιβλιοθήκες. Ανακτήθηκε από: http://andreaskandreou.blogspot.com/2018/06/blog-post_14.html