Ελληνικά

Το όνομα Ursula στα λατινικά σημαίνει “μικρή αρκούδα” και μέχρι σήμερα δε γνωρίζουμε για ποιο λόγο η Disney το επέλεξε για την villain της ταινίας “Η Μικρή Γοργόνα”, ωστόσο με κάποιο τρόπο ο ίδιος ο χαρακτήρας έδωσε νέο νόημα στο συγκεκριμένο όνομα.

Η Ursula είναι η μόνη γυναίκα villain από την περίοδο αναγέννησης της Disney, δηλαδή από το 1989 ως το 1999.

Ωστόσο, στο παραμύθι Η Μικρή Γοργόνα του Hans Christian Andersen, η ‘μάγισσα της θάλασσας’ ήταν ένας ουδέτερος χαρακτήρας, ο οποίος δεν είχε καν όνομα.

 

Πριν ξεκινήσει η παραγωγή της ταινίας, οι σχεδιαστές της Disney είχαν οραματιστεί την villain τους με σχήμα φιδιού ή λιονταρόψαρου, στην πορεία όμως είδαν ένα ντοκιμαντέρ με χταπόδια και εμπνεύστηκαν από τα πλοκάμια τους για την εξωτερική εμφάνιση της Ursula. Ωστόσο, η Ursula δεν είναι χταπόδι, αλλά “Cecaelia”, ένα φανταστικό είδος πλασμάτων με 6 πλοκάμια και καταγωγή από την ασιατική και ινδιάνικη μυθολογία. Σύμφωνα, βέβαια, με την Wikipedia της Disney, οι σχεδιαστές του χαρακτήρα κατέληξαν στα 6 πλοκάμια αντί για τα 8 αφενός για λόγους οικονομίας και αφετέρου επειδή ήταν πιο εύκολο να τα τοποθετήσουν στα σκίτσα τους.

 

 

Οι εκφράσεις του σώματος της Ursula είχαν ως πηγή έμπνευσης τo χαρακτήρα της Norma Desmond (Gloria Swanson), της ξεπεσμένης σταρ από το κινηματογραφικό αριστούργημα με τίτλο Sunset Boulevard.

 

H εξωτερική της εμφάνιση, όμως, βασίστηκε στη διάσημη drag queen Divine, η οποία δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει την ταινία στους κινηματογράφους, καθώς έφυγε από τη ζωή ένα χρόνο πριν την πρεμιέρα της.

 

Επίσης, ο στιχουργός Howard Ashman, που είχε φανταστεί τη σχέση της Ursula με τον Τρίτωνα σαν σαπουνόπερα, είχε ως πηγή έμπνευσης για την villain της Μικρής Γοργόνας την πρωταγωνίστρια της “Δυναστείας”, Joan Collins.

 

 

 

Η πρώτη επιλογή για τη φωνή της Ursula ήταν η ηθοποιός των The Golden Girls, Bea Arthur, ωστόσο ο ατζέντης της απέρριψε την ιδέα, κι έτσι τη φωνή της στο χαρακτήρα δάνεισε η Pat Carroll.

Στο βιβλίο της Serena Valentino “Poor Unfortunate Soul: A Tale of the Sea Witch“, το οποίο αφηγείται την ιστορία της Ursula, αποκαλύπτεται ότι η μάγισσα, αδερφή του βασιλιά Τρίτωνα, υιοθετήθηκε από έναν ψαρά και μεγάλωσε χωρίς να γνωρίζει τις δυνάμεις της. Όταν αυτές αποκαλύφθηκαν, το χωριό στράφηκε εναντίον της και αποπειράθηκε να την κάψει, με αποτέλεσμα η Ursula να μισήσει τους ανθρώπους. Στο ίδιο βιβλίο αποκαλύπτεται ότι η Ursula έχει μεγάλη κόντρα με την Maleficent.

 

 

Σύμφωνα με το βιβλίο Disney Villains: The Top Secret Files, η Ursula απολάμβανε τα γκουρμέ γεύματα του παλατιού (πριν εκδιωχθεί από αυτό) με πάθος, ενώ στο μιούζικαλ της Μικρής Γοργόνας η Ursula εξομολογείται πως το μόνο πράγμα που της λείπει από την παλιά της ζωή είναι ο μπουφές του παλατιού του Τρίτωνα (κι εμάς στη θέση της αυτό θα μας είχε πονέσει, να πούμε την αλήθεια).

 

 

2 σχόλια στο “10 πράγματα που δε γνωρίζατε για την Ursula”

Αφήστε μια απάντηση