Παξοί: ένας επίγειος παράδεισος

Μπορεί να είναι μια κουκίδα στο χάρτη, αλλά προσφέρουν ένα μεγαλείο που όμοιό του δύσκολα συναντάς. Ένα από τα πιο λαμπερά στολίδια του Ιονίου, οι Παξοί, μπορούν να μετατρέψουν τις διακοπές σας σε παραμύθι. Καταπράσινη βλάστηση, ελαιώνες, υπόγειες σπηλιές και τιρκουάζ νερά σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε μόλις 7 ναυτικά μίλια νότια της Κέρκυρας. Οι Παξοί αποτελούνται από τη σύσταση μικρών νησιών και βραχονησίδων. Με πρωτεύουσα και λιμάνι των Παξών τον Γάιο, οι Παξοί διατηρούν ακόμη την παραδοσιακή χροιά τους χωρίς να χάνουν σε τουριστική κίνηση. Ενώ στους Παξούς κυριαρχούν οι αιωνόβιοι ελαιώνες, στους Αντίπαξους κυριαρχούν οι αμπελώνες.  Γενικώς δεν είναι φθηνό νησί, αλλά σίγουρα μπορείς να βρεις προσιτές τιμές, με λίγο ψάξιμο.

Το νησί που έφτιαξε ο Ποσειδώνας για να ζήσει τον έρωτά του:

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο θεός Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα του την Κέρκυρα, αποκόπτοντας το νότιο άκρο της και σχηματίζοντας τους Παξούς, για να στεγάσει τον ερωτά του με την Αμφιτρίτη. Έχασε όμως την τρίαινα του, την οποία βρήκαν οι Παξινοί και την έκαναν έμβλημά τους.

Αντίπαξοι: το νησάκι που δεν ξεχνάς εύκολα

Αν φτάσετε μέχρι τους Παξούς και δεν επισκεφθείτε στους Αντίπαξους, θα έχετε διαπράξει το μεγαλύτερο σφάλμα. Δύο μοναδικές παραλίες, η Βρίκα και το Βουτούμι, με έντονο τιρκουάζ χρώμα, λευκή αμμο και πράσινο στο φόντο περιμένουν για να σας καταπλήξουν με την ομορφιά τους . Κι αν πεινάσετε, μέχρι να έρθει το καραβάκι για να σας γυρίσει στους Παξούς , δύο ταβέρνες σας περιμένουν για να καλύψουν τις γαστρονομικές σας επιθυμίες. Η μία, μάλιστα, πάνω στο λόφο, με πανοραμική θέα σε ολόκληρο τον κόλπο.

Όνομασια:

Κατά το Στράβωνα, το όνομά της στους Παξούς έδωσε η Φοινικική λέξη «πακς», που σημαίνει γεωμετρικό «τραπέζιο», δηλαδή νησί με τραπεζοειδές σχήμα, όπως φαίνεται από τη θάλασσα. Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Αθηναγόρας Ελευθερίου αιτιολογεί το όνομα Παξοί από τις πλάκες που έβγαιναν στους Παξούς και γινόταν εξαγωγή.Σύνθεση της λέξης Παξ = πλάκα και αε ή αι = νησί, μας δίνουν το όνομα του νησιού των πλακών. Ο Μουστοξύδης θεωρεί ότι προέρχεται το όνομα των νησιών από το επίθετο πακτός (δωρικός τύπος του πηκτός). Ο θησαυρός της Ελληνικής γλώσσας του Ερρίκου Στεφάνου ετυμολογεί την ονομασία από το αρχαίο ρήμα πηγνύω και μάλιστα από το μέλλοντα «πήξω». Επίσης είναι δυνατό να προήλθε από τη φράση «πακσώσας θύρας» (κεκλεισμένες), γιατί το λιμάνι του Γάιου είναι κλειστό. Ο Γιάννης Δόικας πιστεύει ότι η λέξη –ειρήνη, είναι αυτή που θα ταίριαζε στο ειρηνικό νησί των Παξών. Αλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι μερίδα κατοίκων της Σικελικής Παξούντος, από ανάγκη ή φατριαστική καταδρομή, εκπατρίστηκε και εγκαταστάθηκε στους Παξούς, που τους δόθηκε το πάτριο όνομα.

 

Που να πάω – Τι να δω:

    Θέλοντας και μη θα φτάσεις στην πρωτεύουσα και λιμάνι των Παξών, τον Γάιο. Εκεί πάρε μια γεύση για το τι θα ακολουθήσει και απόλαυσε το στολίδι του λιμανιού που δεν είναι άλλο από το νησάκι του Αγίου Νικολάου, με το ενετικό φρούριο, τα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννη, καθώς και τον ανεμόμυλο.Στο λιμάνι του Γάιου θα βρεις και καραβάκια που συνδέουν τους Παξούς με τους Αντίπαξους. Έπειτα επισκέψου την Λάκκα. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός από τον οποίο πραγματοποιούνται και εκδρομές σε κοντινές παραλίες. Δες από κοντά τις περίφημες πελεκητές στέρνες. Δημιουργήθηκαν από ανάγκη, έτσι ώστε να κρατούν το βρόχινο νερό, όμως σήμερα αποτελούν από τα χαρακτηριστικά μνημεία πολιτισμού στο νησί. (Στέρνες θα βρεις στην Αγία Ελεούσα, στην θέση Μποϊκάτικα, και στο μονοπάτι πέρα από τα Φαναριώτικα). Εν συνεχεία πήγαινε στον Λόγγο, το παραδοσιακό επτανησιακό χωριό  που φημίζεται για τις παραδοσιακές ταβέρνες του. Επίσης αν θέλεις να δεις παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια μπορείς να το κάνεις στα χωριά Μαγαζιά και Οζιάς. (ενημερωτικά, υπάρχουν και θειούχες ιαματικές πηγές στον Οζιά, στο Γιαννά και στη Γλυφάδα). Φυσικά απόλαυσε το ηλιοβασίλεμα στον «Βράχο του Ερημήτη» και εξερεύνησε τις άπειρες σπηλιές του νησιού. Κάντε μια βουτιά στην εκπληκτική παραλία, Ορκός. Τέλος, επισκέψου τις αιωνόβιες ελιές του νησιού. Για τους ντόπιους αυτές οι ελιές είναι ιερές.

Παραλίες:

Όλες οι παραλίες του νησιού είναι καταγάλανες και δανδελωτές. Οι πιο γνωστές κι ενδιαφέρουσες είναι η Κακιά Λαγκάδα, το Κηπιάδι, η Γλυφάδα, Λεβρέχιο, Κήπος και Μαρμάρι. Φυσικά δεν παραλείπουμε την οργανωμένη παραλίαΜονοδένδρι.

 

 

 

Μετακίνηση:

Καλό θα είναι να έχεις νοικιάσει ένα όχημα για την μετακίνησή σου στο νησί. Η συγκοινωνία σταματάει πολύ νωρίς και τα λίγα ταξί είναι δυσεύρετα. Αν θέλεις να γνωρίσεις καλά και την πιο θαλασσινή πλευρά του νησιού νοίκιασε και μια βάρκα. Έτσι θα απολαύσεις τα πιο γνωστά και όμορφα αξιοθέατα όπως οι γράβες του νησιού αλλά και οι υπέροχες παραλίες του.

Τι είδους διακοπές παρέχει:

Αν θέλεις ήσυχες και ποιοτικές διακοπές τότε είσαι στο σωστό νησί. Εδώ θα μείνεις σε πολυτελή καταλύματα, θα φας καλό φαγητό και θα κάνεις ήρεμος το μπάνιο σου σε καταπράσινες ακρογιαλιές. Δεν θα συναντήσεις πολυκοσμία στο νησί και αυτό είναι κάτι που το καθιστά ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Ακόμη και την αυξημένη τουριστικά περίοδο του καλοκαιριού στο νησί υπάρχει μια ισορροπία και δεν θα δεις ποτέ κατάμεστες παραλίες όπως της Ζακύνθου, της γειτονικής Κέρκυρας και άλλων ελληνικών νησιών.

Leave a Reply