Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων είναι μία από τις πιο σημαντικές μηχανικές εφευρέσεις στην ιστορία. Βρέθηκε το 1900 σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων μέσα στη θάλασσα, από σφουγγαράδες στην περιοχή Ποταμάκια στα Αντικύθηρα, μέσα στο ναυάγιο ενός ρωμαϊκού πλοίου. Κατασκευάστηκε μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ.

Έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, που προσπαθούν να καταλάβουν τον τρόπο κατασκευής του και τη χρησιμότητά του.

Πρόκειται για ένα αστρονομικό μηχάνημα, που έμοιαζε με πολύπλοκο ρολόι. Ήταν τοποθετημένο σε ένα ξύλινο κιβώτιο με διαβαθμισμένες πλάκες στο εξωτερικό του. Εσωτερικά αποτελείται από 30 οδοντωτούς τροχούς που μπορούσαν να κινηθούν με διαφορετική ταχύτητα ο καθένας, με τη βοήθεια ενός περιστρεφόμενου χειροκίνητου άξονα. Διάφοροι δείκτες σύμφωνα με τις επιγραφές έδειχναν την πορεία του Ήλιου, την πορεία και τις φάσεις της Σελήνης και των πλανητών.

Ο μηχανισμός φυλάγεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και έχει αποφασισθεί πως δεν πρέπει να μετακινηθεί εκτός Ελλάδας λόγω της σημασίας του ως εύρημα αλλά και της ευαίσθητης κατάστασης του. Θεωρείται ο αρχαιότερος υπολογιστής στον κόσμο.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%85%CE%B8%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%BD

7 comments on “Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

  1. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που επέλεξες να αναρτήσεις, Όλγα!

Leave a Reply