Παραδόσεις κι έθιμα της Καθαρής Δευτέρας

Οι χαρταετοί, Γιώργος Γκολφίνος

Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος από πού προήλθε η παράδοση του πετάγματος του χαρταετού. Κάποιοι λένε ότι ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός Αρχύτας του Τάραντα σχεδίασε και πέταξε τον πρώτο χαρταετό για να δοκιμάσει την αεροδυναμική, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ξεκίνησε όταν οι άνθρωποι έγραφαν ευχές στους χαρταετούς και τους πετούσαν όσο πιο ψηλά μπορούσαν για να απαντήσουν οι θεοί.

Όπως και να έχει, την Καθαρά Δευτέρα, που σηματοδοτεί την έναρξη της 40ήμερης νηστείας που οδηγεί στο Πάσχα, μικροί και μεγάλοι, κατευθύνονται έξω σε κάθε κοντινό ανοιχτό χώρο, για να κάνουν τους πολύχρωμους χαρταετούς τους να χορεύουν στον αέρα.

Τον παλιό καιρό, οι χαρταετοί κατασκευάζονταν προσεκτικά πάνω σε ξύλινα πλαίσια με χαρτί τεντωμένο κατά μήκος. Σήμερα, μπορείτε εύκολα να αγοράσετε μια παραδοσιακή ή μια πλαστική έκδοση για να συμμετάσχετε στη διασκέδαση.

Αν και έχουν τις ρίζες τους στις ορθόδοξες χριστιανικές πεποιθήσεις, τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας έχουν αποκτήσει μια περισσότερο πολιτιστική, παρά θρησκευτική, σημασία και χρησιμεύουν ως ένας ακόμη τρόπος να απολαμβάνετε καλό φαγητό με αγαπημένα πρόσωπα, διατηρώντας παράλληλα παραδόσεις και έθιμα περασμένων ημερών.

Τι σημαίνει;

Η νηστεία που ακολουθεί (περίοδος νηστείας) έχει σκοπό να καθαρίσει το σώμα και την ψυχή, καθώς και να εξαγνίσει το μυαλό μέσω της θρησκευτικής περισυλλογής, εξ ου και η χρήση της λέξης "καθαρή". Για 40 ημέρες, καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου δεν καταναλώνεται κρέας, γαλακτοκομικά ή αυγά.

Τι υπάρχει για μεσημεριανό γεύμα;

Η Καθαρή Δευτέρα συνοδεύεται από τη δική της κουζίνα και τις δικές της διατροφικές παραδόσεις. Το κρέας και το ψάρι αποφεύγονται, αλλά επιτρέπονται τα οστρακοειδή, τα καλαμάρια και το χταπόδι.

Συνήθως οι οικογένειες συγκεντρώνονται για ένα μεγάλο γεύμα την Καθαρή Δευτέρα με ένα τραπέζι φορτωμένο με διάφορα είδη μεζέδων. Την τιμητική τους έχουν η λαγάνα, η ταραμοσαλάτα και ο χαλβάς.

Λαγάνα

Φτιαγμένο από τους φούρνους μόνο την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, το πλακέ ψωμί λαγάνα φτιάχνεται παραδοσιακά με άζυμη ζύμη, αν και σήμερα χρησιμοποιείται μαγιά σε μικρές ποσότητες. Η φρατζόλα που προκύπτει είναι αρκετά επίπεδη σε σχέση με τη συνηθισμένη ελληνική φρατζόλα, και είναι πασπαλισμένη έντονα με σουσάμι. Πιστεύεται ότι το ψωμί συμβολίζει τη βοήθεια που έδωσε ο Θεός στους Ισραηλίτες κατά τη διάρκεια της Εξόδου, όταν έπεσε ψωμί από τον ουρανό πάνω τους.

Ταραμοσαλάτα

Την Καθαρά Δευτέρα, ο βασιλιάς όλων αυτών των επαλείψεων είναι η ταραμοσαλάτα, μια επάλειψη που παρασκευάζεται με αυγά ψαριού. Αυτή μπορεί να έχει είτε κρεμώδη λευκή είτε ροζ εμφάνιση, ανάλογα με το είδος των αυγών που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή της: λευκό ή κόκκινο. Ο λευκός ιχθύς θεωρείται ανώτερης ποιότητας, ενώ ο κόκκινος είναι σχετικά καινούργιος και πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1950.

Χαλβάς

Το τελευταίο βασικό συστατικό του τραπεζιού της Καθαρής Δευτέρας είναι ο χαλβάς, είτε σκέτος βανίλια είτε διάστικτος με κακάο. Πιο δημοφιλής την ημέρα αυτή είναι ο χαλβάς που φτιάχνεται με ταχίνι αντί για σιμιγδάλι και αναφέρεται ως «μακεδονικός χαλβάς». Αυτός ο πυκνός, καρυδένιος χαλβάς ξεκινά ως ένα παχύ σιρόπι ζάχαρης, στο οποίο προστίθεται ταχίνι σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, το μείγμα ζυμώνεται με το χέρι σε μεγάλες χάλκινες λεκάνες μέχρι να αρχίσει να σφίγγει. Λίγο πριν σφίξει πλήρως, προστίθενται αρωματικά και ξηροί καρποί και το μείγμα πιέζεται σε μια φόρμα, για να κοπεί και να σερβιριστεί αργότερα.