Ο όρος διαδικτυακός εκφοβισμός αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων που δέχονται μέσω της χρήσης του διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών από ομηλίκους τους.
Ο διαδικτυακός εκφοβισμός περιλαμβάνει απειλητικά, ενοχλητικά, εχθρικά μηνύματα ή φωτογραφίες που έχουν σκοπό να βλάψουν τον παραλήπτη ή τη φήμη του, απεσταλμένα μέσω κινητών τηλεφώνων, μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή ηλεκτρονικών ταχυδρομείων. Σύμφωνα με το FindLaw.com, το 7% των γονέων που ερωτήθηκαν ανέφεραν πως το παιδί τους έχει βιώσει τέτοια μορφή εκφοβισμού, με τα τρία τέταρτα εξ αυτών να έχουν αναφέρει τις περιπτώσεις του cyberbullying σε τρίτους, συνήθως σε φίλους, στο σχολείο, σε συγγενείς ή σε όργανα επιβολής νόμου, όπως την αστυνομία.
Πολλές πολιτείες της Αμερικής έχουν θεσπίσει νόμους που προστατεύουν ειδικά τους ανηλίκους από τη διαδικτυακή κακοποίηση ή παρενόχληση. Επί του παρόντος όμως δεν υπάρχει κάποιος ομοσπονδιακός νόμος που να στοχεύει στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού σε οποιαδήποτε μορφή. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ομοσπονδιακοί νόμοι, όπως νόμοι περί των πολιτικών δικαιωμάτων και νόμοι κατά των διακρίσεων, που κρίνουν απαραίτητη την παρέμβαση των σχολείων σε ορισμένους τύπους εκφοβισμό.
Κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης είναι:
-
Αγνόηση ενοχλητικών μηνυμάτων, σε περίπτωση ωστόσο απειλών συνιστάται αναφορά των μηνυμάτων και λήψη προληπτικών μέτρων.
- Αποκλεισμός του αποστολέα που στέλνει απειλητικά ή ενοχλητικά μηνύματα
- Προειδοποίηση του αποστολέα
- Αναφορά του περιστατικού στην Αστυνομία είτε σε κάποια αρμόδια υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος
- Αναφορά της περίστασης στον γονέα ή τον κηδεμόνα του ατόμου.
Πηγές:
https://el.wikipedia.org/wiki/