Updated on June 4, 2021
Πρόληψη τροφικών δηλητηριάσεων
Σε αυτό το μάθημα αναφέρουμε συμβουλές πως
πρέπει να χειριζόμαστε τα τρόφιμα ,
όπως και πως προλαμβάνουμε τροφικές
δηλητηριάσεις.
1. Πλένουμε τα χέρια μας συχνά πριν αγγίξουμε τα τρόφιμα και
απαραίτητα μετά από επίσκεψη σε W.C.
2. Κόβουμε τα νύχια μας και δεν φοράμε δακτυλίδια όταν
χειριζόμαστε τρόφιμα.
3. Δεν πιάνουμε με τα χέρια μας τα τρόφιμα.
4. Δεν χειριζόμαστε τρόφιμα αν έχουμε τραύματα ή πληγές με
πύο.
5. Όταν είμαστε άρρωστοι ή έχουμε ¨ εντερικά ¨ δεν
χειριζόμαστε τρόφιμα.
6. Βάζουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο και όταν είναι μαγειρεμένα.
7. Μαγειρεύουμε τα τρόφιμα καλά σε μεγάλη θερμοκρασία.
8. Προστατεύουμε τα τρόφιμα από μύγες και έντομα.
9. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά με το απορρυπαντικό και με
σχεδόν βραστό νερό τα σκεύη της κουζίνας.
10. Αποστειρώνουμε καθημερινά τις πετσέτες της κουζίνας τις
οποίες τις χρησιμοποιούμε για να σκουπίσουμε τα σκεύη ή
αλλιώς χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας.
11. Δεν αφήνουμε υπολείμματα τροφίμων στους πάγκους ,στα
τραπέζια, τα μηχανήματα κοπής κρέατος.
Μετά την χρησιμοποιησή τους καλό πλύσιμο.
12. Χρησιμοποιούμε άλλα σκεύη για ωμά τρόφιμα και άλλα
σκεύη για ψημένα.
13. Φοράμε πάντα καθαρές ποδιές, σκούφους, μπλούζες.
Το πλύσιμό τους να γίνεται σε βραστό νερό .