Σχετικά με το ιστολόγιο

Τα ιστολόγια είναι ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παιδαγωγική διαδικασία επειδή προσδίδουν μεγάλη αξία στο εκπαιδευτικό έργο ενισχύοντας τη διδασκαλία.

Σκοπός του παρόντος ιστολογίου είναι η παροχή πρόσθετων πληροφοριών σχετικών με τα θέματα που μελετώνται στην σχολική τάξη. Η υποστήριξη των μαθητών με επιπλέον υλικό σε μορφή γραπτή, εικόνας ή και βίντεο θεωρείται σημαντική για την μεγαλύτερη κατανόηση των ζητημάτων και λειτουργεί συμπληρωματικά με την δια ζώσης διδασκαλία.

Η παιδαγωγική αξία του ιστολογίου αποδεικνύεται από την χρησιμότητά του ως ένα μέσο διαδραστικό. Τα ιστολόγια επιτρέπουν στους αναγνώστες να απαντήσουν στις απόψεις του γράφοντος ανακοινώνοντας στο ίδιο ιστολόγιο τα δικά τους σχόλια. Έτσι, η ελευθερία της έκφρασης εφαρμόζεται στην απόλυτη μορφή της και η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, σκέψεων και γνώσεων οδηγεί σε έναν μηχανισμό δυναμικής επικοινωνίας. Ταυτόχρονα, τα ιστολόγια επιτρέπουν την κοινωνικοποίηση των  μαθητών, εξυπηρετούν την κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση και μετριάζουν τα αισθήματα απομόνωσης και αποξένωσης. Τέλος, οικοδομούν την γνώση μέσω της κατάθεσης θέσεων και αντιθέσεων, μια διαδικασία δηλαδή που προωθεί την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και δεξιοτήτων κατανόησης καθώς και διαδικτυακών ικανοτήτων.

Leave a Reply