Γενοκτονία* Ποντίων

 

     Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση.

     Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα.

     Το 1908 το κίνημα των Νεότουρκων, έθεσε στο περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που δημιουργήθηκαν για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής.

     Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των «ταγμάτων εργασίας» (Αμελέ Ταμπουρού) Στα «τάγματα εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άντρες που δεν κατατάσσονταν στον στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στην διάνοιξη δρόμων κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από την πείνα τις κακουχίες και τις αρρώστιες.

     Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά.Το 1915, οι τούρκοι  υπό τον Μουσταφά Κεμάλ εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!.

     Στις 19 Μαίου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι  Ελληνοπόντιοι  που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.

Συγκεκριμένα ο όρος σημαίνει τη μεθοδική, ολική ή μερική, εξολόθρευση μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.

Leave a Reply