Γεωλογικοι αιωνες

Ορολογἰα : Οι γεωλογικοἰ αιὠνες είναι μια μονἀδα μἐτρησης του χρὀνου στην γεωλογἰα(υπἀρχει περἰπτωση να ακοὐσουμε τον ὀρο αυτὀ και στην αρχαιολογἰα και σε ἀλλες επἰστημες) ὀπως εἰναι και οι γεωλογικἐς περίοδοι ἠ οι γεωλογικοἰ μεγααιὠνες.

<<Πὀσοι γεωλογικοἰ αιὠνες υπἀρχουν;>>: Υπἀρχουν 6, ο Προτεροζωικὀς, ο Παλαιοζωικὀς, ο Μεσοζωικὀς και ο Καινοζωικὀς, ο Αρχαιοζωικὀς και ο Καταρχαιοζωικὀς ἠ αλλιὠς Αἰδαιο.

<<Τἰ συμβολἰζει την κἀθε περἰοδο;>>: Ο κἀθε αιὠνας εἰναι μια περἰοδος οι οποιες ξεκινἀνε και τελειὠνουν σε κἀτι σημαντικὀ που συνἐβη για τον πλανἠτη μας:

Ο Καταρχαιοζωικὀς ἠ Αἰδαιο αρχἰζει πριν απὀ 4,6 δισεκατομὐρια χρὀνια κατα τον σχηματισμὀ της Γἠς, την περἰοδο κατἀ την οποἰα ὀλα ἠταν ρευστἀ και τελειὠνει 4 δισεκατομὐρια χρὀνια πριν απὀ σἠμερα.

Ο Αρχαιοζωικὀς εκτεἰνεται απὀ τα τἐλη του Καταρχαιοζωικοὐ δηλαδἠ 4 δισεκατομὐρια χρὀνια πριν εὠς 2,5 δισεκατομὐρια χρὀνια πριν. Κατἀ την περἰοδο αυτοὐ του αιὠνος υπἠρχε ζωἠ ως βακτἠρια ὀμως, καθὠς ἐχουν βρεθεἰ υπολεἰματα κυανοβακτηρίων.

Ο Προτεροζωικὀς αιὠνας εκτεἰνεται απὀ 2,5 δισεκατομὐρια χρονια πριν απὀ σἠμερα εὠς 542 εκατομὐρια χρὀνια απὀ σἠμερα. Κατἀ την διαρκεἰα του ἀρχισε να υπἀρχει οξυγὀνο  στην ατμὀσφαιρα της Γης, επίσης σχηματίστηκαν οι πρώτοι πολυκύτταροι οργανισμοι οι τριλοβίτες και τα αρχαιοκύαθα.

Ο Παλαιοζωικός αιώνας καλύπτει την περιόδο από περίπου 542 εώς 251 εκατομμύρια πριν απὀ σἠμερα, τὀτε ἐκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα έντομα και αμφίβια, όπως ο ιχθυόστεγος. Σχηματίστηκαν τα πρώτα δάση από σποριόφυτα, όπως οι γιγαντιαίες φτέρες και τα βρύα. Στην αρχή του Παλαιοζωικού εμφανίστηκαν ξαφνικά, με την Κάμβρια έκρηξη, σχεδόν όλες οι συνομοταξίες των ασπόνδυλων. Δεν υπήρχε ακόμα χερσαία ζωή. Μια ποικιλία φυκών ευημέρευσε στην θἀλασσα. Εμφανίστηκαν τα μαλάκια και τα αρθρόποδα, όπως οι τριλοβίτες και τα καρκινοειδή μαζί με τα πρώτα ιχθυόμορφα σπονδυλωτά. Κοραλλιογενείς ύφαλοι άρχισαν να σχηματίζονται στους ωκεανούς, ενώ οι νότιες ήπειροι μετατοπίστηκαν προς τους πόλους.Εμφανίστηκαν, επίσης, οι πρώτοι οδοντοφόροι ιχθύες ὀπως οι καρχαρίες και φὐσικα πολλά άλλα είδη αφθονούσαν στις θάλασσες  όπως ο ιχθυόστεγος επἰσης σχηματίστηκαν τα πρώτα δάση από σποριόφυτα, όπως οι γιγαντιαίες φτέρες και τα βρύα και ἐκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα έντομα και αμφίβια,

Ο Μεσοζωικός αιώνας αρχἰζει  251 εκατομμύρια χρόνια πριν, και τελειώνει 65,5 εκατομμύρια χρόνια πριν.Κατά την διάρκεια του μεσοζωικού αιώνα εμφανίστηκαν πολλά νέα είδη, όπως οι Δεινόσαυροι , τα πρώτα θηλαστικά , τα πτηνά και τα σπερματόφυτα . Ο Μεσοζωικός αιώνας τελειώνει με μαζική εξαφάνιση ειδών στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου. Σ' αυτή την μαζική εξαφάνιση που έπληξε κυρίως τα είδη της ξηράς και εξαφανίστηκαν και οι Δεινόσαυροι.

Ο Καινοζωικός αιώνας είναι ο γεωλογικός αιώνας στον οποίο ανήκει η σημερινή εποχή,καλύπτοντας τη χρονική περίοδο από 66 εκατομμύρια χρόνια πριν μέχρι σήμερα. Ο καινοζωικός αιώνας είναι γνωστός και ως η Εποχή των Θηλαστικών και η Εποχή των Πτηνών, εξαιτίας της κυριαρχίας των μεγάλων θηλαστικών και πτηνών, όπως ο εντελόδοντας, το παρακεραθήριο, ο γαστρόρνις και ο βασιλόσαυρος. Η εξαφάνιση πολλών ομάδων μεγάλων διάψιδων, όπως οι δεινόσαυροι, οι πλησιόσαυροι και οι πτερόσαυροι, επέτρεψε στα θηλαστικά και στα πτηνά να διαφοροποιηθούν και να γίνουν η κυρίαρχη πανίδα, ακόμη και σήμερα.

Leave a Reply