Οι ιστορίες που προβλήθηκαν από τη Disney έχουν σημαδέψει τα παιδικά μας χρόνια και συνεχίζουν να σημαδεύουν και τις νεότερες γενιές. Ευχάριστες αναμνήσεις έχουμε, λοιπόν, αλλά γύρω από αυτές έχουν δημιουργηθεί και πολλές… διαμάχες!
Και οι περισσότερες γύρω από τις πριγκίπισσες!
Ας δούμε ορισμένες που μπορεί να μην γνωρίζαμε ή να μην είχαμε καν σκεφτεί:
Σταχτοπούτα: Η ξανθιά, πανέμορφη κοπέλα αποτελεί ένα κλασικό πρότυπο. Χάνει τη μητέρα της ο πατέρας της φτιάχνει τη ζωή του ξανά, αλλά η καινούρια του σύζυγος φέρεται στην πρωταγωνίστρια με τον πιο άσχημο τρόπο. Ώσπου το παλάτι διοργανώνει έναν χορό. Εκείνη έυχεται να μπορούσε να πάει και με τη βοήθεια της νεραϊδονονάς της η ευχή της πραγματοποιείται. Αυτόματα, όμως, κάποιος κάνει τη σκέψη γιατί η Σταχτοπούτα δεν ευχήθηκε νωρίτερα για να σωθεί από τα μαρτύρια που την επέβαλε η μητριά της;
Αυτό θεωρείται το πιο ρηχό μήνυμα του παραμυθιού καθώς η Σταχτοπούτα δεν παλεύει για όσα της ανήκουν, αλλά βρίσκει ένα σύζυγο, έναν πρίγκιπα για να γίνει ελεύθερη. Με αυτό το σκεπτικό τα κοριτσάκια που την είχαν ως πρότυπο περίμεναν πάντα κάποιον άντρα για να νιώσουν δυνατές και ελεύθερες…
Ωραία Κοιμωμένη: Πολλά χρόνια πριν σε ένα βασίλειο γεννιέται μια μικρή πριγκίπισσα. Οι γονείς της για να εξασφαλίσουν την ομόνοια και τη δύναμη ανάμεσα στο δικό τους και ένα γειτονικό βασίλειο συμφωνούν σε έναν γάμο μεταξύ της νεογέννητης Αυγής και του μικρού πρίγκιπα Φίλιππου από την κοντινή αυτοκρατορία. Την χαρά τους θα χαλάσει η κακιά μάγισσα η οποία θα καταραστεί την πριγκίπισσα με θάνατο στα 16 χρόνια. Κατάρα η οποία θα αλλάξει μόνο από τις νεράιδες νονές της μικρής. Έτσι αντί να πεθάνει η Αυγή πέφτει σε έναν βαθύ ύπνο και ξυπνά μόνον όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος την αναζητήσει και της δώσει το φιλί της πραγματικής αγάπης.
Το ενοχλητικό εδώ είναι ότι κανονίζεται ένας γάμος ανάμεσα σε δυο παιδιά τα οποία είναι ανήλικα και, φυσικά, δεν έδωσαν ποτέ τη συγκατάθεσή τους, ενώ για να ξυπνήσει η Ωραία Κοιμωμένη από τον λήθαργό της το μόνο γιατρικό είναι το φιλί από τον πρίγκιπα. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, τη λύση στο πρόβλημα δίνει ένας πρίγκιπας…
Άριελ: Η Άριελ είναι μια κοκκινομάλλα, επαναστάτρια γοργόνα η οποία λαχταρά να ζήσει στη στεριά. Την επιθυμία της αυτή κάνει ακόμα δυνατότερη ο ξαφνικός της έρωτας για έναν πρίγκιπα που βλέπει πάνω σε ένα καράβι. Αψηφά, λοιπόν, τις εντολές του βασιλιά πατέρα της και κλείνει μια συμφωνία με την μάγισσα της θάλασσας. Χάνει τη φωνή της και αποκτά πόδια. Βγαίνει στη στεριά παρατώντας την οικογένειά της και γνωρίζει τον πρίγκιπα.
Εκείνος δείχνει να την ερωτεύεται ακόμα και χωρίς να την ακούσει, προωθώντας έτσι τα πρότυπα που θέλουν την εμφάνιση να κερδίζει τα πάντα και στέλνοντας μηνύματα στα μικρά κοριτσάκια να μην υπακούν τις συμβουλές των γονιών τους και να εγκαταλείπουν χωρίς προειδοποίηση την οικογενειακή εστία…
Χιονάτη: Η κακιά βασίλισσα ζηλεύει την ομορφιά της θετής της κόρης γι’ αυτό και διατάζει έναν κύνηγό να την παρασύρει στο δάσος και να τη σκοτώσει. Όταν μετά από καιρό ανακαλύπτει ότι εκείνη είναι ζωντανή και ζει σε μια καλύβα με 7 νανους αποφασίζει να μεταμορφωθεί σε γριούλα και να πρσφέρει στη Χιονάτη ένα δηλητηριασμένο μήλο. Εκείνη το δαγκώνει, αλλά αντί να πεθάνει πέφτει σε έναν βαθύ ύπνο. Και ποιος τη σώζει; Το φιλί ενός πρίγκιπα…
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ιστορία της Χιονάτης υποβαθμίζει τον ρόλο της γυναίκας, αφού εκείνη με το που βρίσκει την καλύβα στο δάσος ξεκινά τη φασίνα, ενώ και σε αυτή την περίπτωση η λύση δίνεται από έναν άνδρα…
Γιασμίν: Η μελαχρινή κόρη του Σουλτάνου της Άγκραμπα έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις κατά καιρούς με τη σημαντικότερη να είναι εκείνη της εμφάνισής της. Υποτίθεται πως εκπροσωπεί τις γυναίκες του αραβικού κόσμου, αλλά η εμφάνισή της δεν θυμίζει σε τίποτα κάποια από αυτές. Η εκτεθειμένη κοιλιά της, το χρώμα του δέρματός της, ακόμα και η μύτη της είναι διαφορετική από τις γυναίκες που ζουν σε εκείνες τις περιοχές του κόσμου.
Επιπλεόν, ενώ τα σημάδια δείχνουν πως η Γιασμίν είναι μια δυναμική πριγκίπισσα αποδεικνέται ότι είναι μια κακομαθημένη κοπέλα η οποια “χαλάει” την ευγενική εικόνα των πριγκιπισσών…
Belle: Μια πανέμορφη κοπέλα ζει με τον πατέρα της, ο οποίος φυλακίζεται από ένα τέρας στο κάστρο του μέσα στο δάσος. Εκείνη τρέχει να τον σώσει και ως αντάλλαγμα για τη δική του ελευθερία γίνεται εκείνη φυλακισμένη του τέρατος. Τελικά, το ερωτεύεται και εκείνο μεταμορφώνεται σε έναν πανέμορφο πρίγκιπα.
Σε αυτή την περίπτωση πολλοί υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη σχέση βασίζεται στο σύνδρομο της Στοκχόλμης, κατά το οποίο το θύμα ερωτεύεται τον απαγωγέα του και επιθυμεί να μείνει μόνο μαζί του…
Ποκαχόντας: Η ταινία βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία και στη σχέση της ινδιάνας Ποκαχόντας με τον στρατηγό Σμιθ. Ωστόσο, ενώ η ταινία έχει πάρει πολύ θετικές κριτικές οι ιθαγενείς αντιδρούν διότι η ιστορία έχει παραποιηθεί αρκετά, αφού η σχέση της Ποκαχόντας και του Σμιθ έμοιαζε περισσότερο με εκείνη ενός πατέρα με την κόρη του παρά με εκείνη ενός ζευγαριού.
Ισχυρίζονται ακόμα ότι ο πολιτισμός και οι αλήθειες τους δεν παρουσιάζονται όπως είναι. Φαίνονται άγριοι και…τρελοί που μιλούν με ζώα και με δέντρα!
Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο ρόλος των πριγκιπισσών της Disney αμφισβητείται εξαρχής. Τα πρότυπα που η Disney έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια δεν θεωρούνται καθόλου θετικά. Οι πριγκίπισσες είναι κολλημένες με την αγάπη και τους άντρες. Τους ενδιαφέρει μόνο η εμφάνισή τους και τα πάρτυ. Οι πριγκίπισσες όμως της ζωής είναι κάτι παραπάνω από αυτό, σωστά;
Εσείς συμφωνείτε με τα παραπάνω;
Τέλειο άρθρο! Σου αρέσει η Disney?
https://blogs.e-me.edu.gr/a566782/
Το blog μου!
το μπλογκ σου το παρακολουθω και ειναι τελειο!!!!!!!!!!!!!!!!
Επεισης μου αρεσει η Disney
Φανταστικό άρθρο!!! Θα χαιρόμουν και εγώ αν παρακολουθούσες και το δικό μου blog!!! https://blogs.e-me.edu.gr/a717393/
ενταξει