«O καπελομένος πιγκουίνος»

«O καπελομένος πιγκουίνος»

Copyright: Μονομμάτου Ειρήνη, εικαστικός (14.5.2020)

Χαρούμενη μέρα, παιδιά!

Εύχομαι να είστε όλοι καλά και να ζωγραφίζετε!

Στην σημερινή μας δημιουργική εργασία θα φτιάξουμε έναν πιγκουίνο που φοράει το καπέλο του για να βγει βόλτα στον ήλιο!

Γι' αυτή την εύκολη, γρήγορη και διασκεδαστική κατασκευή θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:

(α) ένα ρολό χαρτί (μικρό)

(β) ένα λευκό χαρτόνι (χοντρό)

(γ) μία κόλλα λευκό χαρτί

(δ) ψαλίδι

(ε) μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές

Λοιπόν, ξεκινάμε;

1ο βήμα:

Παίρνουμε το ρολό χαρτί και το αλείφουμε προσεκτικά με κόλλα σε όλη την επιφάνεια του (Εικόνες 1-2).

2ο βήμα:

Έπειτα, τυλίγουμε με το χαρτόνι μας - ή εναλλακτικά με μία κόλλα λευκό χαρτί - ώστε να καλύψει τελείως την επιφάνεια από το ρολό (Εικόνα 3).

3ο βήμα:

Με το ψαλίδι κόβουμε δεξιά και αριστερά το χαρτόνι (ή το χαρτί) που περισσεύει. Έτσι, έχουμε το ρολό μας καλυμμένο με το λευκό χαρτόνι (ή χαρτί) και μπορούμε πλέον να ζωγραφίσουμε τον πιγκουίνο μας (Εικόνες 4-5)!

4ο βήμα:

Χρωματίζουμε με μαρκαδόρους (ή ξυλομπογιές εάν το προτιμάτε) τον πιγκουίνο μας. Όπως θα δείτε στην Εικόνα 6 μπορούμε να σχεδιάσουμε σε ένα κομμάτι χαρτόνι (ή και σε λευκή κόλλα χαρτί) τα επιμέρους χαρακτηριστικά στοιχεία του σώματος του πιγκουίνου. Σχεδιάζουμε δηλαδή την μύτη του (ανάποδο τρίγωνο), τα μάτια του, τα πόδια καθώς και τις δύο φτερούγες του! Όλα αυτά τα χρωματίζουμε με τα χρώματα που επιθυμούμε, τα κόβουμε προσεκτικά με το ψαλίδι και με την κόλλα τα κολλάμε επάνω στο λευκό ρολό! Αυτό ήταν! Ο πιγκουίνος μας έχει σχηματιστεί (Εικόνες 7-8)! Διευκρίνηση: τα πόδια τα στερεώνουμε βάζοντας κόλλα στην εσωτερική μεριά του ρολού ώστε να μένουν σταθερά.

5ο βήμα:

Στο σημείο αυτό, ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το καπέλο του πιγκουίνου! (α) Παίρνουμε αρχικά ένα κομμάτι χαρτόνι, βάζουμε επάνω του το ρολό μας (τον πιγκουίνο) και με ένα μολύβι σχεδιάζουμε γύρω γύρω την περίμετρο του. Έτσι λοιπόν, ένας κύκλος έχει σχηματιστεί! Έπειτα, εντός του κύκλου, με το μολύβι μας τραβάμε δύο ίσιες γραμμές χιαστί. (β) Στη συνέχεια, γύρω από την περίμετρο του κύκλου σχηματίζουμε έναν ακόμη μεγαλύτερο κύκλο, ο οποίος είναι στην ουσία το γείσο του καπέλου. Έπειτα, παίρνουμε το ψαλίδι μας (ιδανικά κοπίδι) και κόβουμε ακριβώς επάνω στις χιαστί γραμμές του εσωτερικού κύκλου που έχουμε σχεδιάσει. Όπως μπορούμε να δούμε και στην δεύτερη εικόνα έχουν πλέον σχηματιστεί τέσσερα τριγωνικά κομματάκια τα οποία και τραβάμε προς τα πάνω. (γ) Προκειμένου να ολοκληρωθεί το καπέλο του πιγκουίνου κάνουμε τα εξής βήματα: 1. με το ψαλίδι κόβουμε ολόγυρα από το γείσο • 2. παίρνουμε ένα άλλο κομμάτι χαρτόνι και φτιάχνουμε έναν μικρό κύλινδρο • 3. κόβουμε ένα σχετικά μακρόστενο κομμάτι από χαρτόνι, το οποίο είναι το σκέπαστρο του κυλίνδρου • 4. κόβουμε μία μακρόστενη λωρίδα χαρτί, η οποία και είναι η κορδέλα του καπέλου.

6ο βήμα:

Ήρθε η στιγμή να ενώσουμε τα επιμέρους κομμάτια του καπέλου! Παίρνουμε το κεντρικό μέρος του καπέλου και το τοποθετούμε μέσα στο ρολό (το κύριο σώμα του πιγκουίνου) με τα τέσσερα τριγωνικά του κομμάτια να είναι γυρισμένα προς τα μέσα. Έπειτα, στην οπή εφαρμόζουμε το κυλινδρικό κομμάτι στερεώνοντας το με κόλλα κι από πάνω κολλάμε επίσης το μακρόστενο κομμάτι χαρτόνι που αποτελεί το άνω τμήμα του καπέλου, το οποίο και κόβουμε ακολουθώντας την περίμετρο του κυλίνδρου. Τέλος, προσθέτουμε την κορδέλα! Το καπέλο μας είναι έτοιμο!

Πάντα χρησιμοποιούμε στις κατασκευές μας τα χρώματα που αγαπάμε!

Ο καπελομένος πιγκουίνος είναι έτοιμος να πάει την βόλτα του στον ήλιο!

«O-καπελομένος-πιγκουίνος»_Μονομμάτου-Ειρήνη_14.5.2020

 

Leave a Reply