Καπετάν Μητρούσης

Μάχη της Καμενίκιας

Βαγγέλης Τ.

πηγή: ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤ. ΜΠΑΜΠΑΤΣΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΗΤΡΟΥΣΗΣ. Ο ήρωας της Καμενίκιας.pdf

Αρσένης Ν.

Μάχη της Καμενίκιας:

Τα πάντα είχαν πιάσει φωτιά. Οι φλόγες τυλίξανε το μέρος εκείνο. Ήταν σαν Κόλαση. Οι επιδρομείς ήταν αποφασισμένοι, όμως ήταν και οι υπερασπιστές του καμπαναριού της Αγίας Ευαγγελίστριας.

Πρόσωπα: Μητρούσης Γκογκολάκης, Πατριάρχης Ιωακείμ, Γερμανός Καραβαγγέλης, Αθανάσιος Αργυρός, Αντώνης Σαχτούρης, Δημοσθένης Φλωριάς,  πολίτες της Αθήνας, Μακεδόνες, Κρητικοί και Έλληνες του ελεύθερου κράτους, Βούλγαροι Κομιτατζήδες,

Ραφαηλία Μ.

Τη σχολική χρονιά 2005-2006 σε ένα πρόγραμμα τοπικής ιστορίας δημιούργησαν την παρακάτω εργασία, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.Μέρος αυτής αποτελεί και το παρακάτω κείμενο

"Η είσοδος του Καπετάν Μητρούση στα Καμινίκια, και συγκεκριμένα. στο σπίτι του ιερέα του Ι. Ν. της Ευαγγελίστριας, Παπαθανάση, προδίδεται αμέσως στους Τούρκους. Και τότε στις 13 προς 14 Ιουλίου ολόκληρη η συνοικί α πολιορκείται από την τούρκικη φρουρά όλης της πόλης των Σερρών. Μία δύναμη περίπου 3.000 ανδρών πολιορκεί τα Καμινίκια και αναγκάζουν τον Καπετάν Μητρούση να εισέλθει στην Ευαγγελίστρια και να οχυρωθεί στο κωδωνοστάσιό της. Εκτυλίσσεται τότε εκεί μία εποποιία από τις πιο σπάνιες της Ελληνικής Ιστορίας. Εκείνη την ημέρα ο Μητρούσης, ο Θεόδωρος Τουρλεντές, ο Νίκος Παναγιώτου, ο Γιάννης Ούρδας και ο Μιχάλης Ουζούνης, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την αθάνατη Ελληνική παράδοση της θυσίας , όπως αυτή εκφράστηκε στο Κούγκι με τον καλόγερο Σαμουήλ, στο Μοναστήρι του Σέκου με τους Μακεδόνες οπλαρχηγούς Γεωργάκη Ολύμπιο και Γιάννη Φαρμάκη, και στο Αρκάδι. Για πέντε ολόκληρες ώρες ο Μητρούσης και τα παλικάρια του σκορπούν τον θάνατο και πρώτος περνάει στην κοινωνία των αγγέλων με μια σφαίρα στο μέτωπο ο Θεόδωρος Τουρλεντές. Ο Μητρούσης ενθαρρύνει τα παλικάρια του και οι τούρκοι στοιβάζουν τα πτώματα των στρατιωτών τους στην πλατεία. Η άνιση μάχη όμως γέρνει πια προς το μέρος των τούρκων. Ο ένας μετά τον άλλον οι ήρωες πέφτουν και μένει μόνος ο Μητρούσης. Με μία σφαίρα στο όπλο του ο Καπετάνιος καλεί τον Τούρκο διοικητή να παραδοθεί. Και μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων του φυτεύει την τελευταία του σφαίρα στον κρόταφο. Για να μη συλληφθεί ζωντανός καρφώνει στην κοιλιά του το κοφτερό μαχαίρι του χαιρετώντας τους συμπατριώτες του που έντρομοι παρακολουθούσαν αυτά που συνέβαιναν γύρω τους.Για πολλά χρόνια μετά οι Καμινικιώτες τραγουδούσαν το τραγούδι που η λαϊκή Μούσα συνέθεσε για τον θάνατο του υπέροχου αυτού άντρα.

Η Πατρίδα αναγνωρίζοντας την προσφορά του ήρωα, δίπλα ακριβώς από την εκκλησία, έστησε ανδριάντα. Στον ανδριάντα αυτόν, παραμονή κάθε Εθνικής Επετείου, εμείς οι μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών αποτίνουμε φόρο τιμής στον ήρωα καταθέτοντας στεφάνι"

κατάθεση στεφάνου, 24/3/2021

Leave a Reply