Ας δώσουμε τον κόσμο στα παιδιά

Τι θα γινόταν αν τα παιδιά έπαιρναν στα χέρια τους τον κόσμο;

Οι μικροί ποιητές της Τρίτης γράφουν τα δικά τους ποιήματα εμπνευσμένοι από το ομότιτλο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ! 

Τα ζώα του τόπου μου

Πόσο καλά ξέρεις τα ζώα που ζουν στην Ελλάδα; Πάτα στις εικόνες και μάθε.

Δες το βιβλίο σου εδώ

Η Πουπού και η Καρλότα

1ο Βήμα :    Άκουσε  το παραμύθι εδώ.  Διάβασε το παραμύθι εδώ.

2ο Βήμα:    Απάντησε στις ερωτήσεις. 

  • Πόσα διαφορετικά επιχειρήματα χρησιμοποίησε η Πουπού η αλεπού για να πείσει την Καρλότα;
  • Πώς γλίτωσε τελικά η Καρλότα;
  • Πώς είναι η Πουπού; Πώς είναι η Καρλότα; Γράψε τέσσερα διαφορετικά επίθετα για την Πουπού και τέσσερα για την Καρλότα;

3ο βήμα:    Ο Τριβιζάς χρησιμοποιεί ονόματα που κάνουν ομοιοκαταληξία (Πουπού - αλεπού, Καρλότα - κότα).

Βρες και εσύ δύο ζωάκια που κάνουν ομοιοκαταληξία και που συνήθως είναι εχθροί, και προσπάθησε να γράψεις μερικά στιχάκια όπως παρακάτω. (π.χ Πιπίκος - Λύκος,  Τάκη - αρνάκι) . Αν θες εικονογράφησε τα στιχάκια σου!

Ήτανε κάποτε μια αλεπού
που τη λέγανε Πουπού.
Ήτανε και μία κότα
που τη λέγανε Καρλότα.

Παίζουμε κρεμάλα;


Τα μικρότερα ποιήματα του κόσμου – Χαϊκού

Το χαϊκού (ιαπωνικά: 俳句‎, δηλαδή «αστείος στίχος») είναι μια ιαπωνική ποιητική φόρμα. Παραδοσιακά αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους για έμφαση ή σε έναν, χωρισμένο με κενά. Το χαϊκού είναι με συνολικά 17 συλλαβές η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο. Χαϊκού έγραψε και ο νομπελίστας Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης.

Παίξε, φτιάχνοντας και εσύ χαϊκού.

Πρόσεξε την εικόνα και βρες τους τρεις στίχους του χαϊκού που περιγράφει μια λεπτομέρειά της. Επέλεξε το στίχο που νομίζεις ότι είναι κατάλληλος και μετέφερε τον στο κάτω μέρος της εικόνας. Όταν συμπληρώσεις το χαϊκού (αποτελείται από τρεις στίχους - ο πρώτος και ο τρίτος πεντασύλλαβος και δεύτερος επτασύλλαβος) μπορείς να συνεχίσεις στην επόμενη εικόνα.

Παίζουμε τάνγραμ;

Το τάνγκραμ ( 七巧板, που σημαίνει επτά επίπεδα πλακίδια) είναι ένα παζλ που αποτελείται από επτά επίπεδα σχήματα, που ονομάζονται ταν (tanεπτάρι), τα οποία ενώνονται για να σχηματίσουν σχήματα. Ο στόχος του παζλ είναι να διαμορφώσει κάποιο συγκεκριμένο σχήμα (του οποίου δίνεται μόνο ένα περίγραμμα ή μια σιλουέτα) χρησιμοποιώντας και τα επτά κομμάτια, χωρίς να επικαλύπτει το ένα το άλλο. Φημολογείται ότι το τάνγκραμ έχει εφευρεθεί στην Κίνα  και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη μέσω των εμπορικών πλοίων στις αρχές του 19ου αιώνα. Έγινε πολύ δημοφιλές στην Ευρώπη για κάποιο χρονικό διάστημα, και αργότερα πάλι κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παζλ στον κόσμο. Ένας Κινέζος ψυχολόγος έχει ονομάσει το τάνγκραμ «το συντομότερο ψυχολογικό τεστ στον κόσμο», αν και όποιος ασχολείται με αυτό το κάνει για ψυχαγωγία και όχι για ψυχολογική ανάλυση.

Παίξε παιχνίδια πατώντας στις εικόνες. Όταν ανοίξει ο σύνδεσμος πατήστε   

 

 

Πρώτα βήματα στην έκθεση για την Α΄ δημοτικού

Μπορούν οι μαθητές της Α' Δημοτικού να γράφουν εκθέσεις; Οπωσδήποτε όχι! Μπορούν και πρέπει, όμως, να αγαπήσουν τη γραπτή έκφραση και να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε, ωριμάζοντας, να καταφέρνουν να εκφράζουν γραπτά τις σκέψεις τους. Μπορεί η έκθεση να μην είναι αγγαρεία για όλα τα παιδιά; Οπωσδήποτε ναι! Στο βιβλίο αυτό βασιστήκαμε στο χιούμορ, στο παιχνίδι και στη φαντασία, για να μυήσουμε βήμα προς βήμα τα παιδιά στη γραπτή έκφραση, προκαλώντας τα να ξεδιπλώνουν με ευχαρίστηση τις σκέψεις τους. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό βοήθημα για τους μαθητές της Α' Δημοτικού, αλλά και μια εξαιρετική συντροφιά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.΄

Αλεξάνδρα Μαραγκού, Σέβη Βατάλα

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Πρώτα βήματα στην έκθεση για τη Β΄και Γ΄ Δημοτικού

Μπορούν; Πρέπει να μπορούν οι μαθητές της Β΄ και της Γ΄ Δημοτικού να γράφουν εκθέσεις; Δύσκολα χωρίς εκπαίδευση! Μπορούν και πρέπει όμως να αγαπήσουν τη γραπτή έκφραση! Μπορούν και πρέπει να εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να καταφέρνουν να χειρίζονται με ευχέρεια το γραπτό τους λόγο. Μπορούν και πρέπει να καταπιάνονται με θέματα και εργασίες που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και στο επίπεδο ωριμότητάς τους. Γίνεται να μην αισθάνεται κανένα παιδί ότι η έκθεση είναι μια αγγαρεία; Οπωσδήποτε ναι! Στο βιβλίο αυτό βασιστήκαμε στο χιούμορ, στο παιχνίδι και στη φαντασία, για να μυήσουμε βήμα προς βήμα τα παιδιά στη γραπτή έκφραση, προκαλώντας τα να ξεδιπλώνουν με ευχαρίστηση το γραπτό λόγο. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό βοήθημα για τους μαθητές της Β΄ και της Γ΄ Δημοτικού, αλλά και μια εξαιρετική συντροφιά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Σέβη Βατάλα, Αλεξάνδρα Μαραγκού

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Έτοιμοι για ένα μουσικό ταξίδι;

ΕΜΜΕΛΕΙΑ- Το  μουσικό  χωριό

Λογισμικό  του  Υπουργείου Παιδείας  που  μας  ταξιδεύει  σε  μουσικές  γωνιές  του  πλανήτη, σε  ήχους  του  κόσμου  μας  και  παρουσιάζει  μουσικά  όργανα. Όλα  με  έναν  εύκολο  κι  ευχάριστο  τρόπο.

Μια επικίνδυνη παιδική χαρά

Σε αυτή την παιδική χαρά υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Γράψε τι κάνει το κάθε παιδάκι και τι μπορεί να του συμβεί. Γράψε στα σχόλια ή στο τετράδιό σου.

Π.χ  Ένα παιδάκι κάνει ισορροπία στο σιντριβάνι και κινδυνεύει να πέσει.

Από το βιβλίο Πρώτα Βήματα στην Έκθεση , Σέβη Βατάλα - Αλεξάνδρα Μαραγκού, Εκδ. ΠΑΤΑΚΗ