Τα μουσεία ζωντανεύουν : Εργασίες παιδιών

Δραστηριότητα δημιουργικής γραφής

Τα αντικείμενα στο μουσείο ζωντανεύουν. Δώστε τα φωνή και αφήστε τα να μιλήσουν. Τι έχουν να μας πουν για το παρελθόν, για το σήμερα, για τις μέρες της  καραντίνας που έμειναν ολομόναχα με τις πόρτες κλειστές; 

Αφού ξεναγηθείτε σε όποιο Μουσείο θέλετε, διαλέξτε ένα αντικείμενο και γράψτε την ιστορία του.Από πού ξεκίνησε και πώς έφτασε μέσα στο μουσείο; Θα μπορούσατε να διαλέξετε μια εικόνα και να γράψετε την περιπέτειά της στην περίοδο της Εικονομαχίας ή τα σκουλαρίκια μιας πριγκίπισσας, την κούπα ενός παιδιού κ.ά. Στο κείμενο θα πρέπει να αναφέρετε ποιο είναι το αντικείμενο , σε ποιο μουσείο βρίσκεται, πού ήταν πριν ; Προσθέστε μια εικόνα του ή ζωγραφιά του και σκεφτείτε ένα φανταστικό διάλογο μαζί του. Όλα αυτά θα τα αναρτήσετε στο blog της κυψέλης μας γράφοντας το δικό σας άρθρο. Θα σας εξηγήσω πώς θα το κάνετε στην τηλεδιάσκεψη σήμερα.Εμπρός ,μικροί μου αρχαιολόγοι, πάρτε τα " σύνεργά" σας και κάντε τις ανακαλύψεις σας!!!

............................................................................................................................................................................................................................

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Ε Σ      Π Α Ι Δ Ι Ω Ν

Εκθέματα από Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τα χρυσά περικάρπια από την Ρένια Γραμματικάκη!!!

 

-« Αχ, τι ωραίο άρωμα είχε η βασίλισσα που τους καρπούς της στολίζαμε κάποτε!Είναι λες και κάποια στιγμή θα μας αγοράσει κάποιος άλλος για να κάνουμε πάλι τη ζωή μας όπως μας σχεδιάσανε.

Τώρα πια βαριόμαστε συνέχεια να έρχονται άνθρωποι να μας κοιτάνε καλά καλά και μετά απλά να μας προσπερνάνε. Βέβαια, η καραντίνα μας έχει κάνει να στεναχωριόμαστε που δεν μας βλέπει κανένας ούτε καν να περάσει από μπροστά μας και να μας βγάλει φωτογραφία...», μουρμούριζαν τα χρυσά περικάρπια.

-« Ωχ! Ποιος είναι εκεί;», ρώτησε φοβισμένος ο φύλακας.

-«Εμείς εμείς, βγάλτε μας από εδώ!», φώναξαν αυτά.

-«Ποιοι εσείς, που;», αναρωτήθηκε ο φύλακας.

-«Εμείς, τα χρυσά περικάρπια με περίκλειστο σμάλτο! Μας έλειψε ο κόσμος που ερχότανε, γιατί πια δεν έρχεται κανένας λόγω αυτού του ιού.»

-«Μην ανησυχείτε όμως, ο κόσμος σας βλέπει στην ιστοσελίδα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και σας καμαρώνει, ακόμα και αν δεν έρχονται εδώ», είπε ο φύλακας.

-«Ααχ ευτυχώς! Σε ευχαριστούμε κύριε φύλακα!», είπαν αυτά με ανακούφιση.

 

Ο Χριστός Παντοκράτορας της Νικήτα Πετράκη !!!

Εικόνα: ο Χριστός Παντοκράτορας, η Σοφία του Θεού

Από το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα σώζονται τρεις εικόνες του Χριστού Παντοκράτορος, προερχόμενες από ναούς της πόλεως της Καστοριάς, από τις οποίες οι δύο απόκεινται στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλεως. Η πρώτη, που χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 14ου αιώνα, προέρχεται από το ναό του Αγίου Νικολάου του Κυρίτζη . Η δεύτερη, που χρονολογείται γύρω στο 1400, βρίσκεται στο τέμπλο του ναού της Παναγίας Φανερωμένης . Η τρίτη, με την οποία θα ασχοληθούμε και της  αγνοούμε την ακριβή προέλευση, εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλεως. Την κεφαλή καλύπτει πλούσια κόμη με κυματιστούς πλατείς βοστρύχους που πέφτουν στον αριστερό ώμο. Ο Χριστός υψώνει το δεξί χέρι μπροστά στο στήθος ευλόγων, ενώ με το αριστερό κρατεί ανοιχτό κώδικα ευαγγελίου, όπου διαβάζουμε την ακόλουθη επιγραφή:

ΕΓΩ ΕΙΜΙ Η ΑΝΑΣTAΣIΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ. Ο ΠΙΣΤΕΥΩΝ EIΣ ΕΜΕ ΚΑΝ ΑΠΟΘΑΝΗ ZHΣETAI ΚΑΙ ΠΑΣ Ο ΖΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩΝ EIΣ ΕΜΕ, ΟΥ ΜΗ(Ν) ΑΠΟΘΑΝΗ EIΣ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ.

Το Τετραευάγγελο από τον Γιώργο Τερζάκη !!!

Leave a Reply