Νεοελληνική Γλώσσα, ενότητα 6 (1)

Παρακολουθώ, ενημερώνομαι & ψυχαγωγούμαι από διάφορες πηγές (ΜΜΕ, διαδίκτυο, κτλ.)

Αυτός είναι ο τίτλος της νέας ενότητας, αλλά εμείς θα ξεκινήσουμε αλλιώς...

Ας δούμε ένα μικρό βίντεο εδώ.

Τι εννοεί, άραγε, ο δάσκαλος όταν αναφερόμενος στον καθυστερημένο μαθητή του λέει ότι "του έχει πάρει το μυαλό το δημοσιογραφιλίκι"; Ποιος είναι ο "Ψύλλος";

Το βίντεο που μόλις είδαμε προέρχεται από την πολυβραβευμένη ταινία  του  Δημήτρη Σπύρου "Ο Ψύλλος" (1990). Με δυο λόγια η υπόθεση της ταινίας:

Ο Ηλίας Σειλαϊδής ζει σ’ ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Ολυμπίας και πηγαίνει στην τελευταία τάξη του δημοτικού. Κανείς, όμως, δεν τον φωνάζει με το όνομά του –τον φωνάζουν Ψύλλο, όπως είναι o τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας, πoυ συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του, ο ίδιος όμως ονειρεύεται να ταξιδέψει. Ο «Ψύλλος» τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού του, τού δίνει τα φτερά να πετάξει μακριά…

Αν θέλεις, μπορείς να παρακολουθήσεις ολόκληρη την ταινία εδώ.

Στο βιβλίο μας υπάρχει ένα μικρό απόσπασμα από το ομώνυμο λογοτεχνικό βιβλίο.  Διάβασέ το και βρες όσες πιο πολλές αντωνυμίες μπορείς. 

(Αν θες να θυμηθείς τις αντωνυμίες, ζήτα βοήθεια από τη Γραμματική σου). Μπορείς να δεις κι ένα διασκεδαστικό βίντεο.

Ο μικρός Ηλίας, λοιπόν, εκδίδει το "Ψύλλο" του, μια μικρή, χειρόγραφη εφημερίδα.

Εσύ με ποιο μέσο προτιμάς να ενημερώνεσαι; Δώσε την απάντησή σου στα σχόλια γράφοντας μια παράγραφο με τη μέθοδο της αιτιολόγησης. (Μη ξεχάσεις να γράψεις αρχικά το κείμενό σου στο word για να κάνεις όλες τις απαιτούμενες διορθώσεις). 

Εν τω μεταξύ, αν θες να γνωρίσεις κάποια στοιχεία γύρω από την ενημέρωση και τα "μέσα" της, μπορείς να ασχοληθείς με τις επόμενες 2 δραστηριότητες:

Άλλη μια δραστηριότητα σχετική με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα βρεις εδώ:

* Καθήκοντα για το επόμενο μάθημα: Προετοιμαστείτε στις επόμενες ασκήσεις και θα τις δούμε μαζί στην τηλεδιάσκεψη.

  1. από το βιβλίο Νεοελληνική Γλώσσα: σελ.91 (από το Β2 τις ασκήσεις 1 και 4), σελ.93 (από το Διαβάζω και Γράφω, τις ασκήσεις 1 και 4)
  2. από το Τετράδιο Εργασιών: σελ. 53, άσκηση 
    1. Μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε ένα σχόλιο όπως σας ζητήθηκε παραπάνω (με τα κόκκινα γράμματα)

 

2 Comments on “Νεοελληνική Γλώσσα, ενότητα 6 (1)

  1. Το διαδύκτιο είναι το μέσο που συνηθίζω αλλά και προτιμάω να ενημερώνομαι. Αυτές τις δύσκολες μέρες που καθόμαστε σπίτι, ανοίγω καθημερινά τον υπολογιστή μου για σχολικές εργασίες και τηλεδιασκέψεις και έτσι ενημερώνομαι και για την επικαιρότητα.Επίσης επιλέγω εγώ συγκεκριμένα θέματα που θέλω να ενημερωθώ με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να περιμένω στην τηλεόραση για να ακούσω αυτό που θέλω. Επιπλέον με το διαδύκτιο αποφεύγω τις διαφημήσεις της τηλεόρασης και έτσι δεν σπαταλάω τον χρόνο μου βλέποντάς τες. Για αυτούς τους λόγους λοιπόν προτιμάω το διαδύκτιο ως μέσο ενημέρωσης μου.

  2. Προσωπικά προτιμάω να ενημερώνομαι από το διαδίκτυο. Προτιμώ το διαδίκτυο γιατί είναι πιο εύκολο. Επίσης στο διαδίκτυο μπορείς να ενημερωθείς για οτιδήποτε οποιαδήποτε στιγμή θες, αντίθετα με άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπου σου επιβάλουν ποτέ και για τι θα σε ενημερώσουν.

Leave a Reply