Συμβουλές για κατάδυση

Δεν βουτάμε ποτέ συναχωμένοι ή όταν υποφέρουμε από λοίμωξη ή φλεγμονή οποιουδήποτε οργάνου ή οργανικού μας συστήματος.

2

Αποφεύγουμε να βουτάμε όταν έχουμε συμπτώματα αλλεργίας.

3

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική. Πίνουμε συχνά, μια μικρή ποσότητα νερού. Αν δεν αναπληρώνουμε το νερό που χάνεται με γοργούς ρυθμούς κατά τη βουτιά μας, η ρινική βλέννα σύντομα θα γίνει πυκνόρρευστη και κολλώδης και θα δυσκολέψει τις εξισώσεις μας.

4

Οι καθημερινές ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό, Physiomer, Nasaline ή άλλα ανάλογα διαλύματα, συνιστώνται ανεπιφύλακτα. Πρέπει να γίνονται τουλάχιστον πρωί και βράδυ.

5

Το πλύσιμο της μύτης με θάλασσα πριν τη βουτιά, θα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί για λίγα λεπτά προκαλεί αυξημένες εκκρίσεις.

6

Η διούρηση μέσα στη στολή, ευθύνεται για κάποια από τα επεισόδια εξωτερικής ωτίτιδας που μας βασανίζουν.

7

Μια αρχόμενη ενόχληση στο εξωτερικό αυτί (φαγούρα, αίσθηση υγρασίας ή ελαφρύς πόνος), μπορεί να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά με ενστάλαξη σταγόνων διαλύματος βορικούχου αλκοόλης 4%.

8

Οι εξισώσεις μας, θα πρέπει να ήρεμες, απαλές και συχνές. Δεν πιέζουμε ποτέ τις εξισώσεις μας.

9

Δεν πίνουμε ποτέ παγωμένο νερό κατά τη διάρκεια της βουτιάς μας. Το παγωμένο νερό σοκάρει και φουσκώνει τους βλεννογόνους.

10

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, προκαλεί σε αρκετούς από μας αυξημένη παραγωγή βλέννας στο αναπνευστικό και το πεπτικό μας σύστημα. Αν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία, καλό είναι να αποφεύγουμε τη λήψη τους 2-3 ημέρες πριν τη βουτιά.

11

Αν μία εξίσωση δεν βγαίνει, διακόπτουμε τη βουτιά. Αν σπρώξουμε με το ζόρι αέρα σε ένα αυτί που αρνείται, μπορεί να μας εκδικηθεί στην ανάδυση (Αντίστροφη Φραγή)

12

Η αιφνίδια εμφάνιση βουίσματος στο αυτί με ή χωρίς αίσθηση μπουκώματος, που μπορεί να συνοδεύεται και από ζάλη ή ίλλιγο, δηλώνει βαρότραυμα του έσω ωτός. Αυτό είναι ένα ιατρικό επείγον και η αντιμετώπιση του θα πρέπει να μην καθυστερήσει περισσότερο από λίγες ώρες.

13

Η έξοδος φυσαλίδων αέρα από το μάτι κατά την προσπάθεια εξίσωσης, είναι μία αθώα, φυσιολογική κατάσταση.

14

Η χαλαρή βαλβίδα του στομαχιού και η επακόλουθη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ευθύνεται αρκετά συχνά για προβλήματα εξίσωσης.

15

Το στραβό ρινικό διάφραγμα, οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες, οι χρόνιες ρινίτιδες, οι ιγμορίτιδες, τα κρεατάκια και οι ρινικοί πολύποδες, μπορεί επίσης να ευθύνονται για ένα αυτί που εξισώνει δύσκολα.

16

Η ιγμορίτιδα και οι παραρρινοκολπίτιδες γενικώς, πρέπει να θεραπεύονται άμεσα και καλά, γιατί αλλιώς μπορεί να οδηγήσουν σε παχυβλεννογονίτιδα και απόφραξη του στομίου του κολπου.

17

Επί αμφιβολίας αν έχουμε πάθει ρήξη τυμπάνου, κάνουμε έξω από το νερό μία προσπάθεια εξίσωσης. Αν το τύμπανο έχει τρυπήσει, ο αέρας θα διαφύγει από τη σχισμή με χαρακτηριστικό θόρυβο.

18

Αν υποπτευόμαστε οποιαδήποτε μορφή βαροτραύματος, είναι καλύτερα να επικοινωνήσουμε, έστω και τηλεφωνικά, με κάποιον ειδικό. Η ταχεία αντιμετώπιση των περισσότερων βαροτραυμάτων, είναι εξαιρετικά σημαντική για την τελική τους έκβαση.

Πηγή: Δρ. Δημήτρης Λουλούδης

Leave a Reply