Στοματική υγεία

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μυαλό «ξυράφι» μέχρι τα βαθιά σας γηρατειά.

Η στοματική κοιλότητα είναι το πρώτο τμήμα του πεπτικού συστήματος. Περιλαμβάνει τα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα.

Τα δόντια είναι οι φρουροί της υγείας μας. Η σημαντικότερη λειτουργία τους είναι η μάσηση της τροφής και η ομιλία.

Oι κυριότερες παθήσεις του στόματος είναι:

  • Η τερηδόνα, που προσβάλλει τους σκληρούς ιστούς του δοντιού, αδαμαντίνη και οδοντίνη, και προκαλεί πόνο. Η τερηδόνα συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση γλυκών.
  • Η περιοδοντίτιδα. Είναι η νόσος που προσβάλλει τα ούλα, τα οποία αποτελούν τους στηρικτικούς ιστούς των δοντιών, και το περιρρίζιο, το οποίο είναι οστό της σιαγόνας. Αιτία της περιοδοντικής νόσου είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα.

Τα μικρόβια, σε συνδυασμό με τη συχνή κατανάλωση ζάχαρης, παράγουν οξέα, τα οποία συγκεντρώνονται πάνω στα δόντια και προκαλούν την τερηδόνα. Κάποια μικρόβια όταν εισέλθουν στην ένωση των δοντιών με τα ούλα δημιουργούν την ουλίτιδα (πρώτη φάση της περιοδοντικής νόσου). Η οδοντική μικροβιακή πλάκα όταν παραμείνει για πολύ καιρό πάνω στα δόντια, χωρίς να αφαιρεθεί με σωστό βούρτσισμα, μπορεί να σκληρυνθεί και να δημιουργήσει τη λεγόμενη πέτρα ή τρυγία.

Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα θα πρέπει να θεραπευτούν διότι θα προκαλέσουν καταστροφή των ούλων, δηλαδή των ιστών που στηρίζουν τα δόντια, και έτσι τα δόντια θα πέσουν.

Μέτρα προστασίας – φροντίδας στοματικής κοιλότητας

Η πρόληψη είναι η καλύτερη φροντίδα για τη στοματική υγεία, όπως:

  • Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών συνήθως 3 φορές την ημέρα, μετά από κάθε γεύμα και, κυρίως, μετά το βραδινό φαγητό για 3 λεπτά περίπου.
  • Η χρήση μαλακής ή μέτριας οδοντόβουρτσας και η αλλαγή της κάθε 2 ή 3 μήνες. Από την ηλικία των 2-2,5 χρόνων ξεκινά η χρήση της οδοντόβουρτσας με την επίβλεψη των γονέων.
  • Η χρήση οδοντικού νήματος, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.
  • Η χρήση φθοριούχου διαλύματος μια φορά την ημέρα και φθοριούχου οδοντόκρεμας.
  • Oι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα.
  • Σωστή διατροφή. Κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών, φρούτων και λαχανικών, πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, φθόριο, σίδηρο, κάλλιο, βιταμίνες κ.ά

πηγές:

https://www.onmed.gr/ygeia/story/358472/stomatiki-ygieini-ti-deixnei-gia-ton-kindyno-anoias

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL103/57/440,1671/

https://www.naturanrg.gr/wp-content/uploads/2016/02/shutterstock_128018117.jpg

Αγωγή υγείας- Ατομική υγιεινή

Η καλή υγεία συμβαδίζει με τους καλούς τρόπους υγιεινής και συμπεριφοράς.

Μπορεί να ακούγεται ως απίθανο, αλλά είναι αληθινό! Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική ατομική υγιεινή περιορίζει τα ποσοστά λοιμώξεων και κρυολογημάτων, ενώ εξασφαλίζει καλύτερη υγεία σε σχέση με εκείνους, οι οποίοι είναι "αμελείς" και δεν τηρούν τους κανόνες της προσωπικής υγιεινής.

Ο δεκάλογος της προσωπικής υγιεινής:

  1. τακτικό πλύσιμο χεριών και περιποίηση νυχιών
  2. τακτικό βούρτσισμα δοντιών
  1. τακτικό πλύσιμο προσώπου
  2. καθαρές κάλτσες, άνετα και καλής ποιότητας παπούτσια
  3. χρήση ατομικής πετσέτας, χτένας, οδοντόβουρτσας κ.λ.π
  4. χρήση κατάλληλου σαμπουάν για κάθε τύπο μαλλιών
  1. Βάζουμε ένα χαρτομάντιλο ή τον αγκώνα μας μπροστά από το στόμα όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε
  2. Καλύπτουμε τα τραύματά μας
  3. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε προσωπικά αντικείμενα άλλων
  4. Όταν χαϊδεύουμε κάποιο ζωάκι  πλένουμε τα χέρια μας

Η πιστή τήρηση των κανόνων της προσωπικής υγιεινής, για να έχει θετικά αποτελέσματα -ή να αποτρέπει τα αρνητικά- θα πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον μας

Για παράδειγμα.  Αν κάποιος τηρεί με σχολαστικότητα τους κανόνες της υγιεινής, αλλά κατοικεί σε ένα παραμελημένο σπίτι που δεν εφαρμόζονται οι στοιχειώδεις κανόνες καθαρισμού και απολύμανσης, όλη η προσπάθειά του πάει στον ...αέρα αφού το σπίτι είναι εστία μικροβίων, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με συνέπεια και σχολαστικότητα.

Σε ένα σπίτι υπάρχουν παντού μικρόβια: στο μπάνιο, στην κουζίνα, στα υπνοδωμάτια και σε όλες τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται, όπως τα στρώματα, οι συσκευές κ.α. Η συστηματική τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική. Για παράδειγμα, το να πλένουμε τα χέρια μας δεν έχει αποτέλεσμα αν δεν το κάνουμε με συχνότητα και με το σωστό τρόπο.

 

πηγές:

http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL103/57/440,1670/

https://www.iatronet.gr/ygeia/pathologia/article/29107/i-atomiki-ygieini-dinei-xronia-kai-omorfia.html