Posted on April 24, 2021
Tί είναι το Digital Dumping
Τί είναι το Digital Dumping
Σε μια εποχή ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας, υπάρχει μια συνεχής ζήτηση για τα πιο σύγχρονα και καλύτερα ηλεκτρονικά. Είτε πρόκειται για τηλέφωνα, υπολογιστές, τηλεοράσεις ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή, δεν έχει περάσει πολύς καιρός πριν ένα προϊόν καταστεί παρωχημένο και αντικαθίσταται με ένα νεότερο. Αυτές οι ξεπερασμένες συσκευές, γνωστές ως ηλεκτρονικά απόβλητα ή ηλεκτρονικά απόβλητα, αφήνονται να διατεθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σε μεγάλο βαθμό, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ροή αποβλήτων παγκοσμίως και θέτει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Ετησίως, παράγονται περίπου 53 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων, κυρίως από ανεπτυγμένες χώρες με μεγάλα ποσά διαθέσιμου εισοδήματος. Η πλειονότητα των απορριμμάτων απορρίπτεται απλώς, αλλά μια αυξανόμενη ποσότητα ανακυκλώνεται. Πρόσφατες εκτιμήσεις έχουν διαπιστώσει ότι περίπου το 20% των αποβλήτων ανακυκλώνεται σωστά. Τι συμβαίνει στα υπόλοιπα; Πολλά από τα απόβλητα βρίσκουν το δρόμο τους σε αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Όπως πολλές άλλες υπηρεσίες στις αναδυόμενες οικονομίες, είναι πολύ λιγότερο δαπανηρό να χωρίσουμε τα ηλεκτρονικά απόβλητα στα επαναχρησιμοποιήσιμα συστατικά του από ότι θα ήταν στη χώρα που τα παρήγαγε. Το πρόβλημα είναι ότι με χαμηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα και λιγότερους κανονισμούς ασφαλείας, η ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές προκλήσεις για την υγεία και το περιβάλλον. Τα ηλεκτρονικά προϊόντα δένονται με πληθώρα τοξικών υλικών όπως μόλυβδος, αρσενικό, κάδμιο, χρώμιο και υδράργυρος. Για την εξαγωγή των επαναχρησιμοποιήσιμων υλικών, οι εργαζόμενοι συνήθως καίνε τα απόβλητα ή διαλύονται σε οξύ, συνήθως με ελάχιστη ή καθόλου προστασία. Στην ουσία, τα τοξικά του 21ου αιώνα διαχειρίζονται εργασία που χρησιμοποιεί τεχνολογία του 17ου αιώνα.
Ο αντίκτυπος στους τοπικούς πληθυσμούς ήταν καταστροφικός. Συχνά, τα τοξικά υλικά μπαίνουν στον αέρα, το νερό και το έδαφος, δηλητηριάζοντας τους εργαζόμενους που ανακυκλώνουν τα απόβλητα. Οι κοινότητες που έχουν μεγάλες επιχειρήσεις ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων έχουν σημειώσει σημαντικές αυξήσεις στις αναπνευστικές ασθένειες, γενετικές ανωμαλίες, αναπτυξιακές βλάβες, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Το πρόβλημα περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της εργασίας ανακύκλωσης γίνεται από παιδιά, αφήνοντάς τους σε κίνδυνο για ασθένειες που δεν έχουν άλλα επαγγέλματα.
Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα ηλεκτρονικά απόβλητα στις αναπτυσσόμενες χώρες, η διεθνής κοινότητα έχει καταβάλει προσπάθειες για την ανακούφιση του ζητήματος, κυρίως μέσω του πλαισίου της Σύμβασης της Βασιλείας. Η σύμβαση έχει επικυρωθεί από κάθε χώρα στον κόσμο με εξαίρεση το Αφγανιστάν, την Αϊτή και τις ΗΠΑ. Το ισχυρότερο συστατικό του νόμου, η τροποποίηση απαγόρευσης του 1994, απαγορεύει στις πιο ανεπτυγμένες χώρες να εξάγουν επικίνδυνα απόβλητα σε μέλη εκτός του ΟΟΣΑ. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη φωνή για τον ορισμό πολλών από τις εξαγωγές ηλεκτρονικών αποβλήτων για ανακύκλωση ως επικίνδυνων ουσιών που πρέπει να απαγορευτούν.
Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από ό, τι μπορεί αρχικά να φαίνεται. Τα κενά στη νομοθεσία και την επιβολή δημιουργούν κίνητρο για παράνομες εξαγωγές: δεν είναι ασυνήθιστο για τους εξαγωγείς να παραποιούν τα τελωνειακά τους έγγραφα για να φέρουν τα απόβλητά τους στις χώρες προορισμού. Τις περισσότερες φορές, οι αποστολές φτάνουν στον προορισμό τους. σε ετήσια βάση, τουλάχιστον 250.000 μετρικοί τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων εισέρχονται παράνομα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής του Μπενίν, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γκάνα, τη Λιβερία και τη Νιγηρία. Επιπλέον, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διαφωνία μεταξύ χωρών και επιχειρήσεων ως προς το τι ακριβώς αποτελεί τα ηλεκτρονικά απόβλητα, αφήνοντας μεγάλα τμήματα του εμπορίου σε μια νομική γκρίζα περιοχή.
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα καίνε σπίτια στο Guiyu της Κίνας.
Για πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος με λίγες ευκαιρίες απασχόλησης για την αμόρφωτη, η ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων αποτελεί πηγή διαβίωσης. Εάν οι εισαγωγές ηλεκτρονικών καταργηθούν ξαφνικά, μια μεγάλη πηγή οικονομικών εσόδων θα εξαφανιζόταν. Για μια σχετικά μικρή χώρα όπως η Γκάνα, η πλήρης απαγόρευση της ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων θα κόστιζε 105 έως 268 εκατομμύρια δολάρια σε χαμένους μισθούς. Επικίνδυνο όπως μπορεί, οι προσφορές ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι καλύτερες από άλλες εναλλακτικές λύσεις. Στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Νοτιοανατολικής Κίνας, οι εργαζόμενοι συρρέουν στις εργασίες ανακύκλωσης που πληρώνουν περίπου 8 $ την ημέρα, έναν μισθό που είναι πολύ καλύτερος από τη γεωργική εργασία.
Οι προσπάθειες στις ΗΠΑ για τη ρύθμιση των εξαγωγών ηλεκτρονικών αποβλήτων δεν πηγαίνουν πουθενά, αφήνοντας την πρωταρχική ευθύνη για τους καταναλωτές. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κινήματα, η πρωτοβουλία e-Stewards, διαμορφώνεται μετά από διάφορα κινήματα δίκαιου εμπορίου. Παρόμοια με τους αντίστοιχους του δίκαιου εμπορίου, ο οργανισμός προσφέρει πιστοποίηση σε ανακυκλωτές ηλεκτρονικών αποβλήτων που ακολουθούν τις οδηγίες της Σύμβασης της Βασιλείας. Για μια ετήσια χρέωση, οι ανακυκλωτές επιθεωρούνται για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με ορισμένα από τα υψηλότερα πρότυπα του κλάδου. Φυσικά, η υιοθέτηση των πρακτικών αυξάνει το γενικό κόστος, αλλά δίνει στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές τη διαβεβαίωση ότι η ανακύκλωσή τους δεν θα θέσει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους σε μια αναπτυσσόμενη χώρα. Οι μελλοντικές προοπτικές για τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι αβέβαιες. Καθώς οι ηλεκτρονικές συσκευές βελτιώνονται και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση σε αυτές, θα υπάρξει αναπόφευκτη αύξηση της παραγωγής αποβλήτων. Τελικά, η ικανότητα ανακύκλωσης πρέπει να βελτιωθεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για την υγεία και το περιβάλλον. Εν τω μεταξύ, πρέπει να επιτευχθεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των ζητημάτων αειφορίας και των οικονομικών συμφερόντων.
https://www.youtube.com/watch?v=N1oyFaOpJOo&ab_channel=killyourtvtube
( Πηγή από μετάφραση ιστοσελίδας ) : Digital Dumping: The Growing Problem of E-waste, By David Leftwich, 23/10/2017 )