Εργασίες

Γλώσσα

Καλοκαιρινές αναμνήσεις
Όταν βραδιάζει ανάβει ο φάρος
και πάνω του κάθεται ένας γλάρος.
Και από την αμμουδιά φεύγουν τα παιδιά
με δίψα για νερό στα χείλια
και στα κουβαδάκια τους κοχύλια.
Να μην τελείωνε το καλοκαίρι,
κάνω μια ευχή στ’ αστέρι.
ποίημα του μαθητή Α. Ν.

ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ ΙΚΑΡΟΣ

Ο Ίκαρος και ο πατέρας του Δαίδαλος φυλακίστηκαν από τον Βασιλιά Μίνωα στον Λαβύρινθο επειδή ο Δαίδαλος βοήθησε τη βασίλισσα Πασιφάη να ικανοποιήσει την επιθυμία της για ένα ταύρο και την Αριάδνη την κόρη του Μίνωα δίνοντας της το μίτο με τον οποίο ο Θησέας βγήκε από τον λαβύρινθο.

Μια μέρα ο Δαίδαλος καθόταν και έβλεπε από το παράθυρο της φυλακής τα πουλιά να πετάνε τότε ήρθε ένα πούπουλο και έπεσε μπροστά του και σκέφτηκε να κατασκευάσει δύο ζευγάρια φτερά με πούπουλα και να τα ενώσει με κερί για να μπορέσουν να δραπετεύσουν ένα για αυτόν και ένα για τον Ίκαρο.

Με αυτά ο Ίκαρος και ο Δαίδαλος πέταξαν και δραπέτευσαν από την φυλακή. Πριν φύγουν ο Δαίδαλος είπε στον γιο του Ίκαρο για το πως να πετάει. Του είπε ότι αν πλησίαζε πολύ κοντά στη θάλασσα το νερό θα έβρεχε τα πούπουλα που θα βάραιναν και δεν θα μπορούσε να πετάξει.

Του ειπε ακόμη ότι αν πετούσε πολύ ψηλά κοντά στον ήλιο η πολύ ζέστη θα έλιωνε το κερί και τα φτερά θα χαλάγανε.

Ο Ίκαρος συμφώνησε αλλά ήταν τόσο χαρούμενος από το πέταγμα που ξέχασε τα λόγια του πατέρα του. Ανέβηκε ψηλά στον ουρανό τόσο ψηλά που ο ήλιος έλιωσε το κερί τα φτερά του διαλύθηκαν και αυτός έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε.

Ο Δαίδαλος όταν κατάλαβε ότι ο Ίκαρος δεν τον ακολουθούσε όπως του είχε πει άρχισε να τον ψάχνει.

Ο Ίκαρος έπεσε κοντά στη Σάμο και το σώμα του βρέθηκε σε ένα νησάκι που ονομάστηκε Ικαρία και η θάλασσα γύρω από το νησί πήρε το όνομα Ικάριο Πέλαγος.

Το σώμα του Ίκαρου αναγνώρισε ο Ηρακλής που βρήκε το Δαίδαλο και του το έδωσε.

Ν. Α. και Γ. Μ.

Ηγούμενος Γαβριήλ Μαρινάκης

Το 1866 ο Μιχαήλ Γιάνναρης και οι κρητικοί επαναστάτες πάνε στη Μονή Αρκαδίου και αποφασίζουν να χτυπήσουν τους τούρκους , πρόεδρος της επιτροπής γίνεται ο Ηγούμενος Γαβριήλ Μαρινάκης από τις μαργαρίτες.

Ο τούρκος πασάς λέει στον ηγούμενο να πείσει την επιτροπή να φύγουν αλλά αυτοί αρνήθηκαν . Στις 7 Νοεμβρίου στη μονή υπάρχουν 964 άνθρωποι από τους οποίους μόνο οι 259 μπορούσαν να πολεμήσουν. Στις 8 Νοεμβρίου ο τούρκος πασάς ξεκίνησε από το Ρέθυμνο με 15000 άνδρες να πάνε στο Αρκάδι να σκοτώσουν τους χριστιανούς.

Ο ηγούμενος Γαβριήλ Μαρινάκης ζητάει από τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ να τους βοηθήσουν με τους τούρκους που περίμεναν να τους κατασπαράξουν. Όταν φτάνουν οι τούρκοι ο Σουλεϊμάν τους λέει να παραδοθούν και τότε οι χριστιανοί ανοίξανε πυρ εναντίον τους και επειδή ήταν λίγοι συμμετείχαν πολεμώντας ακόμη και τα γυναικόπαιδα. Το βράδυ οι τούρκοι φέρνουν δύο κανόνια από το Ρέθυμνο και τα βάζουν έξω από τη μονή με σκοπό να τους σκοτώσουν όλους την ίδια στιγμή οι χριστιανοί ζητάνε βοήθεια από άλλα χωριά αλλά δεν προλαβαίνουν να έρθουν γιατί οι τούρκοι μπήκαν στη μονή. Ο ηγούμενος Γαβριήλ Μαρινάκης ζητάει από τους χριστιανούς να πολεμήσουν μέχρι θανάτου για την πατρίδα και την πίστη τους στο Χρηστό και τους παρακινεί να πάνε στη μπαρουταποθήκη να βάλουν φωτιά και να ανατιναχτούνε για να μην τους πιάσει ο εχθρός. Ο Γιαμπουδάκης είναι έτοιμος και περιμένει εντολή μόλις μπούνε μέσα και οι τούρκοι να ανάψει το φιτίλι και να σκοτωθούν όλοι μαζί όπως και έγινε σκοτώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και πολλοί Tούρκοι. Τον Hγούμενο τον αποκεφάλισαν οι Tούρκοι.

Α. Ν. και Μ. Γ.

Προστατεύω το περιβάλλον

 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Ιερά Μονη Τιμίου Σταυρού Βωσάκου

      Η Μονή Τιμίου Σταυρού Βωσάκου είναι ένα μοναστήρι στα Ταλλαία Όρη, 42 χλμ. από το Pέθυμνο.. Στην είσοδο της η Μονή έχει μια επιγραφή η οποία λέει ότι χτίστηκε το 1195, αλλά καταστράφηκε δύο φορές.

Ο σημερινός ναός οικοδομήθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα. Καταστράφηκε δύο φορές από τους Τούρκους, το 1646 και το 1821. Κατά την επανάσταση του 1821 η Μονή πυρπολήθηκε, καταστράφηκαν τα κτίρια, ο ναός, η βιβλιοθήκη και το αρχείο αρχείο της. Σφαγιάστηκαν οι δεκαοκτώ από τους είκοσι μοναχούς. Οι δύο που επέζησαν επέστρεψαν και κατοίκησαν στα ερείπια της Μονής προσπαθώντας να την ξαναφτιάξουν. Στην Επανάσταση το 1866-1869 η Μονή φρόντισε γυναικόπαιδα και είχε φιλανθρωπική δράση. Τη δεκαετία του 1950 ερημώθηκε εντελώς.

Μετά το 1998 αποκαταστάθηκε και επαναλειτούργησε. Η Μονή, που είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό, γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Χ.Κ.

Περισσότερα

Παναγία Χαρακιανή

Η Παναγία Χαρακιανή λένε ότι υπάρχει από την περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κρήτη, διότι στην μπροστινή πλευρά της υπάρχει το οικόσημο της οικογένειας των Καλλέργηδων, το οποίο συναντούμε και σε άλλες εκκλησίες της ίδιας περιόδου. Μέσα στο ναό υπάρχουν σύγχρονες αγιογραφίες που καλύπτουν όλους τους τοίχους του ναού. Οι περισσότερες μορφές αγίων είναι από την Κρήτη.

Αιώνες πριν ήταν Μοναστήρι με μοναχούς. Υπάρχει ένας μεγάλος βράχος μέσα στο δάσος που ονομάζεται Χάρακας και λέγεται ότι εκεί βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Έτσι πήρε το όνομά της η εκκλησία. Τις δεκαπέντε πρώτες μέρες του Αυγούστου από τα παλιά χρόνια μαζεύονταν πολύς κόσμος πιστών και δεκαπεντάριζε, δηλαδή παρακολουθούσε τις λειτουργίες της εκκλησίας. Το αποκορύφωμα των ημερών ήταν η μέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, που γιορτάζει ο μικρός ναός. Οι δεκαπεντάρηδες έμεναν σε αυτοσχέδιες καλύβες από κλαδιά ή κάτω από τις χαρουπιές που είχε η περιοχή.

Ν.Α.

Περισσότερα

Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας Μελιδονίου

πηγή: https://www.melidoni.gr/foto-xoriou?lightbox=image230e