Αφήνει η εκπαίδευση περιθώριο για διάβασμα;

Αναρτήθηκε στο flowmagazinehttps://www.flowmagazine.gr/afinei_h_ekpaideush_perithorio_gia_diavsma/

άρθρο δυσλεξίας

 

Είναι η δυσλεξία πρόβλημα;

Ας ξεκινήσουμε με το να εξηγήσουμε τι είναι η δυσλεξία. Εδώ πρέπει να διασαφηνίσουμε ότι η δυσλεξία δεν σχετίζεται με τη νοητική αναπηρία ούτε σχετίζεται με τον δείκτη νοημοσύνης με κανέναν τρόπο.

Η δυσλεξία είναι μια εξελεγκτική διαταραχή των ακαδημαϊκών δεξιοτήτων. Με πιο απλά λόγια είναι μια ειδική μαθησιακή δυσκολία, η οποία σχετίζεται με τη διαταραχή μάθησης που μπορεί να έχουν κάποιοι άνθρωποι στην ανάγνωση και στη γραφή. Υπάρχουν και άλλες ειδικές αλλά και γενικές μαθησιακές δυσκολίες που δεν έχουν τα ίδια στοιχεία με αυτά της δυσλεξίας. Η δυσλεξία δεν παρουσιάζει δυσκολίες στον προφορικό λόγο πάρα μόνο στο γραπτό. Σας φαίνεται βαρετό; Αντιθέτως, έχει μεγάλο ενδιαφέρον! Χαρακτηριστικά ένα δυσλεκτικό άτομο αναφέρει το εξής : « Είναι σαν να είσαι ένα τρισδιάστατο άτομο, σε έναν μονοδιάστατο κόσμο!»

Η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία ιδιαίτερα περίπλοκη και με πολυποίκιλα συμπτώματα. Έπειτα από έρευνες και μελέτες διαφαίνεται ότι ο εγκέφαλος ενός δυσλεκτικού παιδιού λειτουργεί διαφορετικά από ένα παιδί τυπικής ανάπτυξης. Προσέξτε όμως, δεν λειτουργεί καλύτερα η χειρότερα, απλά λειτουργεί διαφορετικά! Είναι σαν να συγκρίνουμε ένα αυτοκίνητο με μία μοτοσικλέτα, είναι και τα δύο μέσα μεταφοράς, αλλά το καθένα από αυτά απαιτεί διαφορετικές δεξιότητες οδήγησης.

Πόσο συχνή είναι η δυσλεξία; Περίπου το 1-3% του πληθυσμού εμφανίζει δυσλεξία και επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Για να δούμε και τα αίτια της δυσλεξίας τα οποία τονίζουμε ότι είναι διαφορετικά από τα αίτια των γενικών μαθησιακών δυσκολιών. Τα αίτια λοιπόν της δυσλεξίας οφείλονται σε νευρολογική διαταραχή και ως επί το πλείστον είναι κληρονομικά. Πάμε να εστιάσουμε λίγο στα συμπτώματα της δυσλεξίας τα οποία είναι τα εξής ακόλουθα:

  1. Δυσκολία στην ανάγνωση
  2. Δυσκολία την γραφή
  3. Δυσκολία στην ορθογραφία
  4. Δυσκολίες στην ομφθαλμοκίνηση
  5. Διάσπαση προσοχής
  6. Διαταραχή προσανατολισμού

Όταν λοιπόν ένας γονέας στο σπίτι σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης παρατηρήσουν αυτά τα συμπτώματα στο παιδί τότε να υποψιαστούν για το ενδεχόμενο το παιδί να έχει δυσλεξία. Η διάγνωση όμως της δυσλεξίας δεν είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση στην οποία μπορεί να καταλήξουμε έτσι απλά. Η διάγνωση της πρέπει να γίνει από ομάδα εξειδικευμένων ιατρών παιδαγωγών και άλλων ειδικών οι οποίοι θα εκτιμήσουν τις ικανότητες και τις αδυναμίες του παιδιού. Στη χώρα μας υπάρχει δημόσια και δωρεάν δομή όπου μπορούν οι γονείς και πλέον και οι εκπαιδευτικοί, ώστε να παραπεμφθεί ένας μαθητής προς αξιολόγηση. Αυτά είναι τα Κέντρα διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, τα λεγόμενα ΚΕΔΑΣΥ που έχουν ως σκοπό την υποστήριξη των μαθητών και την ισότιμη εκπαίδευση για όλους. Κάθε σχολική μονάδα ανήκει σε ένα αρμόδιο ΚΕΔΑΣΥ συνεπώς οι γονείς μπορούν να απευθύνονται και στο σχολείο τους για να παίρνουν πληροφορίες. Όσο για την επόμενη ερώτηση που ακολουθεί για το αν δηλαδή η δυσλεξία εξαλείφεται η «θεραπεύεται» απαντούμε ότι όχι η δυσλεξία δεν εξαφανίζεται παραμένει φίλος μας για όλη μας τη ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση της είναι σημαντική και καθοριστική για τη ζωή του ατόμου με απώτερο σκοπό το ίδιο να δεχθεί πρώιμη παρέμβαση με εξειδικευμένα, προσαρμοσμένα προγράμματα σπουδών. Ταυτόχρονα, το άτομο πέρα από το εκπαιδευτικό υποστηρικτικό υλικό, υποστηρίζεται και ψυχολογικά. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των δυσλεκτικών ατόμων έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με ακουστικά μέσα. Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πλέουν σε βαθιά νερά και δεν είναι μόνοι τους αρκεί να απευθυνθούν στους ειδικούς έγκαιρα. Άρα απαντούμε στην ερώτηση μας για το εάν είναι η δυσλεξία πρόβλημα επισημαίνοντας ότι όχι φυσικά και δεν είναι πρόβλημα για τη ζωή του ατόμου, απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό βέβαια είναι η έγκαιρη διάγνωση της δυσλεξίας και η στροφή στους ειδικούς, ώστε να περιβάλουν το άτομο με σωστή προσέγγιση του θέματος και συμβουλευτική γονέων. Μερικοί διάσημοι δυσλεκτικοί είναι ο Άλμπερτ Εινσταιν, ο Πάμπλο Πικάσο, ο Γκράχαμ Μπέλ, ο Τζον Λένον, η Αγκάθα Κρίστι και άλλοι πολλοί και πολλοί ακόμη που έπονται!

ΤΟΥΝΑΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

ΕΙΔΙΚΉ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ

Αναρτήθηκε  στο flowmagazine.https://www.flowmagazine.gr/einai_h_dusleksia_provlima/