Βία στην τηλεόραση και συμπεριφορά των παιδιών. Υπάρχει σχέση;

Η τηλεόραση είναι μια από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών. Όμως εκτός από τις ψυχαγωγικές εκπομπές και το χιούμορ που μας προσφέρουν, υπάρχει και η αρνητική της πλευρά.

Η αρνητική πλευρά της τηλεόρασης περιλαμβάνει κυρίως ακατάλληλες εκπομπές με βία που δεν μας προσφέρουν κανένα ψυχαγωγικό όφελος. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μιμούνται τις βίαιες σκηνές που παρακολουθούν νομίζοντας ότι είναι κάτι φυσιολογικό. Επιπλέον οι γονείς αφήνουν τα παιδιά αμέτρητες ώρες μπροστά από την τηλεόραση χωρίς να ελέγχουν τι παρακολουθούν με αποτέλεσμα εκείνα να αποβλακώνονται  σε ακατάλληλες σειρές της τηλεόρασης.

Έγκυρες έρευνες ειδικών έχουν δείξει ότι τα παιδιά που παρακολουθούν βίαιες σκηνές και εγκληματικό περιεχόμενο παραδειγματίζονται από αυτές. Άλλη μελέτη έδειξε ότι πολλές φορές οι νέοι μιμούνται ακριβώς το έγκλημα που υπάρχει στην ταινία.

Η τηλεόραση όμως εκτός από τα αρνητικά έχει και τα θετικά της. Για παράδειγμα υπάρχουν εκπομπές οι οποίες μας προσφέρουν καινούργιες γνώσεις και μας ψυχαγωγούν.

Βέβαια, παρόλο που η τηλεόραση μας προσφέρει ψυχαγωγικές εκπομπές, τα παιδιά επιλέγουν να παρακολουθούν ανούσιες και ακατάλληλες εκπομπές για αυτά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω καλό θα ήταν τα παιδιά να μην κάθονται πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση και πάντα να υπάρχει επίβλεψη από τους γονείς διότι πολλές εκπομπές είναι ακατάλληλες και δεν έχουν κανένα νόημα.

Πηγές:

https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/oikogeneia-kai-paidi/goneiki-anatrofi/6684-paidiki-ilikia-kai-tileoptika-protypa-vias-poia.html

https://psichologia.gr/component/k2/item/886-oi-synepeies-tis-vias-stin-tileorasi-sta-paidia-kai-stous-efivous

                                                                                                 http://users.sch.gr/kdimitrakakis/kdim/bia/epistimonika_keimena/epidrasi_bias_stin_tileorasi.pdf

 Μ-Χ-Γ

Leave a Reply