Έθιμα Πάσχα Σύρο

Οι Φωταρίδες
Τον δεκαπενταύγουστο στο χωριό Κίνι όλες οι οικογένειες στολίζουν το εξωτερικό των σπιτιών τους με φωτιές που έχουν ανάψει μέσα σε μικρά τσίγκινα ντενεκεδάκια, ενώ τα παιδιά αναλαμβάνουν να στολίσουν με τον ίδιο τρόπο την παραλία και τα γύρω πεζούλια.

Ο Κλήδονας
Κατά το έθιμο του Κλήδονα στις 24 Ιουνίου όλοι οι κάτοικοι στα Χρούσσα μαζεύονται σε ένα δημοτικό σχολείο του χωριού, ανάβουν φωτιές και καίνε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια.

Τα Κούλουμα
Γνωστά και σε άλλα μέρη της χώρας, τα κούλουμα στον Γαλησσά αφορούν τον εορτασμό της Καθαρά Δευτέρας κατά τον οποίο οι παρευρισκόμενοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό για το πέταμα του χαρταετού και συνεχίζουν την ημέρα τους με παραδοσιακό χορό, τραγούδι και τοπικά εδέσματα.

Τα Χοιροσφάγια
Ένα έθιμο που αναβιώνει από τα πολύ παλιά χρόνια και αφορά το μεγάλωμα των χοίρων και τον τεμαχισμό τους για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Με βάση την παράδοση κανένα κομμάτι του χοίρου δεν έμενε ανεκμετάλλευτο, αλλά μετατρεπόταν σε λουκάνικα, λούζα, γλύνα και πηχτή για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Τα Χοιροσφάγια φυσικά συνοδεύονται από χορό, τραγούδι και τοπικά εδέσματα.

Το Καρναβάλι της Σύρου
Το διήμερο καρναβάλι της Σύρου είναι από τα πιο ξακουστά καρναβάλια στην Ελλάδα. Διοργανώνεται κάθε χρόνο μια μεγάλη παρέλαση με άρματα, τόσο στην Άνω Σύρο όσο και στην Ερμούπολη και η διάθεση παραμένει ανεβασμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του καρναβαλιού με μουσική, χορό και παραδοσιακές λιχουδιές.

Το Πάσχα
Η κατανυκτική ατμόσφαιρα του νησιού σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη και την Καθολική συνύπαρξη κάνουν το Πάσχα στη Σύρο μια πραγματικά ασυναγώνιστη εμπειρία με την περιφορά των επιταφίων από ορθόδοξους που συνήθιζαν παλαιότερα να κρατούν στα χέρια κοντάρια, ζάρια, σφουγγάρια και χιτώνες συμβολίζοντας τα πάθη του Χριστού και την περιφορά του αγάλματος του Ιησού αμέσως μετά την Ανάσταση από τους καθολικούς.

Leave a Reply