Ελληνικά

Κλιματική αλλαγή στηv Ελλάδα

Πολλά κράτη δεν έχουν ιδέα, τι τους περιμένει. Ο Επιστήμονας WolfgangCramer γράφει:Στις ευημερούσες παράκτιες χώρες γίνονται αρκετά για την προστασία του οικοσυστήματος, άλλες χώρες απέχουν πολύ από αυτό. Οι χώρες της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου έχουν μικρή ικανότητα να αναλύσουν την απειλή αυτή για τα εδάφη τους, θέτοντάς τα σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η Μεσόγειος θα γίνει έρημος.Μεγάλα τμήματα της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής θα στεγνώσουν εξαιτίας της έλλειψης νερού, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό αποδεικνύεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Science. Αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα.

Η αλλαγή του κλίματος έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των κλιματικών μοντέλων των ερευνητικών κέντρων  προκύπτει, ότι εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην εύκρατη Ευρώπη και την έρημο της βόρειας Αφρικής, η χώρα μας ανήκει σε μια περιοχή που θεωρείται ότι είναι «στο κόκκινο», δηλαδή στις περιοχές που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα έχει πολλές παράκτιες περιοχές, επηρεάζεται άμεσα από την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας. Έχει ακτογραμμή, περίπου 16.300 χιλιόμετρα, η οποία είναι σχεδόν ίση με το ένα τρίτο της περιμέτρου της Γης. Από το μήκος αυτό, περίπου τα 1.000 χιλιόμετρα αποτελούν περιοχές υψηλής ευπάθειας στην κλιματική αλλαγή, εξαιτίας του κινδύνου ανόδου της μέσης στάθμης της θάλασσας, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μέχρι το 2100 από 0,2 έως 2 μέτρα.
Το γεγονός αυτό, βέβαια, έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στα παράκτια οικοσυστήματα, τις αγροτικές καλλιέργειες, στα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, στη βιοποικιλότητα, αλλά και στον τουρισμό της χώρας, εφόσον πολλές παραλίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στο μέλλον, μαζί με όλους τους οικισμούς που υπάρχουν σε αυτές.

Αν και η Ελλάδα έχει πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, αιολική και γεωθερμική), η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται στον άνθρακα. Όχι μόνο το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από 16 πεπαλαιωμένους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, αλλά η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.