ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΥΛΚΩΣ

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς πήγαμε μια εκδρομή στη Σιάτιστα Κοζάνης στο αρχοντικό της Πούλκως . Όταν ανεβαίναμε στο λεωφορείο είχα πολύ περιέργεια να δω πως είναι ένα αρχοντικό, δεν έχω δει ποτέ μου αν και η κύρια μας είχε πει περίπου πως θα είναι.Όταν φτάσαμε η κυρία μας άφησε να πιούμε λίγο νερό. Για να πάμε στο αρχοντικό της Πούλκως περάσαμε πολλά στενάκια. Όταν φτάσαμε στο αρχοντικό μπήκαμε μέσα στην αυλή του η οποία είχε πολλά φυτά. Πίσω από την αυλή υπήρχε άλλο ένα αρχοντικό το οποίο δεν το είχαν καθαρίσει .

Όταν ξεκίνησε η ξενάγηση ήμασταν ακόμα έξω  και οι ξεναγοί  μας είπαν  μερικά πράγματα για τους κατοίκους του αρχοντικού. Όταν μπήκαμε μέσα στην αρχή ήταν λίγο σκοτεινά. Ανεβήκαμε στον δεύτερο όροφο και τα μάτια μου γέμισαν με χρώματα και υπέροχες ζωγραφιές. Ο ξεναγός μας έδειξε πρώτα τον χώρο όπου φιλοξενούσαν τους φίλους τους. Μετά μας έδειξε  το χειμωνιάτικο σαλόνι,  είχε δύο ντουλάπες κι ένα γύψινο τζάκι  στην δεύτερη ντουλάπα είχε μια κρυψώνα. Μετά μας έδειξε το καλοκαιρινό σαλόνι. Εκεί είχε επίσης δύο ντουλάπες και γύρω γύρω καθιστικά ,ήταν πολύ  φωτεινό δωμάτιο. Αμέσως μετά πήγαμε στην κρεβατοκάμαρα εκεί είχε πάλι ένα γύψινο τζάκι.

Μετά πήγαμε στον πρώτο όροφο, ο ξεναγός μας έδειξε το υπόγειο, εκεί υπήρχαν πολλά βαρέλια από κρασί που πάνω  τους ήταν χαραγμένες κάποιες ημερομηνίες. Αμέσως μετά μας πήγε στο μαγαζί, εκεί ήταν ένας μεγάλος χώρος. Είχε ράφια για να βάζουν τα προϊόντα τους , στα ψηλά ράφια τους έβαζαν τα ακριβά προϊόντα τους. Κάπου εδώ τελείωσε η ξενάγηση, είμαι πολύ ενθουσιασμένη  και πολύ χαρούμενη με αυτήν την εκδρομή. Θα ήθελα πολύ να ξαναπάω!

Το αρχοντικο της Πουλκω

Το αρχοντκο της Πουλκω ειναι ενα πανεμορφο αρχοντικο, οπου ειχαμε την ευκαιρια εγω και η ταξη μου να  επισκεφθουμε πριν απο λιγο καιρο . Σε αυτο σε οδηγει ενα μικρο πλακωστρωτο μονοπατι με πολλα φυτα . Το αρχοντικο περιβαλεται απο εναν μεγαλο πετρινο τοιχο και στη συνεχεια ακολουθει η καταπρασινη αυλη με τα πολυχρωμα λουλουδια . Εντυπωσιακο θεαμα ηταν το κιοσκι με τη μικρη γουρνα για το ποτισμα των ζωων . Επισης πολυ ιδιατερος ηταν ο τροπος που ανοιγαν την εξωπορτα , με ενα σιδερενιο κονταρι . Απο μεσα ειχε παρα πολλα ομορφα αξιοθαυμαστα δωματια , αλλα το αγαπημενο μου ηταν η αποθηκη . Η αποθηκη ηταν το πιο κρυο δωματιο , γιατι λειτουργουσε και σαν ψυγιο για τα γαλακτοκομικα τους ειδη . Επισης ειχε και δυο βαρελια , το ενα για το λαδι και το αλλο για το κρασι .
Η ξεναγηση στο αρχοντικο της Πουλκω ηταν απο τις πιο ομορφες εμπειριες μου . Εμαθα πολλα νεα πραγματα οπου θα θυμαμαι παντα και σιγουρα θα το ξαναεκανα αλλα .... με αλλο αρχοντικο αυτη τη φορα !!!

ΠΟΥΛΚΩΣ

Αρχοντικό Πούλκως

Την προηγούμενη εβδομάδα πήγα εκδρομή με την τάξη μου στο αρχοντικό Πούλκως στη Σιάτιστα, στο νομό Κοζάνης, στον δήμο Βοϊου. Η κατασκευή του αρχοντικού ξεκίνησε το 1754 και τελείωσε το 1759 με ιδιοκτήτες την οικογένεια Εμμανουηλίδη. Ο πατέρας πριν τελειώσει η κατασκευή του αρχοντικού, αρρώστησε και πέθανε. Το αρχοντικό πουλήθηκε στον κύριο Πουλκίδη. Ο Πουλκίδης πήρε το αρχοντικό για δώρο στην κόρη του.

Μόλις πήγαμε, πριν καν μπούμε μέσα, από τον τετραγωνισμό φράχτη, αντικρίσαμε ένα κομμάτι του κτηρίου να προεξέχει και ο ξεναγός μας εξήγησε ότι ήταν η τουαλέτα του αρχοντικού, αλλά μόνο η οικογένεια μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει. Στην αυλή είχε πολλά δέντρα και μια συκιά. Το κτήριο είναι διώροφο, ο πρώτος όροφος είναι φτιαγμένος από πέτρα και ο δεύτερος από ξύλο. Υπάρχουν πολλά τετραγωνισμένα παράθυρα. Τα περισσότερα παράθυρα ήταν βιτρώ. Έξω, στο κέντρο της αυλής υπήρχε ένα σιδερένιο κιόσκι.

Μόλις μπήκαμε στο αρχοντικό ήταν λες και έβλεπα το όνειρο κάποιου ζωγράφου. Πάρα πολλά χρώματα και σχέδια. Τα μάτια μου θαμπώθηκαν από την ομορφιά του. Μπροστά μας ήταν η αποθήκη με πολύ μεγάλα βαρέλια κάτω από τη γη. Στον κάτω όροφο είχε τρία δωμάτια. Στα δεξιά υπήρχαν πέντε σκαλιά, τα οποία ήταν ξύλινα και πολύ απότομα. Το δωμάτιο είχε τζάκι από πέτρα (σχεδόν όλα τα δωμάτια είχαν τζάκι). Μόλις βγήκαμε από εκείνο το δωμάτιο, ανεβήκαμε στον πάνω όροφο. Εκεί, το πρώτο πράγμα που αντικρύσαμε, ήταν τα πολλά και χρωματιστά παράθυρα και χρωματιστοί τοίχοι. Υπήρχε ένα ξύλινο κομμάτι που προεξείχε από το πάτωμα. Ήταν η εξέδρα. Ο ξεναγός μας εξήγησε ότι εκεί ανέβαιναν, χόρευαν και έκαναν τις γιορτές τους. Είχε πολλά και διαφορετικά και μυστικά δωμάτια σε περίπτωση πολέμου. Τα βασικά σχέδια στους τοίχους ήταν τα ρολόγια και το καρπούζι. Τα ρολόγια εκείνη την εποχή ήταν κάτι πολύ σπάνιο και ακριβό. Το καρπούζι σήμαινε αφθονία. Όταν πάντα έλειπε μία φέτα, αυτό σήμαινε ότι ήταν το κομμάτι της προσφοράς.

Πέρασα φανταστικά. ακόμα θυμάμαι τους πολύχρωμους τοίχους. Μου άρεσε πιο πολύ από όλα, τα μυστικά δωμάτια μέσα στις ντουλάπες. Ήταν φανταστικά, εύχομαι να ξαναπάω και επισκεφθώ και άλλα αρχοντικά.

Το Αρχοντικο Πουλκως

Με το σχολείο μου πήγαμε εκδρομή στην Σιάτιστα σε ένα αρχοντικό. Όλα ήταν πολύ όμορφα,οι τοίχοι ήταν ζωγραφισμένοι με μικρογραφίες, είχε πολλές ντουλάπες αλλά και ντουλάπια.Οι ιδιοκτήτες του αρχοντικού σε ώρες έκτακτης ανάγκης είχαν κρυφά περάσματα μέσα στις ντουλάπες.Σε κάθε δωμάτιο υπήρχε ένα τζάκι εκτός απο την κρεβατοκάμαρα.Στην κουζινα ο τοίχος είχε ένα βαθούλομα για τον νεροχύτη επίσης ειχε τζάκι για να ψήνουν τα φαγητά τους.Υπήρχε και ένα δωμάτιο που κάνανε παζάρι και πουλούσαν πολλά τρόφιμα.Το αρχοντικό είχε μια μεγάλη αυλή και ένα κιόσκι για να έχουν τα ζωα τους.Στον κάτω όροφο είχε μια πόρτα και κάτι σκάλες μόλις τις κατέβαινεις αντικρίζεις βαρέλια τα οποία χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν κρασί το υπόγειο αυτό είχε αρκετό κρύο επιδή είναι πολύ βαθιά στην γη και  μας πληροφώρισαν ότι οι οικογένεια που το είχε έσκαπσε χωρίς εργαλεία για να το φτιάξουν.Περασαμε πολυ ωραία και εύχομαι να ξαναπάω.

Τα αρχοντικά της Σιάτιστας - Visit West Macedonia

 

Αρχοντικό Πούλκως

Το αρχοντικό ήταν τέλειο , είχε πολλά δωμάτια και μια μεγάλη αυλή. Η πόρτα της εισόδου ήταν παλιά και άνοιγε με περίεργο τρόπο.Ανεβένοντας πάνω υπήρχαν δωμάτια από δεξιά και αριστερά, σε κάθε ένα δωμάτιο υπήρχε ένα εντυπωσιακό τζάκι μεγάλης ηλικίας. Υπήρχαν ζωγραφιές στους τοίχους όπως το καρπούζι που σήμαινε πλούτη και ευτυχία και άλλα πολλά. Στον κάτω όροφο υπήρχε ένα  υπόγειο που αποθήκευαν τα κρασιά στα βαρέλια. Πέρασα τέλεια και αν είχα την ευκαιρία να πάω θα ξαναπήγαινα.