ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Ας μάθουμε το μυστικό που κρύβουν οι σπόροι της ζωής:

Η πιο όμορφη ιστορία της ζωής

Η παραπάνω εικόνα αφηγείται την ιστορία ενός σπόρου που τρύπωσε στην αγκαλιά της μητέρας γης (στο χώμα) και με τη βοήθεια των φίλων του, του νερού και του ήλιου κατάφερε να φυτρώσει και να γίνει ένα καταπράσινο και περήφανο φυτό.

Το φυτό αυτό με τη φροντίδα της μητέρας φύσης και των πολύτιμων φίλων του (CO2-αέρας, Ν-P-K-S-Mn-Ca-χώμα, H2O-νερό, c2-ήλιος) έμαθε να φωτοσυνθέτει (να αποθηκεύει ενέργεια) και να φτιάχνει τη δική του τροφή (Ca6Ha12rO6-σάκχαρο = η μυστική συνταγή της ενέργειας) και να απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα το πολύτιμο για όλα τα ζωντανά όντα, οξυγόνο (Ο2).

Από τα πιο πάνω στοιχεία, ο άνθρακας, το υδρογόνο και το οξυγόνο λαμβάνονται από τα φυτά μέσω της ατμόσφαιρας. Πιο συγκεκριμένα, το φυτό απορροφά το νερό που έπεσε στο έδαφος ως βροχή και δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Μέσω της φωτοσύνθεσης μετατρέπει τα συστατικά αυτά σε υδατάνθρακες (κατά βάση γλυκόζη). Τα υπόλοιπα στοιχεία περιέχονται, υπό μορφή ενώσεων, στο έδαφος.

Κύρια θρεπτικά συστατικά: Άζωτο (Ν), Φωσφόρος (P), Κάλιο (Κ), Θείο (S),

Μαγνήσιο (Μg), Ασβέστιο (Ca)

Δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά: Σίδηρος (Fe), Μαγγάνιο (Mn), Βόριο (B),

Χλώριο (Cl), Ψευδάργυρος (Zn), Χαλκός (Cu).

( Στη Φύση, τα θρεπτικά συστατικά δεν εξαντλούνται από το έδαφος, καθώς τα φυτά μετά τον θάνατό τους αποσυντίθενται και τα συστατικά τους επανέρχονται στο έδαφος. Αυτό, δυστυχώς, δεν συμβαίνει στις καλλιέργειες του ανθρώπου. Όταν γίνει η συγκομιδή, το μεγαλύτερο τμήμα των φυτών συλλέγεται και απομακρύνεται από την καλλιεργήσιμη έκταση. Ως συνέπεια, η περιεκτικότητα του εδάφους στα συστατικά αυτά μειώνεται, με συνέπεια η ανάπτυξη των φυτών να μην είναι φυσιολογική και η αποδοτικότητά τους να χαμηλώνει σημαντικά. Οι αγρότες για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιούν βιολογικά ή συνθετικά λιπάσματα. Τα συνθετικά λιπάσματα κοστίζουν αρκετά και δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα στο οικοσύστημα. Τα κυριότερα οργανικά φυσικά λιπάσματα είναι η κοπριά διαφόρων, κυρίως οικόσιτων, ζώων, όπως τα πουλερικά (κότες), τα πρόβατα, οι αγελάδες και τα άλογα, και τα φύλλα που σαπίζουν, τα οποία μπορεί να έχουν υποστεί τη διαδικασία της κομποστοποίησης.)

Με την ενέργεια από την τροφή του και τα πολύτιμα στοιχεία που απορροφά με τη βοήθεια του νερού από το χώμα καταφέρνει να μεγαλώσει και να ωριμάσει (αναπτυχθεί), να στολιστεί με όμορφα άνθη, να προσελκύσει τις μέλισσες και τα έντομα.

Πότε με τη βοήθεια του αέρα και πότε με τη βοήθεια των καλών του φίλων, τα έντομα, καταφέρνει να επικονιαστεί. Να υποδεχτεί τη μαγική σκόνη (γύρη) που ξεκινάει το ταξίδι της από τους στήμονες (κεραίες) του άνθους ως το στόμιο του ύπερου (στίγμα), μέσα στο οποίο φυλάσσεται καλά το ωάριο του άνθους.

...

...

...

Μόλις η μαγική σκόνη, η γύρη, αγγίξει το ωάριο τότε συμβαίνει ένα θαύμα, η γέννηση της νέας ζωής (γονιμοποίηση του ωαρίου από τη γύρη). Το φυτό απόκτησε τους δικούς του απογόνους, τους σπόρους του. Όταν ωριμάσουν οι σπόροι θα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το μοναδικό ταξίδι της δικής τους ζωής.

......

....

....

...

Μπορείς να γίνεις κι εσύ ένας μικρός ερευνητής και να μελετήσεις τους σπόρους και τα φυτά. Τι θα χρειαστείς:

ΠΕΙΡΑΜΑ: Μελετώ τη γέννηση και την ανάπτυξη ενός φυτού

ΥΛΙΚΑ

4 κεσεδάκια από γιαούρτι

Ένα μικρό ματσάκι βαμβάκι

Μια μικρή χούφτα φακές και λίγους σπόρους από φασόλια γίγαντες

1 τετράδιο ημερολόγιο

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ

Στο πρώτο κεσεδάκι βάζουμε μια χουφτίτσα φακές, τις σκεπάζουμε με το βαμβάκι, ρίχνουμε λίγο νερό, τόσο όσο να βραχεί το βαμβάκι και το αφήνουμε σε ένα μέρος του μπαλκονιού μας που το βλέπει ο ήλιος. Φροντίζουμε το βαμβάκι να το βρέχουμε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.

Στο δεύτερο κεσεδάκι κάνουμε όλα τα παραπάνω αλλά δεν βάζουμε ούτε σταγόνα νερό.

Στο τρίτο κεσεδάκι κάνουμε όλα όσα κάναμε στο πρώτο κεσεδάκι αλλά αφήνουμε μόνιμα το κεσεδάκι σε ένα σκιερό μέρος.

Στο τέταρτο κεσεδάκι κάνουμε ότι και στο πρώτο με τη μόνη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε αντί για φακές 2-3 σπόρους φασολιών (γίγαντες κατά προτίμηση). Παιδιά μου πείραμα σημαίνει παρατήρηση, δηλαδή πρέπει να καταστρώσουμε ένα σχέδιο πώς, πότε και με ποιο τρόπο θα παρατηρούμε και θα καταγράφουμε τα αποτελέσματα της παρατήρησής μας. Ο πιο καλός τρόπος είναι να κρατάμε ένα ημερολόγιο καθημερινό που θα καταγράφουμε με λεπτομέρεια κάθε μέρα και την ίδια περίπου ώρα τις παρατηρήσεις μας για το κάθε κεσεδάκι ξεχωριστά. Τα κεσεδάκια μπορούν κατά σειρά να πάρουν τα ονόματα: Κεσεδάκι 1, Κεσεδάκι 2, Κεσεδάκι 3 και Κεσεδάκι 4. Εννοείτε ότι θα χρειαστείτε αρκετή υπομονή, υπευθυνότητα, συνέπεια και παρατηρητικότητα. Μια καλή ιδέα θα ήταν παράλληλα με το ημερολόγιο να κρατάτε ένα ημερολόγιο φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες αυτές μπορούν στο μέλλον να αξιοποιηθούν σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας και παρουσίασης φωτογραφιών, όπως είναι το Powerpoint και να κάνετε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, όπως αυτή που παρακολουθήσατε παραπάνω: Πώς γεννιέται ένα φυτό.

Έχω μεγάλη αγωνία να διαβάσω και να δω τις παρατηρήσεις και τις φωτογραφίες σας από τα ημερολόγια που θα φτιάξετε και φυσικά από τα φυτά που θα καλλιεργήσετε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ!

Leave a Reply