Ελληνικά

Από: Αργυρώ Μαυρίδου!!!!

 

ΆΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

 

Οι Άγιοι Ανάργυροι ονομάστηκαν έτσι γιατί πρόσφεραν βοήθεια στους συνανθρώπους τους χωρίς να παίρνουν κάποια αμοιβή και ήτανε 20 συνολικά .Υπάρχουνε και άλλοι άγιοι οι οποίοι ονομάστηκαν: Κοσμάς και Δαμιανός, Κύρος και Ιωάννης, Παντελεήμων και Ερμόλαος, Σαμψών και Διομήδης. Όλοι τους ήταν ανά δυο  μεταξύ τους αδέρφια . Οι Άγιοι έκαναν κανόνα τις ζωής τους και εφάρμοσαν αυτά που είπε ο Κύριος.

Ήτανε γιατροί και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλόκερδος . Θεράπευαν με την προσευχή τους όταν οι ανθρώπινες δυνάμεις δεν μπορούσαν να προχωρήσουν παραπέρα και να κάνουνε καλά τον άρρωστο όταν υπήρχε κάποια πολύ σοβαρή ασθένεια. Αλλά για να κρύβουνε το χάρισμα τους λέγανε πως τους θεραπεύσανε με φάρμακα ,αυτό το έκαναν μόνο από ταπείνωση για να μην θαυμάζονται από τους ανθρώπους .Όλοι τους η ζωή ήταν διακονία, προσφορά και θυσία στον βωμό της ανιδιοτελούς αγάπης.

Στην εκκλησία τους τιμούμε με έβδομη σειρά κατά την ακολουθία της προσκομιδής .Τα ονόματα Κοσμάς , Δαμιανός τιμούντε από την εκκλησία τρεις φορές τον Χρόνο, μία στης 1 Ιουλίου οπου οι άγιοι αυτοί κατάγονται από την Ρώμη, αλλά και στις 1 Νοεμβρίου . Στις 17 Οκτωβρίου  γιορτάζουν  Κοσμά και Δαμιανού, Λεοντίου, Ανθίμου και Ευπρεπίου των Μαρτύρων .Όμως υπάρχουν και άλλοι  άγιοι που η  μνήμη τους τιμάτε ξεχωριστά. Το όνομα τους Ανάργυρος είναι σύνθετο από το στερητικό αν- και άργυρος που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «χωρίς χρήματα ». Επίσης θεωρούνται προστάτες τον φαρμακοποιών και των Ιατρών.

 

 

ΚΟΣΜΑΣ – ΔΑΜΙΑΝΟΣ                 Γιορτάζουν 1 Ιουλίου

 

🔅Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ,έζησαν την εποχή που βασιλεύανε ο αυτοκράτορας Καρίνος και ο αυτοκράτορας Νουμεριανός το 284 μ. χ Κατάγονταν από την Ρώμη και ήταν αδέρφια . Σπούδασαν και οι δύο την ιατρική επιστήμη, καθώς είχανε κοινές κλίσεις και ικανότητες. Αυτό τους έκανε να είναι ακόμα ποιο αγαπημένοι και ενωμένοι μεταξύ τους. Στα χρόνια των σπουδών τους αναφέρετε  ότι γνώριζαν μόνο δύο δρόμους, έναν που πήγαινε στην εκκλησία και έναν που οδηγούσε στην γνώση και στα πανεπιστήμια .Ως αποτέλεσμα αυτό είχε να γίνουν πολύ καλοί επιστήμονες και σωστοί Χριστιανοί.

🔅Όταν τελείωσαν τις σπουδές τους ξεκίνησαν την εξάσκηση της επιστήμης τους ,στην οποία αφιερώθηκαν .Θα μπορούσαμε να πούμε πως πιο πολύ δούλευαν φιλανθρωπικά παρά με σκοπό να πάρουνε χρήματα. Έτρεχαν και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους ανιδιοτελώς , περισσότερο στους φτωχούς παρά στους πλούσιους .Αυτό το έκαναν γιατί έλεγαν πως οι πτωχοί τους είχανε περισσότερη ανάγκη. Επίσης όταν κάποιος πλούσιος τους πίεζε να πάρουνε τα χρήματα που τους πρόσφερε ,αυτοί δεν τα δεχόντουσαν αλλά του έλεγαν να τα δώσει σε κάποιον φτωχό ο οποίος θα τα είχε περισσότερη ανάγκη .Οι Άγιοι Ανάργυροι δεν κοιτούσαν να θεραπεύσουν μόνο την σωματική υγεία του ανθρώπου αλλά και την ψυχική, αυτό το κατάφερναν μέσα από την διδασκαλία του αληθινού Θεού .  Επιθυμούσαν να τους  κάνουν  πολίτες της βασιλείας  των ουρανών κηρύσσοντάς τους.

🔅 Τα έργα και η πίστη των αγίων προκάλεσαν την  οργή του διαβόλου ,ο οποίος έβαλε τον  φθόνο στης ψυχές τον υπόλοιπων ιατρών αλλά και στην ψυχή του δασκάλου τους ,που τους είχε μάθει την επιστήμη. Ο ίδιος τους κατηγόρησε για μαγεία και τους πήγε στον αυτοκράτορα Καρίνο.  Ο αυτοκράτορας προσπάθησε να τους πείσει να αλλάξουνε πίστη απειλώντας τους με βαριά βασανιστήρια . Όμως οι άγιοι δεν άλλαξαν γνώμη .Την ώρα που τους απειλούσε ο αυτοκράτορας του γύρισε το κεφάλι 180ο  μοίρες και κοιτούσε στην πλάτη . Αυτοί τον αιθεράπευσαν από την ασθένεια. Βλέποντας αυτό το θαύμα αλλά και την θεραπεία του άλλαξε την πίστη του ο ίδιος αλλά και όλοι οι παρευρισκόμενοι. Ο δάσκαλος τους  με την πρόθεση να μαζέψουνε βότανα τους ανέβασε στο βουνό οπού τους σκότωσε με λιθοβολισμό.

🔅 Μετα τον θάνατο τους αν και ανέβηκαν στον ουρανό συνέχισαν να κάνουνε θαύματα τα λείψανά τους. Θεράπευαν και θαυματουργούσαν τις ψυχικές και σωματικές αρρώστιες όσον ανθρώπων με πίστη προσκυνούσαν και ασπάζονταν τα λείψανά τους αλλά και όσων επικαλούνταν την χάρη τους  .Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς – Δαμιανός τιμούντε στις 1 Ιουλίου.

                                                                          

ΘΑΥΜΑΤΑ

Προς τιμήν των Αγίων Αναργύρων χτίστηκε ένα εκκλησάκι. Οι οικογένειες σφάζουν αρνιά και τα προσφέρουν στους αγίους για να έχουν την βοήθεια και την προστασία τους. Οι παλιοί λένε ότι οι Άγιοι προστατεύουνε το χωριό τους. Πόλοι πιστοί  είχανε δει ένα φως να γυρνάει γύρω από το εκκλησάκι ,σε αυτόν τον ναό έχουν γίνει διάφορα θαύματα .

🌸🌸🌸

Ήτανε ένας χωρικός ο οποίος έφραξε το χωράφι του που ήταν δίπλα από το εκκλησάκι. Το βράδυ που κοιμόταν εμφανίστηκαν στον ύπνο του η άγιοι Ανάργυροι και του είπαν να το ξεφράξει . Όμως αυτός δεν τους άκουσε και την επόμενη μέρα δεν το ξέφραξε. Όταν ήρθε το βράδυ ένιωσε κάτι πολύ δυνατό να πατάει την κοιλιά του ,φοβήθηκε και την επόμενη μέρα έβγαλε τον φράχτη  και έγινε τελείως καλά.

 

🌸🌸🌸

Κάποιος χωρικός σε τροχαίο χτύπησε πολύ βαθιά το πόδι του και οι γιατροί έλεγαν ότι  είναι τόσο χάλια και πως  μπορεί να χρειάζονταν  του το κόψουνε . Ωστόσο ο χωρικός είχε μεγάλη πίστη και δεν έχασε τις ελπίδες του. Έτσι πήγε να πάρει λάδι από το καντήλι των αγίων Αναργύρων .Το άλειψε πάνω στην πληγή του και παρακαλούσε τους αγίους να του το γιατρέψουν . Η πληγή σιγά σιγά έκλινε και ο χωρικός τους υποσχέθηκε ότι θα πηγαίνει κάθε φορά στην εκκλησία .

 

🌸🌸🌸

Κάποιος το έτος 2003 υπέφερε πολύ από το στομάχι του .Οι γιατροί του έδιναν διάφορα φάρμακα αλλά δεν είχανε κανένα αποτέλεσμα. Το 2004 οι γιατροί του έδωσαν παραπεμπτικό και έκανε αξονική εξέταση .Η εξέταση έδειξε πως είχε κάτι σαν πορτοκαλί στο στομάχι .Τον Ιούνιο του 2005 η κατάστασή του χειροτέρεψε .Ο γιατρός του έδωσε παραπεμπτικό για να κάνει γαστροσκόπηση. Στις 20 Ιουνίου του ήρθε θεία φώτιση και θυμήθηκε πως από την αρχαιότητα οι πολεμιστές έριχναν λάδι στην πληγή τους για να θεραπευθούν. Έτσι άρχισε να πίνει κάθε πρωί από ένα κουτάλι λάδι. Στις μία Ιουλίου είχε τρομερούς πόνους ,το πρωί πήγε μόνο μέχρι τον φούρνο να πάρει τα πρόσφορα και όλοι την υπόλοιπη μέρα κυλιότανε από τους πόνους .Η επόμενη μέρα ήτανε Κυριακή αλλά είπε στην γυναίκα του πως δεν θα πάει στην εκκλησία γιατί πονούσε πολύ. Ξαπλωμένος στο κρεβάτι αισθανόταν πως είχε ένα πορτοκαλί σιδερένιο και βαρύ μέσα στο στομάχι .Όταν γύριζε αριστερά ένιωθε πως γύριζε και αυτό μαζί αλλά και από τα δεξιά το ίδιο. Το βράδυ κάνανε την προσευχή τους και πριν πούνε το «Δι’ ευχών» επικαλέστηκε την  βοήθεια των αγίων Αναργύρων .Όταν έκλισε τα μάτια του είδε πως βρισκόταν σε χειρουργικό κρεβάτι   και ότι δίπλα του ήταν δύο γιατροί οπου σκάλιζαν κάτι στο στομάχι του . Πρόσεξε όμως πως οι γιατροί από μέσα φορούσαν πετραχήλια ,ταράχτηκε και άνοιξέ τα μάτια του.  Τα ξαναέκλεισε και είδε πάλι το ίδιο σκηνικό . Δύο γιατροί  ήταν από πάνω του. Ο πρώτος είχε κοντά γένια και ήταν ψηλός, ο δεύτερος  ήταν κοντούλης και γηραλέος . Ο ψηλός γιατρός που ήταν πάνω από το κεφάλι του έκανε κάτι στο στομάχι του όμως αυτός αισθανόταν μόνο τα δάχτυλα να τον ακουμπάνε. Επίσης του είπε να συνεχίσει να πίνει λάδι κάθε πρωί  όπως έκανε πριν. Το πρωί ξύπνησε υγιέστατος και είπε στην γυναίκα του ότι θα  πάνε  μαζί στην εκκλησία και πως είναι πολύ καλά.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Διαβάζοντας τον βίο τον αγίων Αναργύρων συγκλονίστηκα με την αφιλοκέρδεια τους αλλά και με την  απλόχερη προσφορά τους προς τους ανθρώπους . Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε  το πώς συνδύασαν την θρησκεία και την επιστήμη με τόσο τέλειο τρόπο και έφτασαν σε αυτά τα σημεία της αγιότητας. Αυτό ωστόσο που πρέπει να σημειωθεί είναι η τόση αγάπη που είχαν αλλά και η δίψα να βοηθήσουνε τον συνάνθρωπό τους όπως μπορούσαν .Ο καθένας μας θα μπορούσε να έχει παράδειγμα του αυτούς τους αγίους αλλά και να γίνει μιμητής τον καλών πράξεων τους. Κατά την γνώμη μου αυτό που θα  ήταν καλό να κρατήσουμε αλλά και να πράξουμε είναι να βοηθάμε τους γύρο μας χωρείς να περιμένουμε ανταμοιβή αλλά από την καρδιά μας.   Είναι πολύ σημαντικό το να πιστεύουμε σε αυτούς γιατί έχουμε κάποιο βοηθητικό στήριγμα στης δυσκολίες μας αλλά και από κάπου να αντλούμε ελπίδα. Τώρα στις μέρες μας τους χρειαζόμαστε δίπλα μας για  να καταφέρουμε να  αντιμετωπίσουμε αυτήν την ασθένεια που κυβερνάει τον κόσμο.

 

 

 

 

Πηγές :

 

 

 

3 σχόλια στο “ΆΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ”
  1. Ήταν πολλοί καλοί άνθρωποι!! (Αυτή είναι η Ιστορία μας)!!! Αλλά οι άγιοι Ανάργυροι γιορτάζουν και 1 Νοεμβρίου (πιστεύω πως έπρεπε να το συμπεριλάβεις στο άρθρο!! Επίσης ποιος έγραψε το άρθρο γιατί λέει από Αργυρώ Μαυρίδου όχι Αναστασία!! Σε τρέλανα στις ερωτήσεις ε; Θα χαιρόμουν να μου απαντήσεις!!

    1. Αρχική το άρθρο το έγραψε η αδερφή μου.
      Επισεις αναφερη οτι γιορτάζουν και αλλες ημερομηνίες παρο ολα αυτα ο Κοσμάς και Δαμιανός που γιορτάζουν 1 Ιουλίου ειναι αλλοι απο αυτους που γιορτάζουν τον Νοέμβριο

Αφήστε μια απάντηση