έθιμα Πάσχα στην Σαντορίνη

Το μαγικό πασχαλινό έθιμο που λαμβάνει χώρα στο χωριό Πύργος της Σαντορίνης με τα χιλιάδες φωτεινά τενεκεδάκια έλαβε χώρα και φέτος την Μεγάλη Παρασκευή. Πρόκειται για ένα έθιμο που κρατάει πολλά χρόνια πίσω, με τα χωριά να ανάβουν παραδοσιακά τα τενεκεδάκια για να δείχνουν τον δρόμο στον Επιτάφιο.

Έθιμα Πάσχα Υδρα

Γραφική και αρχοντική, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα (μιάμιση ώρα από τον Πειραιά), η Ύδρα συγκεντρώνει πολλούς «άσους» στο μανίκι της. Μέσα στα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρά της χωρούν η υπέροχη αρχιτεκτονική, η κοσμοπολίτικη αύρα και η ένδοξη ιστορία. Χωρίς το θόρυβο των αυτοκινήτων, τα οποία δεν έχουν θέση στο νησί, αποτελεί ιδανικό προορισμό για χαλάρωση, ρομαντικές βόλτες, ιστορικές περιηγήσεις και εξορμήσεις στη φύση. Και η άνοιξη της ταιριάζει πολύ. Πλημμυρισμένη από χρώματα κι αρώματα, αυτή την εποχή, μας υποδέχεται με άλλον αέρα. Τις ημέρες του Πάσχα σε τούτο το νησί αναβιώνουν έθιμα παλιά, δεμένα με τη θάλασσα. Αυτή την εποχή η Ύδρα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, καθώς πολλοί είναι πια οι θαυμαστές της που έρχονται εδώ για να ζήσουν ένα αλλιώτικο Πάσχα

Έθιμα Πάσχα Λεωνιδίου

Κάθε χρόνο, οι μόνιμοι κάτοικοι του Λεωνιδίου κατασκευάζουν εκατοντάδες χρωματιστά φαναράκια, τα οποία απελευθερώνονται προς τον ουρανό τη νύχτα της Ανάστασης και δημιουργούν ένα παραμυθένιο θέαμα. Το συγκεκριμένο έθιμο έχει αναγάγει το Λεωνίδιο σε έναν από τους πιο σπου`δαίους πασχαλινούς προορισμούς της Ελλάδας

ΕΘΙΜΑ ΠΑΣΧΑ ΡΟΔΟΥ

Οι καλαφουνοί, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του Πάσχα σε αρκετά χωριά, κυρίως, της νότιας Ρόδου. Οι πιο εντυπωσιακοί με μέγεθος καλαφουνοί ανάβουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μόλις χτυπήσουν οι καμπάνες για το «Χριστός Ανέστη», στο χωριό της Απολακκιάς.

Έθιμα Πάσχα Ζακύνθου

Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί γίνεται ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία σε όλους τους ιερούς ναούς. Ύστερα απ' αυτήν το νησί βυθίζεται σε πένθος και οι καμπάνες δεν ξαναχτυπούν μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Οι ιδιομορφίες του ζακυνθινού εκκλησιαστικού τυπικού είναι έντονες από τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ.

Έθιμα Πάσχα Σύρο

Οι Φωταρίδες
Τον δεκαπενταύγουστο στο χωριό Κίνι όλες οι οικογένειες στολίζουν το εξωτερικό των σπιτιών τους με φωτιές που έχουν ανάψει μέσα σε μικρά τσίγκινα ντενεκεδάκια, ενώ τα παιδιά αναλαμβάνουν να στολίσουν με τον ίδιο τρόπο την παραλία και τα γύρω πεζούλια.

Ο Κλήδονας
Κατά το έθιμο του Κλήδονα στις 24 Ιουνίου όλοι οι κάτοικοι στα Χρούσσα μαζεύονται σε ένα δημοτικό σχολείο του χωριού, ανάβουν φωτιές και καίνε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια.

Τα Κούλουμα
Γνωστά και σε άλλα μέρη της χώρας, τα κούλουμα στον Γαλησσά αφορούν τον εορτασμό της Καθαρά Δευτέρας κατά τον οποίο οι παρευρισκόμενοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το πέταμα του χαρταετού και συνεχίζουν την ημέρα τους με παραδοσιακό χορό, τραγούδι και τοπικά εδέσματα.

Τα Χοιροσφάγια
Ένα έθιμο που αναβιώνει από τα πολύ παλιά χρόνια και αφορά το μεγάλωμα των χοίρων και τον τεμαχισμό τους για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Με βάση την παράδοση κανένα κομμάτι του χοίρου δεν έμενε ανεκμετάλλευτο, αλλά μετατρεπόταν σε λουκάνικα, λούζα, γλύνα και πηχτή για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Τα Χοιροσφάγια φυσικά συνοδεύονται από χορό, τραγούδι και τοπικά εδέσματα.

Το Καρναβάλι της Σύρου
Το διήμερο καρναβάλι της Σύρου είναι από τα πιο ξακουστά καρναβάλια στην Ελλάδα. Διοργανώνεται κάθε χρόνο μια μεγάλη παρέλαση με άρματα, τόσο στην Άνω Σύρο όσο και στην Ερμούπολη και η διάθεση παραμένει ανεβασμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του καρναβαλιού με μουσική, χορό και παραδοσιακές λιχουδιές.

Το Πάσχα
Η κατανυκτική ατμόσφαιρα του νησιού σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη και την Καθολική συνύπαρξη κάνουν το Πάσχα στη Σύρο μια πραγματικά ασυναγώνιστη εμπειρία με την περιφορά των επιταφίων από ορθόδοξους που συνήθιζαν παλαιότερα να κρατούν στα χέρια κοντάρια, ζάρια, σφουγγάρια και χιτώνες συμβολίζοντας τα πάθη του Χριστού και την περιφορά του αγάλματος του Ιησού αμέσως μετά την Ανάσταση από τους καθολικούς.

Έθιμα Πάσχα Καλαμάτα

Σύμφωνα με την παράδοση, οι  χρησιμοποίησαν τις σαΐτες για να σταματήσουν την επιδρομή του ιππικού των Τούρκων. Ο δυνατός θόρυβος που προκλήθηκε, τρόμαξε τα άλογα, τα οποία έριξαν τους αναβάτες και άρχισαν να τρέχουν τρομαγμένα. Αυτή η νίκη ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για τη νικηφόρο πορεία των αγωνιστών.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, μετά την Καθαρά Δευτέρα διάφορες ομάδες που αποκαλούνται “Μπουλούκια” αρχίζουν την σαρανταήμερη προετοιμασία τους. Ο σαϊτοπόλεμος αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμάτα και σε λίγες ακόμη περιοχές της Μεσσηνίας, όπως η Εύα, ο Άρης και η  Θουρία. Τα πρώτα μπουλούκια δημιουργήθηκαν το 1920 με 1930 και συνήθως απαρτίζονται από δέκα περίπου άτομα .

Κάθε ένα “μπουλούκι” για να κατασκευάσει εκατό με εκατόν είκοσι σαΐτες, όπως συνηθίζεται, χρειάζονται εκατό κιλά μπαρούτι. Ετοιμάζουν τα χαρμάνια και γεμίζουν τους χαρτονένιους σωλήνες που θα σκάσουν την Κυριακή του Πάσχα. Οι σαΐτολόγοι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο πάθος και ενθουσιασμό το συγκεκριμένο έθιμο και περιμένουν το σύνθημα για να αρχίσουν την εκτόξευση.

Η πόλη αφήνει ανοιχτή πρόσκληση σε όσους από σας θέλετε να παρακολουθήσετε την αναβίωση αυτού του εθίμου και να απολαύσετε ένα μοναδικό θέαμα.

‘Εθιμα Τήνος

Στην Τήνο θα απολαύσετε το κατσικάκι ή το αρνάκι στον φούρνο, ενώ σε κάποιες ταβέρνες του νησιού σερβίρουν και ψητά ή σούβλας. Το έθιμο του Πύργου, τα λεγόμενα «τριμπόνια», κρατάει από παλιά: πρόκειται για ειδικές κατασκευές-όπλα που βαρούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας για να ξορκίσει ο κρότος το κακό.                                                   

ΕΘΙΜΑ ΠΑΣΧΑ ΣΚΙΑΘΟΣ

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία για τη Θεία Κοινωνία, ενώ αμέσως μετά τη Λειτουργία οι γυναίκες του νησιού ξεκινούν το βάψιμο των κόκκινων αυγών, το ζύμωμα των τσουρεκιών και των κουλουριών. Από όπου και να περάσεις το σίγουρο είναι ότι η μυρωδιά θα σε συνεπάρει.

ΕΘΙΜΑ ΠΑΣΧΑ ΠΑΤΜΟΣ

Την Κυριακή του Πάσχα στον Εσπερινό της Αγάπης ο Ηγούμενος θα δώσει τα κόκκινα αυγά. Κάτι ανάλογο κάνουν και τα άλλα μοναστήρια, της Ζωοδόχου Πηγής, του Ευαγγελισμού Μητρός Ηγαπημένου και κάποιες ενορίες της Πάτμου όπως του Κάμπου όπου κατά το έθιμο προσφέρεται και καφές με πατινιώτικες πίττες.