Επίσκεψη στο ΜΕΤ Πάτρας

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής και με αφορμή το κεφάλαιο «Ηλεκτρισμός», οι μαθητές της Ε' τάξης είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μία εκπαιδευτική εμπειρία που συνδύασε τη θεωρία με την πράξη. Επισκεφτήκαμε το ΜΕΤ (Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας) στην Πάτρα, όπου συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όταν ο Ηλεκτρισμός τον Μαγνητισμό Συνάντησε».

 

Το πρόγραμμα αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη μαγεία του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού μέσα από εντυπωσιακά πειράματα και διαδραστικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, παρακολουθήσαμε πειράματα που εξηγούσαν τις βασικές αρχές του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού, όπως η δημιουργία ηλεκτρικών κυκλωμάτων και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ηλεκτρικών φορτίων και μαγνητικών πεδίων.

Οι γνώσεις που αποκτήσαμε έγιναν πιο κατανοητές και ενδιαφέρουσες μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες. Είχαμε την ευκαιρία να πειραματιστούμε με διαφορετικές συσκευές, να παρατηρήσουμε τις αντιδράσεις των υλικών και να κατανοήσουμε πώς οι δύο αυτές δυνάμεις, ο ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός, συνεργάζονται στην καθημερινή μας ζωή.

Φεύγοντας από το ΜΕΤ, είχαμε γεμίσει με νέες γνώσεις και πολλές εμπειρίες. Η επίσκεψη αυτή ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος να κατανοήσουμε καλύτερα τις βασικές αρχές του φυσικού κόσμου και να συνδέσουμε τη θεωρητική μάθηση με τη διαδραστική εξερεύνηση, δημιουργώντας έτσι μία πιο ζωντανή και ενδιαφέρουσα αντίληψη για την επιστήμη.

Δημιουργία Μουσικών Οργάνων και Ανάλυση Ποιημάτων στην Γλώσσα

Στο μάθημα της Γλώσσας, στην ενότητα 7 με θέμα "Μουσική", οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνδυάσουν τη φαντασία με τη δημιουργικότητα, κατασκευάζοντας μουσικά όργανα από άχρηστο υλικό. Κλακέτες, μαράκες και φυσαρμόνικες ήταν τα όργανα που δημιούργησαν οι μαθητές με τη βοήθεια καθημερινών αντικειμένων, δείχνοντας ότι τίποτα δεν είναι πραγματικά άχρηστο, όταν το χρησιμοποιούμε σωστά. Ταυτόχρονα, οι μαθητές ασκήθηκαν στο κειμενικό είδος των οδηγιών. Περιέγραψαν τα υλικά που χρησιμοποίησαν και τον τρόπο κατασκευής των οργάνων τους, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφέρουν και λίγα στοιχεία για την ιστορία τους.

Ακόμη, διάβασαν και ανέλυσαν μελωποιημένα ποιήματα, όπως τα "Αν όλα τα παιδιά της Γης", "Μια βραδιά στο Πόρτο Λίλι" και "Τα μικρά παιδιά". Μέσα σε αυτά, οι μαθητές εντόπισαν τις εικόνες που περιέχονταν και οπτικοποίησαν τις σκηνές που τους εντυπωσίασαν, ζωγραφίζοντας τες με τη δική τους μοναδική προοπτική.

Η ενότητα αυτή συνδύασε τη μουσική, την τέχνη και τη γραφή με έναν τρόπο που ενθουσίασε τα παιδιά και τους έδωσε την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, ενώ παράλληλα έμαθαν για την αξία της ανακύκλωσης και της δημιουργίας από υλικά που, ενδεχομένως, θα περνούσαν απαρατήρητα.

Όταν η Φυσική συνάντησε τη Ζαχαροπλαστική!

Στο μάθημα της Φυσικής και στο κεφάλαιο της Θερμότητας, οι μαθητές εξερεύνησαν τις έννοιες της τήξης και της πήξης, κατανοώντας πως η θερμότητα επηρεάζει τα υλικά σώματα αλλάζοντας τη φυσική τους κατάσταση. Η ολοκλήρωση του κεφαλαίου αυτού δεν ήρθε με μια τυπική θεωρητική εξήγηση, αλλά με τον πιο γλυκό και απολαυστικό τρόπο!

Μετά την ανάλυση των φαινομένων της τήξης και της πήξης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις θεωρητικές γνώσεις τους στην πράξη, φτιάχνοντας σοκολατάκια. Αρχικά, λιώσαμε τη στερεή σοκολάτα και τη μετατρέψαμε σε υγρή μορφή και εν συνέχεια, αφού περιλούσαμε με αυτήν τους αγαπημένους μας ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα) ψύξαμε το μείγμα μας δημιουργώντας λαχταριστά σοκολατάκια!

Αυτή η δημιουργική δραστηριότητα έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο πώς οι φυσικές διεργασίες, όπως η τήξη και η πήξη, επηρεάζουν την ύλη γύρω μας, ενώ ταυτόχρονα τους προσέφερε την ευχαρίστηση να απολαύσουν τα γλυκά τους δημιουργήματα. Έτσι, το μάθημα της φυσικής απέκτησε μια γλυκιά διάσταση, κάνοντάς το ακόμα πιο ενδιαφέρον και αξέχαστο για τους μαθητές, οι οποίοι πέρασαν από τη θεωρία στην πράξη με τον πιο απολαυστικό και δημιουργικό τρόπο.