Ελληνικά
Φόρτωση...
Παλιότερες ιστορίες

Ονειροπαγίδα (10)

Οι ονειροπαγίδες μπορούν, σύμφωνα με το μύθο, να παγιδεύσουν τα κακά όνειρα και να προστατέψουν αυτόν/ην που κοιμάται. Καθώς κάποια παιδιά ανέφεραν πως φοβούνται τους εφιάλτες σκέφτηκα να φτιάξουμε τις δικές μας ονειροπαγίδες.

Στα παιδιά δόθηκε ένα mandala σε σχήμα λουλουδιού και η οδηγία να μη βάψουν όλα τα φύλλα με το ίδιο χρώμα αλλά να δημιουργήσουν το δικό τους σχέδιο επιλέγοντας χρώματα της αρεσκείας τους. Η βαφή του συγκεκριμένου λουλουδιού απαιτούσε από τα παιδιά συγκέντρωση, λήψη αποφάσεων (τι χρώματα να χρησιμοποιήσω, ποια φύλλα να βάψω με το ίδιο χρώμα) και επιμονή για να βαφτεί ομοιόμορφα χωρίς πολλά "ασπράκια".

 

 

 

 

Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες έπρεπε να κόψουν με το ψαλίδι τους το στρόγγυλο σχήμα, κάτι που επίσης απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και βοηθάει στην εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας των παιδιών. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Κάθε λουλούδι βγήκε πολύ ξεχωριστό και οι μαθητές/τριες κατάφεραν να κόψουν αρκετά καλά  το λουλούδι τους.

Μετά από λίγες μέρες, ολοκληρώσαμε την κατασκευή αυτή κολλώντας το σχέδιο πάνω σε πιάτο και βάζοντας κορδόνια/σχοινιά διαφορετικής υφής και μαλακότητας από 3 μικρές τρυπούλες, άσκηση που επίσης εξυπηρετεί στην ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας ενώ επίσης κολλήσαμε μικρά πον-πον και διακοσμήσαμε περισσότερο την ονειροπαγίδα.

*Κάποια παιδιά προσπάθησαν να δέσουν μόνα τους τον κόμπο!

 

Οι ονειροπαγίδες στόλισαν την τάξη μας για κάποιες μέρες πριν τις πάρουμε σπίτι για να μας προστατεύουν.

   

(ΔΕΠΠΣ-"Παιδί, δημιουργία και έκφραση")

Η λέξη ονειροπαγίδα μας έδωσε την ευκαιρία επίσης να μιλήσουμε για τις σύνθετες λέξεις, όταν δηλαδή δύο λέξεις ενώνονται και σχηματίζουν μία μεγαλύτερη λέξη. Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε ότι η μία λέξη δίνει νέο νόημα στην άλλη όταν αυτές οι δυο ενώνονται όπως δηλαδή συμβαίνει με την ονειρο-παγίδα (είναι μία παγίδα για όνειρα). Για να καταλάβουμε καλύτερα πώς λειτουργούν οι σύνθετες λέξεις φτιάξαμε μερικές δικές μας χρησιμοποιώντας κι εμείς την λέξη όνειρο. Οι λέξεις που φτιάξαμε ήταν σκέτο "όνειρο" 😉

Δείτε μερικές: Ονειροκαπέλο, ονειρομάσκα, ονειρορολόι, ονειροάνθρωπος, ονειροσαύρα, ονειροπεταλούδα, ονειροπιγκουϊνος, ονειροβιβλίο, ονειροκλέφτες, ονειρομπογιά, ονειρομαθήματα, ονειρογράμματα κ.α

Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις λέξεις για να φτιάξουμε το δικό μας "ονειροβιβλίο". Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα σας την αποκαλύψουμε αργότερα.

 

(ΔΕΠΠΣ- "Παιδί και γλώσσα")

Αφήστε μια απάντηση