Στις 3/10/23 πήγαμε σχολική εκδρομή στη Σιάτιστα με σκοπό να επισκεφτούμε ένα αρχοντικό και μία εκκλησία. Το αρχοντικό ήταν 264 χρονών, ενώ η εκκλησία ήταν 364 χρονών.
Το αρχοντικό είχε δώδεκα χώρους και μία αυλή. Στην αυλή είχε μία στέρνη όπου έπιναν τα ζώα νερό και ξύλα που πάνω τους είχαν τα αμπέλια. Η αυλή είχε λουλούδια και χορτάρι. Η εξώπορτα ήταν ειδικά ασφαλισμένη για να προστατεύει τους ανθρώπους πού θα ήταν μέσα. Το κτήριο έχει ένα υπόγειο, μία αποθήκη-εργαστήριο, δύο κουζίνες ,ένα δωμάτιο που οι γυναίκες έραβαν με την χρήση του αργαλειού, ένα σαλόνι που ήταν το πιο εντυπωσιακό δωμάτιο, τρία με τέσσερα δωμάτια τα οποία είχαν στολιστεί με λουλούδια και στις ντουλάπες είχε ένα άνοιγμα έτσι ώστε αν έμπαιναν οι Οθωμανοί Τούρκοι μέσα, να μην τους έβρισκαν. Είχε μερικά καθιστικά όπου ξεκουραζόντουσαν οι κάτοικοι.
Η εκκλησία έμοιαζε με ένα παλιό σπίτι, αλλά μέσα ήταν τεράστια με τρούλους. Ήταν στολισμένη με φύλλα χρυσού ενώ στους τοίχους είχε ζωγραφισμένους αγίους πάνω σε παλιές αγιογραφίες. Είχε ένα εντυπωσιακό ξύλινο τοίχωμα σε σχήμα αμπελιού. Πάνω από το κεντρικό καντηλάκι, υπήρχε ένα πορσελάνινο αυγό για να διώξει τους αρουραίους. Στους αρουραίους άρεσε να ανεβαίνουν στο καντηλάκι και να βουτάνε την ουρά τους στο λάδι, με κίνδυνο να πάρουν φωτιά. Το ρόλο της κολυμπήθρας το είχε ένα ξύλινο κουτί κολλημένο πάνω σε ένα βράχο. Συνήθιζαν να βαφτίζουν τα παιδιά τους πολύ νωρίς, μέχρι έξι ημερών, φοβούμενοι μην κινδυνέψουν και πεθάνουν νωρίς από διάφορες αρρώστιες. Στην εκκλησία επίσης υπήρχε ένα γενεαλογικό δέντρο του Χρηστού, το οποίο το επισκέπτονται πιστοί από όλη την Ελλάδα.
Σχολική Εφημερίδα 1ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας
Μπράβο τέλειο άρθρο!