SEXTORTION

Sextortion

Sextortion είναι μία μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κατά την οποία, σεξουαλικές πληροφορίες (π. χ., βίντεο, εικόνες) χρησιμοποιούνται για σεξουαλική ή και οικονομική εκμετάλλευση των θυμάτων. Στη σεξουαλική εκβίαση, ο θύτης συνήθως προσεγγίζει το θύμα μέσω κάποιου κοινωνικού δικτύου, συχνά με ψεύτικο λογαριασμό και στοιχεία. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του, πείθει το θύμα να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα και στη συνέχεια του ζητάει είτε χρήματα είτε άλλες προσωπικές φωτογραφίες ή κάποια χάρη σεξουαλικού περιεχομένου, προκειμένου να μη δημοσιεύσει το μαγνητοσκοπημένο υλικό στο Διαδίκτυο ή για να μην το αποστείλει σε γνωστούς και φίλους του θύματος.

Γίνεται κατανοητό πως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά φαινόμενα και κατ’ επέκταση ποινικά αδικήματα. Το «sextortion» συνδέεται με το ποινικό αδίκημα της εκβίασης (άρθρο 385 Π.Κ.), υπάρχει στοχευμένη επικοινωνίSextortion είναι μία μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κατά την οποία, σεξουαλικές πληροφορίες (π. χ., βίντεο, εικόνες) χρησιμοποιούνται για σεξουαλική ή και οικονομική εκμετάλλευση των θυμάτων. Στη σεξουαλική εκβίαση, ο θύτης συνήθως προσεγγίζει το θύμα μέσω κάποιου κοινωνικού δικτύου, συχνά με ψεύτικο λογαριασμό και στοιχεία. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του, πείθει το θύμα να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα και στη συνέχεια του ζητάει είτε χρήματα είτε άλλες προσωπικές φωτογραφίες ή κάποια χάρη σεξουαλικού περιεχομένου, προκειμένου να μη δημοσιεύσει το μαγνητοσκοπημένο υλικό στο Διαδίκτυο ή για να μην το αποστείλει σε γνωστούς και φίλους του θύματος.

Γίνεται κατανοητό πως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά φαινόμενα και κατ’ επέκταση ποινικά αδικήματα. Το «sextortion» συνδέεται με το ποινικό αδίκημα της εκβίασης (άρθρο 385 Π.Κ.), υπάρχει στοχευμένη επικοινωνία μεταξύ δράστη και θύματος, υπάρχει (ή υπάρχει εξαναγκασμός να παραχθεί) πορνογραφικό υλικό και βεβαίως το κίνητρο είναι κατά κύριο λόγο σεξουαλικό, χωρίς να αποκλείεται και το οικονομικό. Αντίθετα, το «sextortion scam» συνδέεται με το ποινικό αδίκημα της απάτης (386 Π.Κ.), το οποίο τελείται μέσω Διαδικτύου (αλλά δε συνιστά «απάτη με υπολογιστή» του άρθρου 386Α Π.Κ.), η επικοινωνία του δράστη με τα υποψήφια θύματα πραγματοποιείται μέσω αποστολής μηνυμάτων μαζικά και αδιάκριτα (spam αλληλογραφία), το πορνογραφικό υλικό που οι δράστες υποστηρίζουν ότι έχουν στην κατοχή τους είναι ανύπαρκτο, ενώ το κίνητρο των δραστών είναι καθαρά οικονομικό. Ο νέος Ποινικός Κώδικας, όπως κωδικοποιήθηκε με τον Ν. 4619/2019, με ημερομηνία ισχύος την 1η Ιουλίου 2019. Sextortion είναι μια κακόβουλη πράξη η οποία έχει διευρυνθεί κατά τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά κυρίως τούς έφηβους .

Ο εκβιασμός μπορεί να είναι καταστροφικός για τα θύματα.

Σε περίπτωση που καταστείτε εσείς θύμα σεξουαλικού εκβιασμού, μπορείτε να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα:

Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και κάντε άμεσα καταγγελία μέσω της ιστοσελίδας της Αστυνομίας ή του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – θα συνεργαστούμε μαζί σας για να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

Μην δίνετε στον εκβιαστή χρήματα ή πρόσθετες εικόνες και σταματήστε κάθε επαφή μαζί του.

Εάν ανησυχείτε για τη φυσική σας ασφάλεια, καλέστε την Αστυνομία.

Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης σας για όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους διαδικτυακούς λογαριασμούς και ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας.

Λάβετε υποστήριξη από έναν αξιόπιστο φίλο, μέλος της οικογένειας ή μια ειδική συμβουλευτική και υπηρεσία υποστήριξης.