Πρόληψη τροφικών δηλητηριάσεων

Σε αυτό το μάθημα αναφέρουμε συμβουλές πως

πρέπει να χειριζόμαστε τα τρόφιμα ,

όπως και πως  προλαμβάνουμε τροφικές

δηλητηριάσεις.

 

 

1. Πλένουμε τα χέρια μας συχνά πριν αγγίξουμε τα τρόφιμα και

απαραίτητα μετά από επίσκεψη σε W.C.

 

πλύσιμο χεριών 1 πλένω πάντα τα χέρια μου πλύσιμο χεριών 2

 

2. Κόβουμε τα νύχια μας και δεν φοράμε δακτυλίδια όταν

χειριζόμαστε τρόφιμα.

 

κόψιμο νυχιών πριν πιάσουμε τρόφιμα

 

3. Δεν πιάνουμε με τα χέρια μας τα τρόφιμα.

 

χέρια και τρόφιμα

 

4. Δεν χειριζόμαστε τρόφιμα αν έχουμε τραύματα ή πληγές με

πύο.

 

τραύματα τραύματα 1

 

5. Όταν είμαστε άρρωστοι ή έχουμε ¨ εντερικά ¨ δεν

χειριζόμαστε τρόφιμα.

 

πόνος στην κοιλιά

 

6. Βάζουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο και όταν  είναι μαγειρεμένα.

 

συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο 1 συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο 4

συντήρηση κρέατος

 

7. Μαγειρεύουμε τα τρόφιμα καλά σε μεγάλη θερμοκρασία.

 

πως μαγειρέυονται τα τρόφιμα πως μαγειρεύονται τα τρόφιμα

 

8. Προστατεύουμε τα τρόφιμα από μύγες και έντομα.

 

έντομα στα τρόφιμα μύγες στα τρόφιμα

 

9. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά με το απορρυπαντικό και με

σχεδόν βραστό νερό  τα σκεύη της κουζίνας.

 

σκεύη κουζίνας πλύσιμο σκευών κουζίνας πλύσιμο σκευών

 

 

10. Αποστειρώνουμε καθημερινά τις πετσέτες της κουζίνας τις

οποίες τις χρησιμοποιούμε για να σκουπίσουμε τα σκεύη ή

αλλιώς χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας.

 

 

πετσέτες ααποστείρωση πετσετών αποστείρωση πετσετών 1

 

 

11. Δεν αφήνουμε υπολείμματα τροφίμων στους πάγκους ,στα

τραπέζια, τα μηχανήματα κοπής κρέατος.

Μετά την χρησιμοποιησή τους καλό πλύσιμο.

 

 

υπολείμματα τροφίμων

 

12. Χρησιμοποιούμε άλλα σκεύη για ωμά τρόφιμα και άλλα

σκεύη για ψημένα.

 

13. Φοράμε πάντα καθαρές ποδιές, σκούφους, μπλούζες.

Το πλύσιμό τους να γίνεται σε βραστό νερό .

 

σκούφοι κουζίνας ποδιές κουζίνας