English

Το ηλιακό σύστημα

Το Ηλιακό Σύστημα περιλαμβάνει τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα τα οποία κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτόν μέσα στο πεδίο βαρύτητάς του. Ο Ήλιος είναι αυτόφωτο σώμα, έχει δηλαδή δικό του φως και θερμότητα και λέγεται αστέρας.

 Από τα αντικείμενα που περιστρέφονται απευθείας γύρω από τον Ήλιο, τα μεγαλύτερα είναι οι οκτώ πλανήτες, με τα υπόλοιπα να είναι μικρότερα αντικείμενα, όπως οι νάνοι πλανήτες και τα μικρά σώματα του Ηλιακού Συστήματος και σχηματίστηκε 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Το ηλιακό μας σύστημα - Δασκαλέματα

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

ΕΡΜΗΣ

Ο Ερμής είναι ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης (60 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο). Είναι ο μικρότερος πλανήτης στο Ηλιακό Σύστημα και δεν διαθέτει φυσικούς δορυφόρους.

 

Οι γαλαξίες του σύμπαντος

Οι γαλαξίες είναι τεράστια βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών υπολειμμάτων, κοσμικής σκόνης και σκοτεινής ύλης. Οι τυπικοί γαλαξίες αποτελούνται από 10 εκατομμύρια έως 1 τρις αστέρες, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα γαλαξιακό βαρυτικό κέντρο.

Γαλαξίες - Βικιπαίδεια

Πως χωρίζουμε τους γαλαξίες;

Οι γαλαξίες ταξινομούνται ανάλογα με το φαινόμενο μέγεθός τους και τις μορφές τους. Αυτές οι μορφές είναι οι ελλειπτικοί γαλαξίες, οι οποίοι έχουν οπτικά ένα ελλειπτικό σχήμα, οι σπειροειδείς γαλαξίες, που έχουν ένα δίσκο υλικών, και οι ανώμαλοι γαλαξίες που δεν έχουν κανένα συγκεκριμένο σχήμα. Continue reading

Μαύρες τρύπες

Μαύρη τρύπα ονομάζεται το σημείο του χωροχρόνου, στο οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτα -ούτε καν  το φως- να μην μπορεί να ξεφεύγει από αυτό. Αποτελεί ένα από τα πιο εκπληκτικά και παράξενα φαινόμενα του διαστήματος.

what-is-a-black-hole-0.jpg

Πώς δημιουργείται όμως μια μαύρη τρύπα;

Σε μικρότερα αστέρια, όταν καταρρεύσουν, ο νέος πυρήνας θα μετατραπεί σε αστέρα νετρονίων ή σε λευκό νάνο. Σε γιγάντια αστέρια όμως που ο πυρήνας περιείχε περισσότερο υλικό από δυόμισι ηλιακές μάζες στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου, έχασε την πάλη του ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα να συμπιέζεται διαρκώς από εκείνη, δημιουργώντας έτσι μια μαύρη τρύπα.

Είδη μιας μαύρης τρύπας

Οι μαύρες τρύπες μέχρι τις μέχρι τώρα γνώσεις μας μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες που καθορίζονται από τη μάζα και το μέγεθός τους: οι αρχέγονες (ή μικροσκοπικές), οι αστρικές και οι υπερμεγέθεις.

Continue reading

Οι δορυφόροι των πλανητών

Ο Ποσειδώνας είναι ο όγδοος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος και έχει δεκαέξι γνωστούς δορυφόρους. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο Τρίτωνας. ο οποίος ανακαλύφθηκε από τον Ουίλιαμ Λάσελ στις 10 Οκτωβρίου του 1846. Ο Ποσειδώνας έχει έξι δορυφόρους μεταξύ αυτόν και τη Νηρηίδα , οι οποίοι έχουν μεγάλη τροχιά. Δύο από αυτούς είναι η Ψαμάθη και η Νησώ καθώς έχουν τη μεγαλύτερη τροχιά από άλλο φυσικό δορυφόρο. Επίσης το 2002 και το 2003 ανακαλύφθηκαν πέντε νέοι δορυφόροι ανεβάζοντας των αριθμό των δορυφόρων του Ποσειδώνα σε δεκατρείς.

Οι νέοι εξωτερικοί δορυφόροι είναι η Αλιμήδη, η Σαώ, η Λαομέδεια, η Ψαμάθη και η Νησώ. Στις 15 Ιουλίου 2013, μια ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε ένα άγνωστο δορυφόρο που έχει πάρει την επίσημη ονομασία Ιππόκαμπος. Πρόσφατα, στις 23 Φεβρουαρίου του 2024 ανακαλύφθηκαν άλλοι δύο δορυφόροι του Ποσειδώνα ο S/2002 N 5 και ο S/2021 N 1. Ο S/2002 N 5 ανακαλύφθηκε πρώτα στις 14 Αυγούστου το 2002 αλλά χάθηκε και δεν παρατηρήθηκε ξανά παρά μόνο όταν ο Σκοτ Σέπαρντ το ανακάλυψε ξανά στις 3 Σεπτεμβρίου 2021. ο άλλος δορυφόρος ανακαλύφθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου το 2021. Αυτοί είναι συνολικά όλοι οι δορυφόροι του Ποσειδώνα.

 

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού συστήματος και έχει επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν 95 δορυφόροι γύρω από του. Οι τέσσερις από αυτούς, ο Γανυμήδης, η Καλλιστώ, η Ιώ και η Ευρώπη ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο το 1610 και είναι οι πιο γνωστοί. Να σημειωθεί ότι ο Γανυμήδης είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος και είναι το ένατο μεγαλύτερο ουράνιο σώμα μετά τον ΄Ηλιο, μεγαλύτερος από τον Ερμή.

Εικόνα του Δία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

Η Γη έχει μόνο ένα φυσικό δορυφόρο, τη Σελήνη. Έχει όμως πολλούς τεχνητούς δορυφόρους. ΄Ενας από αυτούς είναι ο Σπούτνικ 1, ο οποίος ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος στην ιστορία. Εκτοξεύτηκε το 1957 στο Καζακστάν, με έναν πύραυλο R-7. Ήταν ο πρώτος μιας σειράς δέκα δορυφόρων με το ίδιο όνομα.

Ο  Άρης έχει δυο μικρούς δορυφόρους, τον Φόβο και τον Δείμο.  Οι δορυφόροι αυτοί πιστεύουν οι επιστήμονες ότι είναι αστεροειδείς που μπήκαν σε τροχιά γύρω του λόγω της βαρυτικής έλξης του πλανήτη όμως πρέπει να εξερευνηθούν για να ξέρουμε σίγουρα. Ο Φόβος είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο δορυφόρους του πλανήτη Άρη και το όνομα του το πήρε από την ελληνική μυθολογία. Σε αντίθεση ο Δείμος είναι ο μικρότερος δορυφόρος από τους δύο και εκείνος πήρε το όνομα του από την ελληνική μυθολογία. Ο Δείμος ανακαλύφθηκε στις 12 Αυγούστου το 1877 και ο Φόβος ανακαλύφθηκε μετά από έξι μέρες, άρα στις 18 Αυγούστου το 1877.

Ο Κρόνος έχει 146 φυσικούς δορυφόρους. Αυτοί που έχουν ονομαστεί είναι μόνο 63,  με τους περισσότερους να είναι μικροί σε μέγεθος.  Οι επτά μεγαλύτεροι είναι ελλειψοειδείς και κατά συνέπεια θα θεωρούνταν πλανήτες νάνοι αν ήταν σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.  Ενας από τους πιο γνωστούς δορυφόρους του Κρόνου είναι ο S/2009 S 1. Ανακαλύφθηκε από φωτογραφία του Κασσίνι, την οποία τραβήξε στις 26 Ιουλίου 2009. Ο Τιτάνας είναι ο μεγαλύτερος από τους φυσικούς δορυφόρους του πλανήτη Κρόνου και ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα.

Ο Ουρανός έχει 28 γνωστούς δορυφόρους. Τα ονόματα των δορυφόρων του Ουρανού είναι: Άριελ, Ουμβριήλ, Τιτάνια.